第111页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
六、(2025·镇江期末)阅读理解。
When at college,Andrew Westbrook found that he could focus(集中注意力)well when he put his heart into an interesting book,but he could not focus in class. This troubled him a lot. After he graduated,he became a neurologist(神经科医生). His research helps us understand why we have difficulty doing certain tasks.
Scientists used to think that mentally(精神上)tiring tasks required more energy than easier ones. For example,solving Maths problems needs more energy than looking around a room. As a result,these harder tasks would make us lose focus more quickly. However,even when you're just looking around a room,your brain is handling lots of information and using a lot of energy. But we never think such tasks difficult.
According to Westbrook's studies,we often think certain tasks are harder than they really are. When we are thinking about doing a difficult task,it often feels much worse than really doing it. And this early difficulty can make us unwilling to do it. But if we can get over this difficulty,it will become easier.
Westbrook's team has found ways to help us. One is to focus on the advantages of finishing the task instead of the effort it takes. Another is to get into a mental state(状态)called “flow”,where we don't care how hard the task is. One key to entering “flow” is to reduce uncertainty. For example,before you write a report,ask yourself,“How much can I finish in 15 minutes?”
Making these mentally tiring tasks a habit can also help. Try doing them at a fixed time and place. After a few weeks,focusing on these tasks won't just feel easier—it will be easier.
1. What does the underlined word “handling” in Paragraph 2 probably mean?
A. Dealing with. B. Worrying about.
C. Giving up. D. Taking away.
2. What can we know from the passage?
A. When we look around a room,our brain needs little energy.
B. When we set a time limit,it becomes harder to finish the task.
C. Westbrook has the ability to focus on the things he's interested in.
D. Westbrook's research has nothing to do with his own experiences.
3. What is the best title for this passage?
A. Importance of hard tasks
B. Methods of getting into “flow”
C. Research on staying focused
D. A neurologist,Andrew Westbrook
When at college,Andrew Westbrook found that he could focus(集中注意力)well when he put his heart into an interesting book,but he could not focus in class. This troubled him a lot. After he graduated,he became a neurologist(神经科医生). His research helps us understand why we have difficulty doing certain tasks.
Scientists used to think that mentally(精神上)tiring tasks required more energy than easier ones. For example,solving Maths problems needs more energy than looking around a room. As a result,these harder tasks would make us lose focus more quickly. However,even when you're just looking around a room,your brain is handling lots of information and using a lot of energy. But we never think such tasks difficult.
According to Westbrook's studies,we often think certain tasks are harder than they really are. When we are thinking about doing a difficult task,it often feels much worse than really doing it. And this early difficulty can make us unwilling to do it. But if we can get over this difficulty,it will become easier.
Westbrook's team has found ways to help us. One is to focus on the advantages of finishing the task instead of the effort it takes. Another is to get into a mental state(状态)called “flow”,where we don't care how hard the task is. One key to entering “flow” is to reduce uncertainty. For example,before you write a report,ask yourself,“How much can I finish in 15 minutes?”
Making these mentally tiring tasks a habit can also help. Try doing them at a fixed time and place. After a few weeks,focusing on these tasks won't just feel easier—it will be easier.
1. What does the underlined word “handling” in Paragraph 2 probably mean?
A. Dealing with. B. Worrying about.
C. Giving up. D. Taking away.
2. What can we know from the passage?
A. When we look around a room,our brain needs little energy.
B. When we set a time limit,it becomes harder to finish the task.
C. Westbrook has the ability to focus on the things he's interested in.
D. Westbrook's research has nothing to do with his own experiences.
3. What is the best title for this passage?
A. Importance of hard tasks
B. Methods of getting into “flow”
C. Research on staying focused
D. A neurologist,Andrew Westbrook
答案:
1. A 词义猜测题。根据"However,even when you're just looking around a room,your brain is handling lots of information and using a lot of energy."可知,只是环顾房间,你的大脑也在处理大量信息并消耗大量能量,所以画线单词的含义是"处理"。deal with 意为"处理"。2. C 细节理解题。根据 Andrew Westbrook found that he could focus well when he put his heart into an interesting book 可知,他有能力专注于他感兴趣的事情。3. C 标题概括题。根据文章内容可知,本文主要讲述神经学家安德鲁的团队进行的关于人们在完成某些任务时难以集中精力的研究。他发现,我们常常高估了任务的难度,导致我们拖延或逃避。为了克服这一问题,团队给出了解决的方法。
查看更多完整答案,请扫码查看