第58页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
一、新情境生活运用(泰州泰兴市期末改编)智能手机已经改变了我们的生活,但亮亮的爷爷在使用时却遇到了问题。请根据所给选项,补全亮亮与爷爷之间的对话。
主题:人与自我——生活与学习
话题:手机在生活中的使用
体裁:记叙文
难度:★★★
Grandpa: Liangliang, can you come and help me?
Liangliang: What's the 1, Grandpa?
Grandpa: I took some photos of my flowers. 2 can I share them on WeChat Moments? I 3 the steps(步骤).
Liangliang: Just click(点击) here. See? It's easy.
Grandpa: It's easy for you, not for us old people. Sometimes, mobile phones make life more 4 for us.
Liangliang: Really?
Grandpa: I wanted to go to the hospital by taxi last week. There 5 some empty taxis on the road, but they just didn't stop. Luckily, Mr Wang saw me and helped me order a taxi. Then I knew 6 the taxis didn't stop. Some people had ordered them on their mobile phones!
Liangliang: Grandpa, don't worry. I can teach you how to order a taxi on your mobile phone.
Grandpa: Thank you.
( )1. A. time
B. wrong
C. matter
( )2. A. What
B. How
C. Where
( )3. A. know
B. see
C. forget
( )4. A. easy
B. difficult
C. happy
( )5. A. was
B. were
C. had
( )6. A. why
B. when
C. which
主题:人与自我——生活与学习
话题:手机在生活中的使用
体裁:记叙文
难度:★★★
Grandpa: Liangliang, can you come and help me?
Liangliang: What's the 1, Grandpa?
Grandpa: I took some photos of my flowers. 2 can I share them on WeChat Moments? I 3 the steps(步骤).
Liangliang: Just click(点击) here. See? It's easy.
Grandpa: It's easy for you, not for us old people. Sometimes, mobile phones make life more 4 for us.
Liangliang: Really?
Grandpa: I wanted to go to the hospital by taxi last week. There 5 some empty taxis on the road, but they just didn't stop. Luckily, Mr Wang saw me and helped me order a taxi. Then I knew 6 the taxis didn't stop. Some people had ordered them on their mobile phones!
Liangliang: Grandpa, don't worry. I can teach you how to order a taxi on your mobile phone.
Grandpa: Thank you.
( )1. A. time
B. wrong
C. matter
( )2. A. What
B. How
C. Where
( )3. A. know
B. see
C. forget
( )4. A. easy
B. difficult
C. happy
( )5. A. was
B. were
C. had
( )6. A. why
B. when
C. which
答案:
1. C 2. B 3. C
4. B 解析 由下文中爷爷的打车经历可知,他此处是想说手机的使用对年轻人来说很容易,对老年人来说却很难。故选 B。
5. B
6. A 解析 下文中的“Some people had ordered them on their mobile phones!”是对“the taxis didn't stop”的解释,所以此处是指爷爷知道了出租车不停车的原因,应用特殊疑问词 why。故选 A。
4. B 解析 由下文中爷爷的打车经历可知,他此处是想说手机的使用对年轻人来说很容易,对老年人来说却很难。故选 B。
5. B
6. A 解析 下文中的“Some people had ordered them on their mobile phones!”是对“the taxis didn't stop”的解释,所以此处是指爷爷知道了出租车不停车的原因,应用特殊疑问词 why。故选 A。
二、(扬州高邮市期末改编)亮亮教会爷爷使用手机打车之后,还教他使用其他一些常见的软件。请根据以下材料,选择正确的答案。
主题:人与自我——生活与学习
话题:常用手机软件
体裁:应用文
难度:★★★
The apps on the mobile phone help Grandpa have an easy life.

( )1. It will be ______ tomorrow.

( )2. Grandpa ______ at four thirty in the afternoon.
A. wakes up
B. does Baduanjin exercise
C. goes to bed
( )3. The underlined sentence "He won't get lost with it." means "______."
A. He can take his umbrella
B. He can ride a bike easily
C. He can find his way easily
( )4. How much will Grandpa pay if he rides for 2 hours?
A. 2.5 yuan.
B. 3 yuan.
C. 6 yuan.
( )5. Which of the following is RIGHT according to the passage?
A. Grandpa can use the app Bike-sharing in his town now.
B. The apps on the mobile phone make Grandpa's life easier and better.
C. Grandpa can hear his favourite music at 6:30 in the morning.
主题:人与自我——生活与学习
话题:常用手机软件
体裁:应用文
难度:★★★
The apps on the mobile phone help Grandpa have an easy life.
( )1. It will be ______ tomorrow.
( )2. Grandpa ______ at four thirty in the afternoon.
A. wakes up
B. does Baduanjin exercise
C. goes to bed
( )3. The underlined sentence "He won't get lost with it." means "______."
A. He can take his umbrella
B. He can ride a bike easily
C. He can find his way easily
( )4. How much will Grandpa pay if he rides for 2 hours?
A. 2.5 yuan.
B. 3 yuan.
C. 6 yuan.
( )5. Which of the following is RIGHT according to the passage?
A. Grandpa can use the app Bike-sharing in his town now.
B. The apps on the mobile phone make Grandpa's life easier and better.
C. Grandpa can hear his favourite music at 6:30 in the morning.
答案:
1. A 2. B 3. C
4. C 解析 由表格内“Bike - sharing”中的“And he only needs to pay 1.5 yuan for every half an hour.”可知,这种共享单车每骑行半小时需支付 1.5 元,那么骑行 2 小时则需支付 6 元。故选 C。
5. B
4. C 解析 由表格内“Bike - sharing”中的“And he only needs to pay 1.5 yuan for every half an hour.”可知,这种共享单车每骑行半小时需支付 1.5 元,那么骑行 2 小时则需支付 6 元。故选 C。
5. B
查看更多完整答案,请扫码查看