第14页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
3. —Who teaches ______ English this term?
—Ms Huang. She is very kind to her students.
A.our
B.we
C.ours
D.us
—Ms Huang. She is very kind to her students.
D
A.our
B.we
C.ours
D.us
答案:
D
4. (2025·无锡惠山区期中)Playing mobile games is interesting, ______ we shouldn't play for a long time.
A.or
B.so
C.but
D.and
C
A.or
B.so
C.but
D.and
答案:
C
5. —
—She is tall and slim. She is also helpful.
A.What
B.How
C.Who
D.Why
A
is Sophie like?—She is tall and slim. She is also helpful.
A.What
B.How
C.Who
D.Why
答案:
A
四、完形填空
Hello, I'm a 13-year-old English girl. My 1 is Linda Smith. I'm in Shenzhen, China now. There is a library in my school and I can read 2 there. I'm in Class Seven. In our class, there are 32 students—17 girls and 3 boys.
Ms Brown is our 4 and she teaches us Chinese. She is kind. We can 5 her for help any time.
Our classroom is big and nice. A computer is on the teacher's 6. Through the 7, we can find much useful information.
My desk is yellow and my chair is 8 too. I like this 9. It's a nice colour. On my desk is my 10. A red pen, a blue pen, an eraser and two pencils are in it. Oh, the school ID card on the desk is mine too. My name is on it. I'm very happy to study in our school.
1. A. name
B. family
C. day
D. room
2. A. books
B. pens
C. tapes
D. hats
3. A. 13
B. 14
C. 15
D. 16
4. A. teacher
B. mother
C. sister
D. aunt
5. A. see
B. ask
C. know
D. think
6. A. game
B. watch
C. picture
D. desk
7. A. box
B. computer
C. dictionary
D. radio
8. A. red
B. blue
C. yellow
D. brown
9. A. girl
B. card
C. photo
D. colour
10. A. ID card
B. tape player
C. pencil box
D. model plane
Hello, I'm a 13-year-old English girl. My 1 is Linda Smith. I'm in Shenzhen, China now. There is a library in my school and I can read 2 there. I'm in Class Seven. In our class, there are 32 students—17 girls and 3 boys.
Ms Brown is our 4 and she teaches us Chinese. She is kind. We can 5 her for help any time.
Our classroom is big and nice. A computer is on the teacher's 6. Through the 7, we can find much useful information.
My desk is yellow and my chair is 8 too. I like this 9. It's a nice colour. On my desk is my 10. A red pen, a blue pen, an eraser and two pencils are in it. Oh, the school ID card on the desk is mine too. My name is on it. I'm very happy to study in our school.
1. A. name
B. family
C. day
D. room
2. A. books
B. pens
C. tapes
D. hats
3. A. 13
B. 14
C. 15
D. 16
4. A. teacher
B. mother
C. sister
D. aunt
5. A. see
B. ask
C. know
D. think
6. A. game
B. watch
C. picture
D. desk
7. A. box
B. computer
C. dictionary
D. radio
8. A. red
B. blue
C. yellow
D. brown
9. A. girl
B. card
C. photo
D. colour
10. A. ID card
B. tape player
C. pencil box
D. model plane
答案:
1. A [解析]考查名词辨析。句意:我的名字是Linda Smith。name 名字;family 家庭;day 天;room 房间。根据“Linda Smith”可知,这是名字。故选 A。
2. A [解析]考查名词辨析。句意:我的学校有一个图书馆,我可以在那里读书。book 书;pen 钢笔;tape 磁带;hat 帽子。根据“There is a library in my school”可知,作者应当是在图书馆里读书。故选 A。
3. C [解析]考查数字计算。句意:在我们班,有32个学生——17个女孩和15个男孩。根据“In our class,there are 32 students—17 girls and...”可知,32个学生中有17个女孩,所以有15个男孩。故选 C。
4. A [解析]考查名词辨析。句意:Ms Brown 是我们的老师,她教我们语文。teacher 老师;mother 妈妈;sister 姐妹;aunt 阿姨。根据“she teaches us Chinese”可知,她是老师。故选 A。
5. B [解析]考查动词辨析。句意:我们可以随时向她寻求帮助。see 看见;ask 问;know 知道;think 认为。ask sb for help 意为“向某人寻求帮助”。故选 B。
6. D [解析]考查名词辨析。句意:一台电脑在老师的桌子上。game 游戏;watch 手表;picture 图片;desk 桌子。根据“A computer is on the teacher's...”可知,电脑应当是在桌子上。故选 D。
7. B [解析]考查名词辨析。句意:通过电脑我们可以找到很多有用的信息。box 盒子;computer 电脑;dictionary 字典;radio 收音机。根据“A computer is on the teacher's...”以及“we can find much useful information”可知,在电脑上可以找到很多有用的信息。故选 B。
8. C [解析]考查形容词辨析。句意:我的桌子是黄色的,我的椅子也是黄色的。red 红色的;blue 蓝色的;yellow 黄色的;brown 棕色的。根据“My desk is yellow”和空后的“too”可知,椅子也是黄色的。故选 C。
9. D [解析]考查名词辨析。句意:我喜欢这个颜色。girl 女孩;card 卡片;photo 照片;colour 颜色。根据“My desk is yellow”可知,作者喜欢黄色。故选 D。
10. C [解析]考查名词短语辨析。句意:我的铅笔盒在桌子上。ID card 身份证;tape player 磁带播放机;pencil box 铅笔盒;model plane 模型飞机。根据“A red pen,a blue pen,an eraser and two pencils are in it.”可知,这是铅笔盒里的东西。故选 C。
2. A [解析]考查名词辨析。句意:我的学校有一个图书馆,我可以在那里读书。book 书;pen 钢笔;tape 磁带;hat 帽子。根据“There is a library in my school”可知,作者应当是在图书馆里读书。故选 A。
3. C [解析]考查数字计算。句意:在我们班,有32个学生——17个女孩和15个男孩。根据“In our class,there are 32 students—17 girls and...”可知,32个学生中有17个女孩,所以有15个男孩。故选 C。
4. A [解析]考查名词辨析。句意:Ms Brown 是我们的老师,她教我们语文。teacher 老师;mother 妈妈;sister 姐妹;aunt 阿姨。根据“she teaches us Chinese”可知,她是老师。故选 A。
5. B [解析]考查动词辨析。句意:我们可以随时向她寻求帮助。see 看见;ask 问;know 知道;think 认为。ask sb for help 意为“向某人寻求帮助”。故选 B。
6. D [解析]考查名词辨析。句意:一台电脑在老师的桌子上。game 游戏;watch 手表;picture 图片;desk 桌子。根据“A computer is on the teacher's...”可知,电脑应当是在桌子上。故选 D。
7. B [解析]考查名词辨析。句意:通过电脑我们可以找到很多有用的信息。box 盒子;computer 电脑;dictionary 字典;radio 收音机。根据“A computer is on the teacher's...”以及“we can find much useful information”可知,在电脑上可以找到很多有用的信息。故选 B。
8. C [解析]考查形容词辨析。句意:我的桌子是黄色的,我的椅子也是黄色的。red 红色的;blue 蓝色的;yellow 黄色的;brown 棕色的。根据“My desk is yellow”和空后的“too”可知,椅子也是黄色的。故选 C。
9. D [解析]考查名词辨析。句意:我喜欢这个颜色。girl 女孩;card 卡片;photo 照片;colour 颜色。根据“My desk is yellow”可知,作者喜欢黄色。故选 D。
10. C [解析]考查名词短语辨析。句意:我的铅笔盒在桌子上。ID card 身份证;tape player 磁带播放机;pencil box 铅笔盒;model plane 模型飞机。根据“A red pen,a blue pen,an eraser and two pencils are in it.”可知,这是铅笔盒里的东西。故选 C。
五、(2025·南京建邺区期中)阅读理解
There are four famous academies (专门学校) in China. People call them the “Four C Academies”. They have a long history and they are very important in Chinese education.
Yingtian Academy
Yingtian Academy is in Shangqiu, Henan Province, also known as Yingtianfu Academy. The buildings there are beautiful and it is good for learning. Many famous scholars (学者) studied here.
Yuelu Academy
Yuelu Academy was set up in 976 AD in the Song dynasty. It is at the foot of Yuelu Mountain in Changsha, Hunan Province. The school has a long history and it is called the “One-thousand-year-old Academy”.
Bailudong Academy
Bailudong Academy is at the southern (南部的) foot of Houping Mountain, 10 kilometres south of the Wulao Peak of Lushan Mountain, Jiujiang City, Jiangxi Province. It was built in 940 AD. Zhu Xi, a Confucian scholar in the Song dynasty, rebuilt it and set the rules and purposes.
Songyang Academy
Songyang Academy is a famous academy. It is at the southern foot of Mount Songshan in Dengfeng City, Henan Province. It was called Songyang Temple at first and became Songyang Academy in 1035.
These four academies are very important in Chinese history and culture. Many great students came from them. I hope more and more people can know about these four academies and feel the beauty of Chinese culture.
1. Which one is called “One-thousand-year-old Academy”?
A. Yingtian Academy.
B. Yuelu Academy.
C. Songyang Academy.
D. Bailudong Academy.
2. 中考新考法 细节多选 Which academies are in the same province?
① Yingtian Academy ② Songyang Academy ③Bailudong Academy ④Yuelu Academy
A. ①②
B. ②③
C. ②④
D. ①④
3. 中考新考法 推断作者写作意图 Why does the writer write the passage?
A. To set the rules for teachers.
B. To share stories of different cities.
C. To show how much the writer knows.
D. To introduce four famous academies.
4. 中考新考法 推断文章出处 Where do you probably read this passage?
A. In a comic book.
B. In a science book.
C. In a culture book.
D. In a fashion book.
There are four famous academies (专门学校) in China. People call them the “Four C Academies”. They have a long history and they are very important in Chinese education.
Yingtian Academy
Yingtian Academy is in Shangqiu, Henan Province, also known as Yingtianfu Academy. The buildings there are beautiful and it is good for learning. Many famous scholars (学者) studied here.
Yuelu Academy
Yuelu Academy was set up in 976 AD in the Song dynasty. It is at the foot of Yuelu Mountain in Changsha, Hunan Province. The school has a long history and it is called the “One-thousand-year-old Academy”.
Bailudong Academy
Bailudong Academy is at the southern (南部的) foot of Houping Mountain, 10 kilometres south of the Wulao Peak of Lushan Mountain, Jiujiang City, Jiangxi Province. It was built in 940 AD. Zhu Xi, a Confucian scholar in the Song dynasty, rebuilt it and set the rules and purposes.
Songyang Academy
Songyang Academy is a famous academy. It is at the southern foot of Mount Songshan in Dengfeng City, Henan Province. It was called Songyang Temple at first and became Songyang Academy in 1035.
These four academies are very important in Chinese history and culture. Many great students came from them. I hope more and more people can know about these four academies and feel the beauty of Chinese culture.
1. Which one is called “One-thousand-year-old Academy”?
A. Yingtian Academy.
B. Yuelu Academy.
C. Songyang Academy.
D. Bailudong Academy.
2. 中考新考法 细节多选 Which academies are in the same province?
① Yingtian Academy ② Songyang Academy ③Bailudong Academy ④Yuelu Academy
A. ①②
B. ②③
C. ②④
D. ①④
3. 中考新考法 推断作者写作意图 Why does the writer write the passage?
A. To set the rules for teachers.
B. To share stories of different cities.
C. To show how much the writer knows.
D. To introduce four famous academies.
4. 中考新考法 推断文章出处 Where do you probably read this passage?
A. In a comic book.
B. In a science book.
C. In a culture book.
D. In a fashion book.
答案:
1. B 2. A 3. D 4. C
查看更多完整答案,请扫码查看