2025年学霸提优大试卷四年级英语上册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年学霸提优大试卷四年级英语上册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年学霸提优大试卷四年级英语上册译林版》

(B)新情境 传统文化 阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。(5 分)
The Spring Equinox is one of the 24 solar terms(节气) in China. It usually comes around March 20th. On this day, day and night are the same length(长度). After the Spring Equinox, the days get longer, and the weather becomes warmer. People like to go outside and enjoy activities like flying kites, planting trees, and having picnics.
In the past, people believed(相信) that balancing an egg on its end during the Spring Equinox would bring good luck. This tradition(习俗) is still fun for many people today. Families also eat special foods to celebrate the arrival of spring. For example, they eat spring pancakes and fresh vegetables. These foods are not only delicious but also healthy.
Farmers are busy during this time because it is the perfect season to plant crops. They hope for good weather to help their crops grow well. The Spring Equinox is a time for new beginnings and enjoying nature.
(
F
)1. On the Spring Equinox, the weather gets colder.
(
T
)2. People like to fly kites and plant trees after the Spring Equinox.
(
F
)3. People balanced an egg on its end to welcome the winter.
(
F
)4. People eat jiaozi and fish during the Spring Equinox.
(
T
)5. The passage is mainly about how people celebrate the Spring Equinox.
答案: 【解析】:本题是一道阅读理解判断题,需要阅读关于中国传统文化中“春分”的短文,并根据短文内容判断给出的句子是否正确。本题主要考查学生对文章细节的理解能力。
1. 第一题说“在春分时,天气变得更冷”,我们需要从文章中找到关于春分时天气变化的描述。文章中提到“After the Spring Equinox, the days get longer, and the weather becomes warmer.”,说明春分后天气变暖,因此第一题是错误的。
2. 第二题说“人们喜欢在春分后放风筝和植树”,文章中提到“People like to go outside and enjoy activities like flying kites, planting trees, and having picnics.”,这些活动是在春分后进行的,因此第二题是正确的。
3. 第三题说“人们竖鸡蛋来迎接冬天”,但文章中提到“In the past, people believed that balancing an egg on its end during the Spring Equinox would bring good luck.”,说明竖鸡蛋是为了迎接春天,而不是冬天,因此第三题是错误的。
4. 第四题说“人们在春分时吃饺子和鱼”,但文章中提到“Families also eat special foods to celebrate the arrival of spring. For example, they eat spring pancakes and fresh vegetables.”,说明人们吃的是春饼和新鲜蔬菜,而不是饺子和鱼,因此第四题是错误的。
5. 第五题说“这篇文章主要是关于人们如何庆祝春分的”,从文章内容可以看出,确实描述了春分的习俗、活动和食物,因此第五题是正确的。
【答案】:
1. F
2. T
3. F
4. F
5. T
(C)新素养 文化意识 阅读材料,选择最佳选项。(10 分)
There are many fun sayings(谚语) and expressions about the seasons. Let's get to know some of them!
Spring: A Fresh Start

Spring is all about new beginnings, so people often say, “April(四月) showers bring May(五月) flowers.” This means the rain in April helps flowers bloom in May. It's a way of telling us that good things often come after a little trouble.
Summer: Fun in the Sun

Summer is warm, sunny, and full of life. A popular saying is “Make hay (草料) while the sun shines.” This means to make good use of a good situation(形势) when it lasts. Farmers often say this because they can only dry hay on sunny days.
Autumn: A Time for Change

When leaves turn red, orange, and yellow, people often say, “The autumn of one's life”. It talks about the later years of a man's life, as autumn is later in the year.

Winter: Comfortable and Cold
Winter can be hard, but people make the best of it. You may hear someone say, “Snowed under”. It means being very busy, like when snow piles up(堆积) all around you.
(
A
)1. What does the saying “Snowed under” mean?
A. Being very busy. B. Being very free. C. Being very happy.
(
B
)2. Which phrase describes “the autumn of one's life”?
A. A baby learning to walk. B. Grandma reading in her chair. C. A student taking a test.
(
B
)3. What can you learn from “Make hay while the sun shines.”?
A. It is about working only in summer. B. It teaches us to work at the right time. C. It tells people to dry grass.
(
C
)4. 新考法 学科融合 哪句诗最符合“April showers bring May flowers.”?
A. 人间四月芳菲尽,山寺桃花始盛开。 B. 小楼一夜听春雨,深巷明朝卖杏花。 C. 宝剑锋从磨砺出,梅花香自苦寒来。
(
C
)5. What is the main idea(主旨) of the passage?
A. People should enjoy all the seasons. B. Different seasons have their own weather. C. Seasonal sayings help us understand life and nature(大自然).
答案: 【解析】:
本题主要考查对英语谚语及短语的理解,以及与诗句的匹配和对文章主旨的把握。
1. 对于“Snowed under”意思的考查,需要从文中找到其对应的解释,文中明确提到“It means being very busy”,所以选A。
2. “the autumn of one's life”描述的是人生后期,就像秋天在一年中是后期一样,B选项“奶奶坐在椅子上看书”符合人生后期的状态。
3. “Make hay while the sun shines.”的含义要从文中理解,文中说“This means to make good use of a good situation when it lasts.”,即要在形势好的时候好好利用,也就是在合适的时间工作,选B。
4. 要找出最符合“April showers bring May flowers.”的诗句,需要理解该谚语的意思是经过一些小麻烦后会有好事,C选项“宝剑锋从磨砺出,梅花香自苦寒来”表达的意思与之相符。
5. 文章主旨的把握,文章主要介绍了一些关于季节的谚语及短语,并解释其含义,目的是帮助我们理解生活和大自然,选C。
【答案】:
1. A
2. B
3. B
4. C
5. C

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭