第58页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
一、新素养 健康生活 亮亮常听到大人念叨“减肥”,那么,体重是越轻越好吗?在什么情况下我们才需要“减肥”呢?阅读所给材料,判断正(T)误(F)。
主题:人与自我——生活与学习 话题:健康体重
体裁:说明文 难度:★★★
(2023·泰州市海陵区期末)Today, many children are overweight(超重的). In China, one in ten children has this problem. How do we judge(判断) if(是否) we are overweight?
Let's look at Tina. Her height(身高) is 1. 4 metres. Her weight(体重) is 50 kilograms. So, 50÷(1.4×1.4)=50÷1.96≈25. 5. By counting(通过计算), we can see that Tina must lose weight now!

A healthy body is very important to everyone. There are many ways to keep us fit. In the morning, we can get up early, go outdoors and do morning exercises. Running and swimming can help us keep fit. We should try to make ourselves happy too. If we feel happy, we can eat well and sleep well, and our bodies are sure to be in good condition(健康状况).
( )1. Tina is too thin and she must put on some weight.
( )2. To keep fit, we can get up early in the morning, run and swim.
( )3. Three in ten children in China are overweight.
( )4. Tina's friend Amy is 1. 5 metres tall and weighs 35 kilograms. By counting, she is good.
( )5. To keep fit, we should not only do more exercise, but also keep a good mood(心情).
主题:人与自我——生活与学习 话题:健康体重
体裁:说明文 难度:★★★
(2023·泰州市海陵区期末)Today, many children are overweight(超重的). In China, one in ten children has this problem. How do we judge(判断) if(是否) we are overweight?
Let's look at Tina. Her height(身高) is 1. 4 metres. Her weight(体重) is 50 kilograms. So, 50÷(1.4×1.4)=50÷1.96≈25. 5. By counting(通过计算), we can see that Tina must lose weight now!
A healthy body is very important to everyone. There are many ways to keep us fit. In the morning, we can get up early, go outdoors and do morning exercises. Running and swimming can help us keep fit. We should try to make ourselves happy too. If we feel happy, we can eat well and sleep well, and our bodies are sure to be in good condition(健康状况).
( )1. Tina is too thin and she must put on some weight.
( )2. To keep fit, we can get up early in the morning, run and swim.
( )3. Three in ten children in China are overweight.
( )4. Tina's friend Amy is 1. 5 metres tall and weighs 35 kilograms. By counting, she is good.
( )5. To keep fit, we should not only do more exercise, but also keep a good mood(心情).
答案:
1. F 2. T
3. F 解析 根据“Today, many children are overweight. In China, one in ten children has this problem.”可知,在中国每十个孩子中就有一个超重,而不是三个。故填F。
4. F 解析 根据短文中第二段的计算方法“体重÷(身高×身高)”可知,Amy的体重指数为35÷(1.5×1.5)≈15.6,对照表格的第一行可知,Amy太瘦了。故填F。
5. T
3. F 解析 根据“Today, many children are overweight. In China, one in ten children has this problem.”可知,在中国每十个孩子中就有一个超重,而不是三个。故填F。
4. F 解析 根据短文中第二段的计算方法“体重÷(身高×身高)”可知,Amy的体重指数为35÷(1.5×1.5)≈15.6,对照表格的第一行可知,Amy太瘦了。故填F。
5. T
二、(2023·常州市溧阳期中改编)Andy总是花很多时间在网络上,这导致他的视力越来越差。亮亮了解到这便是“互联网成瘾症”,于是他把查阅到的资料分享给Andy。阅读资料,选择正确的答案并回答问题。
主题:人与自我——生活与学习 话题:互联网成瘾症
体裁:说明文 难度:★★★★
The Internet is good. But some people spend too much time in chatting with others or playing games online. They can't stop. Doctors say this is a new sickness. They call this sickness Internet Addiction Disorder(IAD)(互联网成瘾症).
Do you have IAD? Think about these questions:How many hours are you online? Is it a lot? When you are not online, are you thinking about playing a computer game? When you are online, do you forget the time? Do you get angry when you can't play a game? If your answers are “Yes”, then you have IAD.
If you have IAD, what can you do? Dr Ivan Goldberg and Dr Kimberly S. Young have some ideas. First, ask yourself “Why am I online a lot?” Then try to take a break. For example, use the computer or play games twice a week, not every day. Then go outside and do some sports or spend time with your family or friends.
( )1. The passage is mainly about ________.
A. a new sickness B. an online game C. computer jobs
( )2. According to the passage, which is not a sign of IAD?
A. Forgetting the time when you are online.
B. Spending much time with family and friends.
C. Getting angry when you can't play games online.
( )3. Dr Ivan Goldberg and Dr Kimberly S. Young ________.
A. have IAD B. are online a lot C. help people with IAD
( )4. What CAN'T help you get rid of(摆脱) IAD according to the passage?
A. Go outside and play with your friends.
B. Play computer games for more time.
C. Try to leave the computer and have a break.
5. Do you think if you have IAD? What should you do then? ________
主题:人与自我——生活与学习 话题:互联网成瘾症
体裁:说明文 难度:★★★★
The Internet is good. But some people spend too much time in chatting with others or playing games online. They can't stop. Doctors say this is a new sickness. They call this sickness Internet Addiction Disorder(IAD)(互联网成瘾症).
Do you have IAD? Think about these questions:How many hours are you online? Is it a lot? When you are not online, are you thinking about playing a computer game? When you are online, do you forget the time? Do you get angry when you can't play a game? If your answers are “Yes”, then you have IAD.
If you have IAD, what can you do? Dr Ivan Goldberg and Dr Kimberly S. Young have some ideas. First, ask yourself “Why am I online a lot?” Then try to take a break. For example, use the computer or play games twice a week, not every day. Then go outside and do some sports or spend time with your family or friends.
( )1. The passage is mainly about ________.
A. a new sickness B. an online game C. computer jobs
( )2. According to the passage, which is not a sign of IAD?
A. Forgetting the time when you are online.
B. Spending much time with family and friends.
C. Getting angry when you can't play games online.
( )3. Dr Ivan Goldberg and Dr Kimberly S. Young ________.
A. have IAD B. are online a lot C. help people with IAD
( )4. What CAN'T help you get rid of(摆脱) IAD according to the passage?
A. Go outside and play with your friends.
B. Play computer games for more time.
C. Try to leave the computer and have a break.
5. Do you think if you have IAD? What should you do then? ________
答案:
1. A 解析 根据“Doctors say this is a new sickness. They call this sickness Internet Addiction Disorder(IAD).”可知,本文主要讲的“互联网成瘾症”是一种新型疾病。故选A。
2. B 3. C 4. B
5. No, I don't. I should keep the good habit./Yes, I do. I should cut down my time online and go out with my friends more often.(答案不唯一,言之有理即可)
2. B 3. C 4. B
5. No, I don't. I should keep the good habit./Yes, I do. I should cut down my time online and go out with my friends more often.(答案不唯一,言之有理即可)
查看更多完整答案,请扫码查看