2025年新高考领航课时练习高中英语选择性必修第二册外研版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年新高考领航课时练习高中英语选择性必修第二册外研版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年新高考领航课时练习高中英语选择性必修第二册外研版》

Ⅰ. 阅读理解
I grew up in libraries, or at least it feels that way. I went there several times a week with my mother when I was young. Those visits were fantastic. The library might have been the first place where I was ever given autonomy(自主权). In the library, I could have anything I wanted. And on the ride back to home,my mom and I would talk about the order in which we were going to read our books,a solemn conversation in which we planned how to pace ourselves through this charming period until the books were due.
When I left for college,one of the many ways I differentiated myself from my mom was that I was wild about owning books. All I know is that I lost my appreciation of the slow pace of making my way through a library and of having books on borrowed time. If my mother ever mentioned to me that she was on the waiting list for some book at the library,I got annoyed and asked why she didn’t just buy it.
But in 2011,one of my son’s school assignments was to interview someone who worked for the city. He said he wanted to interview a librarian. As my son and I drove to meet the librarian,I was flooded by a sense of absolute familiarity,a recollection of the journey of the parent and child on their way to the library. I had taken this trip so many times before,but at that moment I turned my thought on its head,and I was the parent bringing my child on that special trip.
As I walked into the library,nothing had changed—the sense of gentle, steady busyness,like a pot of water on a rolling boil (沸点),was just the same. In the library,time is dammed up—not just stopped but saved. I knew what hooked me was the shock of familiarity I felt—the way it revealed my childhood,my relationship with my mom,my love of books. However,as I was rediscovering those memories, my mother was losing all of hers. The writer Amadou Hampate Ba once said that in Africa, whenever an old man dies, it is as though a library were burning down. But if you can take something from his or her internal collection and share it, it takes on a life of its own.
1. What can be inferred about the author’s childhood from Paragraph 1?
A. She lived near a library.
B. She possessed a library.
C. She didn’t borrow books from libraries.
D. She enjoyed visits to libraries.
2. How did the author change after entering college?
A. She lost her enthusiasm for reading.
B. She did not return books on time.
C. She quit the habit of going to libraries.
D. She wanted to buy books for her mom.
3. What did the author rediscover when she walked into the library with her son?
A. Her love of libraries.
B. Her delight in owning books.
C. Her lost memory of her mom.
D. Her familiarity with her mom.
4. Which can be the title for this passage?
A. The Library—A World of Knowledge
B. The Library—A Place of Memory
C. The Library—A Busy Place
D. The Library—An Old Man
答案: 【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者通过自己的亲身经历,最终认识到了图书馆对她的价值,即它是承载无数记忆的地方。
1.D 推理判断题。根据第一段中的Those visits were... I could have anything I wanted可推知,作者在孩童时期喜欢去图书馆。故选D。
2.C 细节理解题。根据第二段第一句中的I was wild about owning books以及最后一句中的I got annoyed and asked why she didnt just buy it可知,作者上大学后,不再喜欢到图书馆借书了。故选C。
3.A 推理判断题。根据最后一段第三句I knew what... my love of books可知,当作者和自己的儿子走进图书馆的时候,作者重拾了那些与图书馆相关的美好回忆,由此可推知,作者重新发现了自己对图书馆的喜爱。故选A。
4.B 标题归纳题。文章讲述了作者通过喜欢图书馆——疏远图书馆——重新发现对图书馆的喜爱这样一段亲身经历,最终认识到了图书馆对她的价值,即它是承载无数记忆的地方。由此可知,B项适合作本文标题。
Ⅱ. 完形填空
Yesterday, a salesman called me to sell his phone plans. I was at work and while I usually don’t like spending time on those things,I 1 myself that I couldn’t talk yet and 2 that he call me back at 6 p.m.
That’s what he did. So we talked about 20 minutes. He 3 to me his different phone plans. While listening to him, sometimes I was 4 in my thoughts. I gave several “hmm hmm”,as a sign of agreement and to 5 that I was still there. Sometimes, I felt a bit 6 . But I stayed calm and 7 until the end of the discussion.
Finally, he said the following to me: “Thank you, Olivier. You are the first person in a long time with whom I had an enjoyable conversation. 8 ,people shout at us and slam down the phone. Today,since 10 a. m. ,I hadn’t had a phone 9 without an offense(冒犯).I know you had a long day at work and you could have 10 in front of your TV. But you listened so carefully to me. I am 11 and I sincerely thank you. ”
It set me thinking. He had been the 12 of verbal(语言的) violence all through his working day. Physical 13 do not exist in this situation but dehumanization(非人性)seems to happen. 14 ,he was only doing his job. I felt a sense of 15 that I hadn’t treated him so rudely.
1. A. found
B. excused
C. reminded
D. forgave
2. A. replied
B. agreed
C. suggested
D. ordered
3. A. explained
B. admitted
C. apologized
D. reported
4. A. stuck
B. involved
C. interested
D. lost
5. A. announce
B. ensure
C. confirm
D. imagine
6. A. impatient
B. discouraged
C. concerned
D. nervous
7. A. generous
B. reliable
C. cheerful
D. polite
8. A. Unexpectedly
B. Usually
C. Eventually
D. Similarly
9. A. meeting
B. interview
C. conversation
D. appointment
10. A. relaxed
B. slept
C. talked
D. played
11. A. annoyed
B. proud
C. touched
D. curious
12. A. proof
B. target
C. supporter
D. result
13. A. activities
B. exercises
C. disabilities
D. conflicts
14. A. Yet
B. Besides
C. Otherwise
D. Instead
15. A. honor
B. loss
C. relief
D. trust
答案: 【语篇解读】 本文是一篇记叙文。一个电信公司销售员给作者打电话推销电话套餐,作者借口自己无法说话,并建议他之后再打,晚上,作者接到了电话,销售员很感动并感谢作者的耐心,因为销售员经常在工作期间成了语言暴力的对象。
1.B 句意:但我借口自己还不能说话。A.found发现;B.excused借口,找理由;C.reminded提醒;D.forgave原谅。由上文的I was at work and while I usually dont like spending time on those things可知,作者是借口不能说话。故选B项。
2.C 句意:并建议他下午6点给我回电话。A.replied回答;B.agreed同意;C.suggested建议;D.ordered命令。由上文语境可知,作者借口不能说话,所以建议销售员在下午6点给他回电话。故选C项。
3.A 句意:他向我解释了他不同的电话套餐。A.explained解释;B.admitted承认;C.apologized道歉;D.reported报道。由上文的So we talked about 20 minutes可知,他们聊天了,所以销售员会对作者解释不同的电话套餐。故选A项。
4.D 句意:在听他说话的时候,有时我会陷入沉思。A.stuck坚持;B.involved卷入;C.interested感兴趣;D.lost失去。由下文的I gave several hmm hmm可知,作者并未认真听讲,而是陷入沉思,lose in ones thoughts是固定搭配,意为陷入沉思。故选D项。
5.C 句意:我给了几个嗯哼,表示同意,并确认我还在那里。A.announce宣布;B.ensure确保;C.confirm确认;D.imagine想象。由上文的I gave several hmm hmm,as a sign of agreement和下文的I was still there可知,作者用hmm hmm确认自己还在听讲。故选C项。
6.A 句意:有时候,我觉得有点不耐烦。A.impatient不耐烦的;B.discouraged泄气的;C.concerned担心的;D.nervous紧张的。由下文的But I stayed calm可知,作者不耐烦但还是保持了冷静。故选A项。
7.D 句意:但在讨论结束前,我一直保持冷静和礼貌。A.generous慷慨的;B.reliable可靠的;C.cheerful令人愉快的;D.polite礼貌的。由上文的I stayed calm可知,此处意为保持冷静与礼貌,才结束对话。故选D项。
8.B 句意:通常,人们对我们大喊大叫,然后砰的一声关上电话。A.Unexpectedly意外地;B.Usually通常;C.Eventually最终地;D.Similarly相似地。由上文语境可知,作者是第一个长时间听他讲话的人,可知,通常人们对销售员大喊大叫然后挂电话。故选B项。
9.C 句意:今天上午10点起,我就没有一次毫无冒犯的电话交谈。A.meeting会议;B.interview面试;C.conversation对话;D.appointment约定,约会。销售员是电话销售员,由上文的You are the first person in a long time with whom I had an enjoyable conversation可知,此处意为电话对话。故选C项。
10.A 句意:我知道你工作了一整天,你本可以在电视机前放松一下。A.relaxed放松;B.slept睡觉;C.talked谈话;D.played玩。由下文的in front of your TV可知,作者本可以在电视前放松的(但作者选择了听销售员推销电话套餐)。故选A项。
11.C 句意:我很感动,我真诚地感谢你。A.annoyed恼怒的;B.proud骄傲的;C.touched感动的;D.curious好奇的。由下文的I sincerely thank you可知,销售员很感动,所以感谢作者。故选C项。
12.B 句意:他在整个工作日都是语言暴力的目标。A.proof证据;B.target目标;C.supporter支持者;D.result结果。由上文的people shout at us and slam down the phone可知,销售员成了语言暴力的目标。故选B项。
13.D 句意:在这种情况下不存在身体冲突,但似乎发生了非人化的事情。A.activities活动;B.exercises练习;C.disabilities残疾;D.conflicts冲突。由上文的He had been the 12 of verbal(语言的)violence all through his working day可知,不存在身体冲突。故选D项。
14.A 句意:然而,他只是在做他的工作。A.Yet然而;B.Besides此外;C.Otherwise否则;D.Instead代替。由语境可知,前后两句表转折,应用Yet。故选A项。
15.C 句意:我没有对他那么粗鲁,感到如释重负。A.honor荣耀;B.loss失落;C.relief放松;D.trust信任。由下文的I hadnt treated him so rudely可知,作者没有对销售员粗鲁,所以作者感觉如释重负。故选C项。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭