2025年新高考领航课时练习高中英语选择性必修第二册外研版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年新高考领航课时练习高中英语选择性必修第二册外研版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
Ⅰ.阅读理解
In Stornoway,the biggest town in Scotland’s Outer Hebrides,a yellow van(厢式货车)sits on a narrow,one-way street.Driver Iain Mackenzie has loaded his books in the van,organized his customers’ orders and is preparing for his last delivery of the week on the island of Lewis and Harris.The 16-year-old van runs three days a week,covering more than 800 miles of rough roads to deliver books to more than 800 residents.
The Outer Hebrides are home to Scotland’s highest concentration(密度)of “very remote rural” residents.When mobile libraries began operating in 1952 as a local council service,they were the main source of books for residents there.Even now,mobile libraries still serve as a lifeline to many residents.Without them,some residents would be more than an hour’s drive from their nearest library branch.Mobile libraries remain integral to these communities.Visits by drivers like Mackenzie are sometimes the only regular face-to-face contact customers can count on in any given week.
Still,there are worries about the mobile libraries’ future.As many people have moved away,in search of greater opportunity,villages across the islands are facing depopulation and a decrease in resources.As a result,services have declined.In more remote areas,when school is not in session,public transport is available only once a week.Budget-saving proposals have offered to substitute the mobile libraries with online books and volunteer-run community centers.But residents say these don’t come close to the personal experience of physically choosing books,and none offered access to the limited Gaelic(盖尔语)resources available.
When the mobile library service was at risk of being cut,the Outer Hebrides communities,which own Scotland’s highest density(密度)of Gaelic speakers,voted to save it.In December,the local council approved two new vans.For long-time driver Mackenzie,the approval for replacement vans marks a victory.
1.Why does the author mention Driver Iain Mackenzie and his van?
A.To highlight the simple life on the island.
B.To show the traffic conditions on the island.
C.To describe how books reach residents on the island.
D.To introduce the function of mobile libraries on the island.
2.What does the underlined word “integral” in Paragraph 2 mean?
A.Essential.
B.Familiar.
C.Different.
D.Attractive.
3.What made the mobile library service at risk of being cut?
A.Poor road conditions.
B.Insufficient vans.
C.A lack of offline books.
D.Budget-saving proposals.
4.What can we know about the residents?
A.They expect to move away from the islands.
B.They enjoy the traditional book delivery.
C.They are attached to online Gaelic books.
D.They volunteer to set up community libraries.
In Stornoway,the biggest town in Scotland’s Outer Hebrides,a yellow van(厢式货车)sits on a narrow,one-way street.Driver Iain Mackenzie has loaded his books in the van,organized his customers’ orders and is preparing for his last delivery of the week on the island of Lewis and Harris.The 16-year-old van runs three days a week,covering more than 800 miles of rough roads to deliver books to more than 800 residents.
The Outer Hebrides are home to Scotland’s highest concentration(密度)of “very remote rural” residents.When mobile libraries began operating in 1952 as a local council service,they were the main source of books for residents there.Even now,mobile libraries still serve as a lifeline to many residents.Without them,some residents would be more than an hour’s drive from their nearest library branch.Mobile libraries remain integral to these communities.Visits by drivers like Mackenzie are sometimes the only regular face-to-face contact customers can count on in any given week.
Still,there are worries about the mobile libraries’ future.As many people have moved away,in search of greater opportunity,villages across the islands are facing depopulation and a decrease in resources.As a result,services have declined.In more remote areas,when school is not in session,public transport is available only once a week.Budget-saving proposals have offered to substitute the mobile libraries with online books and volunteer-run community centers.But residents say these don’t come close to the personal experience of physically choosing books,and none offered access to the limited Gaelic(盖尔语)resources available.
When the mobile library service was at risk of being cut,the Outer Hebrides communities,which own Scotland’s highest density(密度)of Gaelic speakers,voted to save it.In December,the local council approved two new vans.For long-time driver Mackenzie,the approval for replacement vans marks a victory.
1.Why does the author mention Driver Iain Mackenzie and his van?
A.To highlight the simple life on the island.
B.To show the traffic conditions on the island.
C.To describe how books reach residents on the island.
D.To introduce the function of mobile libraries on the island.
2.What does the underlined word “integral” in Paragraph 2 mean?
A.Essential.
B.Familiar.
C.Different.
D.Attractive.
3.What made the mobile library service at risk of being cut?
A.Poor road conditions.
B.Insufficient vans.
C.A lack of offline books.
D.Budget-saving proposals.
4.What can we know about the residents?
A.They expect to move away from the islands.
B.They enjoy the traditional book delivery.
C.They are attached to online Gaelic books.
D.They volunteer to set up community libraries.
答案:
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章讲述了经过当地居民的努力,一个小岛上的移动图书馆得以保留的故事。
1.C 推理判断题。根据第一段最后一句可知,司机用货车为居民送书。故作者提到司机和货车是为了说明这座岛上的居民获得书籍的途径。故选C项。
2.A 词义猜测题。根据前文“When mobile libraries began operating in 1952 as a local council service,they were the main source of books for residents there.”可知,1952年,当移动图书馆作为一项市政服务开始运营时,它们是当地居民的主要图书来源,再根据画线词前的remain可推知,移动图书馆现在仍然是非常重要的。故选A项。
3.D 细节理解题。根据第三段中的“Budget-saving proposals have offered to substitute the mobile libraries”可知,有人为了节省预算提议取消移动图书馆。故选D项。
4.B 推理判断题。根据第三段中的“But residents say these don’t come close to the personal experience of physically choosing books,and none offered access to the limited Gaelic(盖尔语)resources available.”可知,当地居民认为其他的送书形式都不能让他们有亲自挑书的体验,也不会让他们有机会用盖尔语与人交流,故他们喜欢这种传统的送书模式。故选B项。
1.C 推理判断题。根据第一段最后一句可知,司机用货车为居民送书。故作者提到司机和货车是为了说明这座岛上的居民获得书籍的途径。故选C项。
2.A 词义猜测题。根据前文“When mobile libraries began operating in 1952 as a local council service,they were the main source of books for residents there.”可知,1952年,当移动图书馆作为一项市政服务开始运营时,它们是当地居民的主要图书来源,再根据画线词前的remain可推知,移动图书馆现在仍然是非常重要的。故选A项。
3.D 细节理解题。根据第三段中的“Budget-saving proposals have offered to substitute the mobile libraries”可知,有人为了节省预算提议取消移动图书馆。故选D项。
4.B 推理判断题。根据第三段中的“But residents say these don’t come close to the personal experience of physically choosing books,and none offered access to the limited Gaelic(盖尔语)resources available.”可知,当地居民认为其他的送书形式都不能让他们有亲自挑书的体验,也不会让他们有机会用盖尔语与人交流,故他们喜欢这种传统的送书模式。故选B项。
查看更多完整答案,请扫码查看