第33页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
四、选用方框中所给的单词或短语,并用其适当形式填空。
long paint fill with treat have a good influence
Colour therapy has been used for thousands of years. Even today,the walls of certain rooms in establishments(机构)1.
Many years ago,colour therapy was given by means of the patient entering a temple with a small,singular window in the ceiling. This window would 2.
long paint fill with treat have a good influence
Colour therapy has been used for thousands of years. Even today,the walls of certain rooms in establishments(机构)1.
are painted
in particular colours in order to create a certain atmosphere. Pink is known to calm aggression,so it is often used in cells(牢房). Green is known to promote a feeling of peace,which is conducive to(有助于)healing,so it is found in many wards(病房). Classrooms are often painted yellow because it's mentally stimulating and therefore perfect for a learning environment.Many years ago,colour therapy was given by means of the patient entering a temple with a small,singular window in the ceiling. This window would 2.
be filled with
coloured glass and the patient would be bathed in the coloured light for a given period of time. It's been proved in modern times that the colour blue can 3. have a good influence
on high blood pressure,reducing it quickly and without the need for any medicine. Interestingly,the positive effect will last even 4. longer
if the blue treatment is followed up by an orange treatment—orange is the opposite colour on the colour wheel. This is true of all colours and the second(or opposite)colour used in a 5. treatment
is known as the complementary(补充的)colour.
答案:
1. are painted 2. be filled with 3. have a good influence 4. longer 5. treatment
五、[核心素养](2025·原创)阅读理解。★★★
人与自然——自然生态
Do you like blueberries? If so,the next time you're about to eat these delicious berries,take a good look at them. Then ask yourself:Are blueberries really blue?
For the most part,blueberries aren't blue. If you carefully peel the skin off one,you'll see that the flesh inside is white. If you rub(摩擦)the inside of the skin on a white piece of paper,you'll see a reddish-purple colour. And if you gently rub the outside of a blueberry,the blue colour disappears and the berry looks almost black. But the moment you pick one,it does look blue. What's going on?
Well,there are two ways to create colours. The first is through pigments(色素). Pigments show the colour of the light they don't take in. The most common pigment in plants is chlorophyll,a green pigment. Plant leaves appear green because chlorophyll doesn't take in green light. It sends green light out instead while taking in blue and red light. Plants prefer to take in blue light because it has more energy than any other light. In fact,there aren't any "true blue" pigments in the plant world.
The second way to make colours is through the "structural colour". This happens when the structure of a surface makes some colours of light look different. Have you ever seen the rainbow colours on a CD? These colours show up because of the tiny spaces between the disk's thin layers. These spaces only allow certain colours to reach our eyes.
Blueberries also create the "structural colour" in their own way. The berries look black when they're ripe,but the plants build a thin layer of wax(蜡)on their outside. This layer is only four-thousandths of a centimetre thick,but it gives the berries their blue look. The blue colour benefits the plants because birds are attracted to the rare colour. They eat the berries and spread the seeds far and wide.
Now your blueberries suddenly look a lot more interesting. The fruit is beautiful,but its beauty is only skin deep!
1. How does the writer lead in the topic?
A. By giving an example.
B. By asking questions.
C. By listing numbers.
D. By describing a scene.
2. What can we learn from Paragraph 3?
A. There are few blue pigments in the plant world.
B. Plant leaves prefer to give out blue and red light.
C. Green pigments can make plants grow better.
D. Plants appear green because they take in green light.
3. What is the underlined phrase "show up" similar to?
A. Develop.
B. Influence.
C. Balance.
D. Appear.
4. Which of the following is true?
A. The flesh inside blueberries is black indeed.
B. Blueberries take in blue light in a special way.
C. The wax on blueberries makes them look blue.
D. Rainbow colours can be seen on blueberries.
人与自然——自然生态
Do you like blueberries? If so,the next time you're about to eat these delicious berries,take a good look at them. Then ask yourself:Are blueberries really blue?
For the most part,blueberries aren't blue. If you carefully peel the skin off one,you'll see that the flesh inside is white. If you rub(摩擦)the inside of the skin on a white piece of paper,you'll see a reddish-purple colour. And if you gently rub the outside of a blueberry,the blue colour disappears and the berry looks almost black. But the moment you pick one,it does look blue. What's going on?
Well,there are two ways to create colours. The first is through pigments(色素). Pigments show the colour of the light they don't take in. The most common pigment in plants is chlorophyll,a green pigment. Plant leaves appear green because chlorophyll doesn't take in green light. It sends green light out instead while taking in blue and red light. Plants prefer to take in blue light because it has more energy than any other light. In fact,there aren't any "true blue" pigments in the plant world.
The second way to make colours is through the "structural colour". This happens when the structure of a surface makes some colours of light look different. Have you ever seen the rainbow colours on a CD? These colours show up because of the tiny spaces between the disk's thin layers. These spaces only allow certain colours to reach our eyes.
Blueberries also create the "structural colour" in their own way. The berries look black when they're ripe,but the plants build a thin layer of wax(蜡)on their outside. This layer is only four-thousandths of a centimetre thick,but it gives the berries their blue look. The blue colour benefits the plants because birds are attracted to the rare colour. They eat the berries and spread the seeds far and wide.
Now your blueberries suddenly look a lot more interesting. The fruit is beautiful,but its beauty is only skin deep!
1. How does the writer lead in the topic?
A. By giving an example.
B. By asking questions.
C. By listing numbers.
D. By describing a scene.
2. What can we learn from Paragraph 3?
A. There are few blue pigments in the plant world.
B. Plant leaves prefer to give out blue and red light.
C. Green pigments can make plants grow better.
D. Plants appear green because they take in green light.
3. What is the underlined phrase "show up" similar to?
A. Develop.
B. Influence.
C. Balance.
D. Appear.
4. Which of the following is true?
A. The flesh inside blueberries is black indeed.
B. Blueberries take in blue light in a special way.
C. The wax on blueberries makes them look blue.
D. Rainbow colours can be seen on blueberries.
答案:
1. B 推理判断题。根据文章第一段中“Do you like blueberries?”“Are blueberries really blue?”可知,作者通过设问的方法引入话题。 2. A 细节理解题。根据第三段最后一句“In fact,there aren't any 'true blue' pigments in the plant world.”可知,植物界很少有蓝色色素。 3. D 词义猜测题。根据“Have you ever seen ... CD?”及下文中的“These spaces only allow certain colours to reach our eyes.”可推断,此处show up意为“显现”,与appear意思相近。 4. C 细节理解题。根据第五段中“The berries look black when they're ripe,but the plants build a thin layer of wax on their outside. This layer is only four-thousandths of a centimetre thick,but it gives the berries their blue look.”可知,蓝莓表面的蜡使它们看上去呈蓝色。
查看更多完整答案,请扫码查看