第14页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
二、(扬州广陵区期末)点点到楠楠家后谈起地铁站旁边漂亮的三层图书馆,楠楠由此想到一则有趣的故事。阅读故事,完成下列任务。
主题:人与自我——做人与做事
话题:财主的离谱要求
体裁:记叙文
难度:★★★★
There is a lord(财主). He is very rich, but he is foolish, so others often laugh at him. One day, he visits his friend Lord Zhang. He likes the three - storey(三层楼的) house of Lord Zhang very much. “The view from the third floor is good. I want to get this too,” he says. So he asks the craftsman(工匠), “Can you build me the same third floor as Lord Zhang's?” “No problem,” answers the craftsman.
After a period of time, the lord goes to check the progress(进展). When he sees the house, he begins to shout, “Oh, what are you doing? No! No! Only the top floor. I don't need the two lower floors. Remove them at once.” The craftsmen laugh out loud after hearing the lord's words. “Only the top floor? We can't do it at all. You'll have to do it by yourself.”
(一)根据故事内容,完成下列句子。
1. The lord in the story is ______ but ______.
2. ______ has a three - storey house. The view from the ______ floor is nice.
(二)根据故事内容,选择正确的选项。
( )1. The underlined word “Remove” means “______” in Chinese in the story.
A. 建造
B. 移除
C. 塑造
( )2. The name of the Chinese idiom story is “______”.
A. 黄粱一梦
B. 空中楼阁
C. 海市蜃楼
( )3. Which of the following is TRUE according to the story?
A. The lord likes the second floor of the house.
B. Finally, the lord asks other craftsmen to build the house.
C. The craftsmen cannot build the house without the two lower floors.
主题:人与自我——做人与做事
话题:财主的离谱要求
体裁:记叙文
难度:★★★★
There is a lord(财主). He is very rich, but he is foolish, so others often laugh at him. One day, he visits his friend Lord Zhang. He likes the three - storey(三层楼的) house of Lord Zhang very much. “The view from the third floor is good. I want to get this too,” he says. So he asks the craftsman(工匠), “Can you build me the same third floor as Lord Zhang's?” “No problem,” answers the craftsman.
After a period of time, the lord goes to check the progress(进展). When he sees the house, he begins to shout, “Oh, what are you doing? No! No! Only the top floor. I don't need the two lower floors. Remove them at once.” The craftsmen laugh out loud after hearing the lord's words. “Only the top floor? We can't do it at all. You'll have to do it by yourself.”
(一)根据故事内容,完成下列句子。
1. The lord in the story is ______ but ______.
2. ______ has a three - storey house. The view from the ______ floor is nice.
(二)根据故事内容,选择正确的选项。
( )1. The underlined word “Remove” means “______” in Chinese in the story.
A. 建造
B. 移除
C. 塑造
( )2. The name of the Chinese idiom story is “______”.
A. 黄粱一梦
B. 空中楼阁
C. 海市蜃楼
( )3. Which of the following is TRUE according to the story?
A. The lord likes the second floor of the house.
B. Finally, the lord asks other craftsmen to build the house.
C. The craftsmen cannot build the house without the two lower floors.
答案:
(一)1. rich,foolish 2. Lord Zhang,third
(二)1. B 解析·根据前文“Only the top floor. I don't need the two lower floors.”可知,这个财主只想要第三层楼,第一和第二层楼他都不需要,所以此处他要求工匠们把第一和第二层楼拆除掉,由此可推断Remove的中文意思为“移除”。故选B。
2. B 3. C
(二)1. B 解析·根据前文“Only the top floor. I don't need the two lower floors.”可知,这个财主只想要第三层楼,第一和第二层楼他都不需要,所以此处他要求工匠们把第一和第二层楼拆除掉,由此可推断Remove的中文意思为“移除”。故选B。
2. B 3. C
三、亮亮喜欢读名人传记。他将自己喜欢的名人故事做成了幻灯片,此时他正在与大家分享。阅读幻灯片的文本内容,完成下列任务。
主题:人与自我——生活与学习
话题:诗仙的故事
体裁:记叙文
难度:★★★★
1. ______ One day, Li Bai is walking by the river. He sees an old woman working on a piece of iron(铁). Li Bai asks, “What are you doing?” She says, “I'm making a needle(针).” “But how can you make an iron into a needle?” She answers, “I must work hard every day.” Li Bai suddenly understands the importance of hard work, and he starts to work hard then.
2. ______ Li Bai learns sword fighting(剑术) from his father. When he is young, Li Bai leaves home and starts to travel around with his sword. He writes some poems to record(记录) his journey.
3. ______ He travels to lots of beautiful mountains and writes lots of poems about them. Li Bai also writes a lot about moon. These poems are loved by many Chinese people, for example, Thoughts on a tranquil night.
4. ______ They both love travelling to beautiful mountains and rivers. Li Bai visits Meng Haoran when Meng is about to leave for Yangzhou. Li Bai feels sad about parting(分别), so he writes the poem Seeing Meng Haoran off at Yellow Crane Tower about it.
(一)根据每段文本内容选择主题句以及配图,将主题句的序号填写在对应的横线上,配图的序号填写在对应的方框内。
A. Li Bai loves nature and travelling.
B. Li Bai has a good friend Meng Haoran.
C. An interesting story of Li Bai.
D. Li Bai is a great swordsman(剑客).

(二)根据幻灯片的内容,选择正确的答案。
( )1. 新趋势 学科融合 Please choose a right line(诗行) for the fourth page.
A. 桃花潭水深千尺,不及汪伦送我情。
B. 故人西辞黄鹤楼,烟花三月下扬州。
C. 朝辞白帝彩云间,千里江陵一日还。
( )2. The best title of this set of slides is “______”.
A. Li Bai's life
B. Li Bai and his friends
C. Li Bai and his hobbies
(三)第一张幻灯片的内容后来演化为一句谚语,请写出来:______
主题:人与自我——生活与学习
话题:诗仙的故事
体裁:记叙文
难度:★★★★
1. ______ One day, Li Bai is walking by the river. He sees an old woman working on a piece of iron(铁). Li Bai asks, “What are you doing?” She says, “I'm making a needle(针).” “But how can you make an iron into a needle?” She answers, “I must work hard every day.” Li Bai suddenly understands the importance of hard work, and he starts to work hard then.
2. ______ Li Bai learns sword fighting(剑术) from his father. When he is young, Li Bai leaves home and starts to travel around with his sword. He writes some poems to record(记录) his journey.
3. ______ He travels to lots of beautiful mountains and writes lots of poems about them. Li Bai also writes a lot about moon. These poems are loved by many Chinese people, for example, Thoughts on a tranquil night.
4. ______ They both love travelling to beautiful mountains and rivers. Li Bai visits Meng Haoran when Meng is about to leave for Yangzhou. Li Bai feels sad about parting(分别), so he writes the poem Seeing Meng Haoran off at Yellow Crane Tower about it.
(一)根据每段文本内容选择主题句以及配图,将主题句的序号填写在对应的横线上,配图的序号填写在对应的方框内。
A. Li Bai loves nature and travelling.
B. Li Bai has a good friend Meng Haoran.
C. An interesting story of Li Bai.
D. Li Bai is a great swordsman(剑客).
(二)根据幻灯片的内容,选择正确的答案。
( )1. 新趋势 学科融合 Please choose a right line(诗行) for the fourth page.
A. 桃花潭水深千尺,不及汪伦送我情。
B. 故人西辞黄鹤楼,烟花三月下扬州。
C. 朝辞白帝彩云间,千里江陵一日还。
( )2. The best title of this set of slides is “______”.
A. Li Bai's life
B. Li Bai and his friends
C. Li Bai and his hobbies
(三)第一张幻灯片的内容后来演化为一句谚语,请写出来:______
答案:
(一)1. C,c 2. D,b 3. A,d 4. B,a
(二)1. B 解析·第四张幻灯片介绍了李白和孟浩然的友情,诗歌《黄鹤楼送孟浩然之广陵》正体现了两位诗人的友情,B选项是此诗的前两联,故选B。
2. A
(二)1. B 解析·第四张幻灯片介绍了李白和孟浩然的友情,诗歌《黄鹤楼送孟浩然之广陵》正体现了两位诗人的友情,B选项是此诗的前两联,故选B。
2. A
查看更多完整答案,请扫码查看