2025年凤凰新学案高中英语必修第一册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年凤凰新学案高中英语必修第一册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



三、完形填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
I was raised in a house where my mother did not trust my sisters and me to manage our own appearance. As a result, there were 21 , and fashion was largely ignored.
However, two years ago, I was home for a visit when my mum, in her early 70s, called me into her bedroom. “I don’t know what to wear,” she 22 . “You girls always look so good.” I looked at her, wondering if I’d 23 . “What do you mean?” I asked her. “You know what to wear.”
“No, I don’t,” she answered. “Can you pick something for me?” she repeated the question again. I was so 24 and couldn’t believe my ears.
This was the same woman who had told my younger sisters she wasn’t allowed to wear a pair of ripped(有破洞的) jeans; the same woman who, in high school, called me while I was out at a party to ask if my hair was up. “Don’t do that, because you look 25 with your hair down,” she told me, before I could 26 .
Suddenly, I realized that my mother—always so strong—not only wanted my 27 , but needed it.
I pulled a pair of blue jeans from the closet. “This 28 your black shoes perfectly,” I told her. She did. My mother certainly doesn’t need anyone to take care of her. In fact, she still 29 my grandmother who lives with her. But with that 30 , my mother and I started the role reversal(转变) that happens with all parents and all children, from caregiver to 31 .
Now, if I’m visiting or we’re together, it’s 32 for her to wear anything without asking me for advice first. I’m still always a bit surprised by the admission(承认) of her 33 . But every so often, it seems like she asks me just to be able to 34 my answer and pick out something on her own instead. And 35 she does, I just tell her what I think of the way she looks. Sometimes it’s “great”. And sometimes it’s “awful”.
21. A. praises
B. comments
C. plans
D. rules
22. A. concentrated
B. complained
C. argued
D. advised
23. A. checked
B. escaped
C. misunderstood
D. wandered
24. A. surprised
B. disappointed
C. sad
D. awkward
25. A. worse
B. tougher
C. slimmer
D. better
26. A. stop
B. smile
C. answer
D. leave
27. A. concern
B. opinion
C. company
D. support
28. A. fits
B. equals
C. matches
D. suits
29. A. looks after
B. relies on
C. stands by
D. cares about
30. A. saying
B. call
C. order
D. question
31. A. leader
B. receiver
C. reminder
D. onlooker
32. A. rare
B. possible
C. likely
D. insecure
33. A. anxiety
B. inflexibility
C. impatience
D. uncertainty
34. A. wait for
B. agree with
C. disagree with
D. stick to
35. A. before
B. when
C. unless
D. since
答案: 三、 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了曾经不相信孩子们能打理好自己的母亲,如今开始就穿着问题征求作者的意见,这让作者感到惊讶并意识到自己和母亲的角色发生了转换。
21. D 根据上文“I was raised in a house where my mother did not trust my sisters and me to manage our own appearance.”可知,此处指家里的规定,即作者和姐妹们的穿着由妈妈说了算。
22. B 句意:“我不知道穿什么好,”她抱怨。concentrate:集中(注意力);complain:抱怨;argue:争论;advise:建议
23. C 作者对母亲的话表示惊讶,怀疑自己是否理解错了。
24. A 一向指导孩子们如何穿着的母亲居然问孩子该穿什么,这太让人惊讶了,作者不敢相信自己的耳朵。
25. D 根据上文中的 Don't do that 可知,母亲觉得作者参加聚会时把头发放下来更好看。
26. C 根据上文可知,此处是说作者还来不及回答这个问题,她的母亲便抢先发表了自己的观点。
27. B 突然,作者意识到一向有主见的母亲不仅想要作者的意见,而且需要作者的意见。
28. C 根据下文中的 your black shoes perfectly 可知,此处指牛仔裤和黑鞋子很搭。
29. A 根据下文中的 my grandmother who lives with her 可知,母亲还在照料祖母。
30. D 句意:但伴随那个问题,母亲和我开始了角色互换,这种从看护者到接受者的转换发生在所有父母和所有孩子身上。
31. B 作者和母亲的角色发生了转换,母亲由看护作者的人变成了接受作者意见的人。
32. A 根据下文可知,母亲现在很少不先征求作者的建议就穿戴任何东西。
33. D 句意:我仍然经常对承认她的不确定感到有点惊讶。根据上文可知,母亲常常就如何穿戴询问作者的意见,由此可知,她对自己穿什么不确定。
34. C 根据下文中的 pick out something on her own 可知,母亲有时不同意作者的意见,自己挑衣服穿。
35. B 句意:当她这么做的时候,我就告诉她我觉得她看起来怎么样。空格处需要连词引导时间状语从句,用来表示“当……时”的意思,故选 when。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭