第77页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
湖北宜昌首现机器人警犬巡逻
On May 3, Yichang Police Station made history by firstly using a “robot police dog” in Hubei. Working with real police dogs, the robot police dog was sent to patrol and do something else.
As a newcomer to the police station, the robot police dog interested many onlookers. With two large “eyes” on its back, it always monitors the movements of people around it. It tries to find anyone with bad intentions. When the robot police dog finds that a visitor leaves his bag on a bench, it will say, “Lost things found.”
Because of heavy rain, the policemen made indoor patrols on May 3. However, the brave robot police dog still made outdoor patrols. When children saw the robot police dog working in the rain, they even came up to hold an umbrella for it. However, a little water is nothing to the robot police dog. It can work even in temperatures as high as 60℃ or as low as -40℃.
Visitors welcomed the patrols of the robot police dog. A visitor named Zhang said, “Some elderly people and children may be afraid of real dogs. I hope we can see more robot police dogs in the future.”
Word Bank
1. patrol /pəˈtrəʊl/ n. & v. 巡逻 2. onlooker /ˈɒnlʊkə(r)/ n. 旁观者 3. intention /ɪnˈtenʃn/ n. 意图
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1.
2. The notice on the wall tells
3. Many
(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余)
indoor elderly overseas
1. It’s polite of Chen Dan to offer his seat to the old when taking a bus.
2. It’s too cold outside. Let’s stay inside.
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. I can’t go to the cinema with you because I have
2. We must drive carefully in
(四)仿写句子
1. I hope we can see more robot police dogs in the future. (I hope+ 宾语从句 )
仿写:我希望你的梦想有一天能够实现。
2. It can work even in temperatures as high as 60℃ or as low as -40℃. (as...as...)
仿写:这个故事和那个故事一样有趣吗?
二、阅读短文,选择正确答案
(
A. By welcoming the patrol. B. By praising the police.
C. By reporting the weather. D. By introducing a robot police dog.
(
① It has two large “eyes” on its back. ② It can find lost things.
③ It can stay away from the rain. ④ It can say hello to people around it.
A. ①② B. ③④ C. ①③ D. ②③④
(
A. The robot police dog is common in China.
B. The robot police dog can work in bad weather.
C. The robot police dog started to work on May 5.
D. The robot police dog practiced working in the rain.
(
A. More robot police dogs may come into use.
B. There will be no police in the future.
C. Children may be afraid of robot police dogs.
D. Robot police dogs may be bad for elderly people.
(

三、根据短文内容,结合自己的理解,回答下面问题
If you were the designer of the robot police dog, what new feature would you add to help it work better in Chinese cities?
On May 3, Yichang Police Station made history by firstly using a “robot police dog” in Hubei. Working with real police dogs, the robot police dog was sent to patrol and do something else.
As a newcomer to the police station, the robot police dog interested many onlookers. With two large “eyes” on its back, it always monitors the movements of people around it. It tries to find anyone with bad intentions. When the robot police dog finds that a visitor leaves his bag on a bench, it will say, “Lost things found.”
Because of heavy rain, the policemen made indoor patrols on May 3. However, the brave robot police dog still made outdoor patrols. When children saw the robot police dog working in the rain, they even came up to hold an umbrella for it. However, a little water is nothing to the robot police dog. It can work even in temperatures as high as 60℃ or as low as -40℃.
Visitors welcomed the patrols of the robot police dog. A visitor named Zhang said, “Some elderly people and children may be afraid of real dogs. I hope we can see more robot police dogs in the future.”
Word Bank
1. patrol /pəˈtrəʊl/ n. & v. 巡逻 2. onlooker /ˈɒnlʊkə(r)/ n. 旁观者 3. intention /ɪnˈtenʃn/ n. 意图
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1.
Firstly
(first), we should set goals and secondly, we should try our best to make them come true.2. The notice on the wall tells
newcomers
(newcomer) the rules in the library.3. Many
visitors
(visit) come to Xizang every year because of its natural environment.(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余)
indoor elderly overseas
1. It’s polite of Chen Dan to offer his seat to the old when taking a bus.
elderly
2. It’s too cold outside. Let’s stay inside.
indoors
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. I can’t go to the cinema with you because I have
something else
(别的事情) to do.2. We must drive carefully in
heavy rain
(大雨) to stay safe on the road.(四)仿写句子
1. I hope we can see more robot police dogs in the future. (I hope+ 宾语从句 )
仿写:我希望你的梦想有一天能够实现。
I hope your dream can come true one day.
2. It can work even in temperatures as high as 60℃ or as low as -40℃. (as...as...)
仿写:这个故事和那个故事一样有趣吗?
Is this story as interesting as that one?
二、阅读短文,选择正确答案
(
D
) 1. How does the writer start the passage?A. By welcoming the patrol. B. By praising the police.
C. By reporting the weather. D. By introducing a robot police dog.
(
A
) 2. What do you know about the robot police dog from Paragraph 2?① It has two large “eyes” on its back. ② It can find lost things.
③ It can stay away from the rain. ④ It can say hello to people around it.
A. ①② B. ③④ C. ①③ D. ②③④
(
B
) 3. What is the main idea of Paragraph 3?A. The robot police dog is common in China.
B. The robot police dog can work in bad weather.
C. The robot police dog started to work on May 5.
D. The robot police dog practiced working in the rain.
(
A
) 4. What can we infer from the last paragraph?A. More robot police dogs may come into use.
B. There will be no police in the future.
C. Children may be afraid of robot police dogs.
D. Robot police dogs may be bad for elderly people.
(
A
) 5. What is the structure of the passage?三、根据短文内容,结合自己的理解,回答下面问题
If you were the designer of the robot police dog, what new feature would you add to help it work better in Chinese cities?
I would add a voice translator because some visitors might not speak Chinese. For example, when the robot found a lost bag, it only said“丢的东西在这儿!”in Chinese. If it could speak English or other languages, more people would understand and thank it. This would improve communication, especially in tourist areas like Yichang.
答案:
一、(一)1. Firstly 2. newcomers 3. visitors
(二)1. elderly 2. indoors
(三)1. something else 2. heavy rain
(四)1. I hope your dream can come true one day.
2. Is this story as interesting as that one?
二、1. D【点拨】推理判断题。由第一段可知,作者是通过介绍一只机器人“警犬”开篇的。
2. A【点拨】细节理解题。由第二段第二句和最后一句可知,这只机器人“警犬”背上有两只大眼睛;它能发现失物。
3. B【点拨】段落大意题。通读第三段可知,本段主要讲述这只机器人“警犬”能在恶劣天气下工作。
4. A【点拨】推理判断题。最后一段描述了机器人“警犬”的优势,再结合“I hope we can see more robot police dogs in the future.”可推测,将来可能会有更多的机器人“警犬”投入使用。
5. A【点拨】篇章结构题。通读文章可知,第一段给出全文主题“宜昌公安局在湖北首次使用机器人‘警犬’”;第二、三段介绍了这只机器人“警犬”的工作状态和工作环境;最后一段通过游客之口,展望机器人“警犬”的未来。
三、I would add a voice translator because some visitors might not speak Chinese. For example, when the robot found a lost bag, it only said“丢的东西在这儿!”in Chinese. If it could speak English or other languages, more people would understand and thank it. This would improve communication, especially in tourist areas like Yichang.(答案合理即可)
(二)1. elderly 2. indoors
(三)1. something else 2. heavy rain
(四)1. I hope your dream can come true one day.
2. Is this story as interesting as that one?
二、1. D【点拨】推理判断题。由第一段可知,作者是通过介绍一只机器人“警犬”开篇的。
2. A【点拨】细节理解题。由第二段第二句和最后一句可知,这只机器人“警犬”背上有两只大眼睛;它能发现失物。
3. B【点拨】段落大意题。通读第三段可知,本段主要讲述这只机器人“警犬”能在恶劣天气下工作。
4. A【点拨】推理判断题。最后一段描述了机器人“警犬”的优势,再结合“I hope we can see more robot police dogs in the future.”可推测,将来可能会有更多的机器人“警犬”投入使用。
5. A【点拨】篇章结构题。通读文章可知,第一段给出全文主题“宜昌公安局在湖北首次使用机器人‘警犬’”;第二、三段介绍了这只机器人“警犬”的工作状态和工作环境;最后一段通过游客之口,展望机器人“警犬”的未来。
三、I would add a voice translator because some visitors might not speak Chinese. For example, when the robot found a lost bag, it only said“丢的东西在这儿!”in Chinese. If it could speak English or other languages, more people would understand and thank it. This would improve communication, especially in tourist areas like Yichang.(答案合理即可)
查看更多完整答案,请扫码查看