B(2025·连云港市海州区期中)
Primary and middle school students in Shandong can’t use mobile phones or e-books in classrooms. It started from November 2018, according to a regulation(法规). This is to protect students’ eyes.
The regulation calls on schools to keep such things for the students during school time if they bring them to school. It asks teachers not to depend on electronic devices like mobile phones when teaching or giving homework. Parents should also watch the time their children spend on electronic devices.
More than 40% of primary and middle school students in Shandong wear glasses. People believe the government, schools, parents, and students can work together to cut down on the number in the future. Wang Jing, the mother of two primary school students in Qingdao, welcomes the plan. “Young children are easily addicted to electronic devices and it will hurt their health and school grades,” she says.
Shandong isn’t the only one to take action. A regulation came out last May in Jiangsu. It asked children not to bring mobile phones to class. And there is good news: A UK study finds that students do better when they can’t get hold of a phone at school.
( )5. What is the regulation in Shandong for?
A. To make school safe for students. B. To help protect students’ eyes.
C. To let parents and children get close. D. To let the students read more books.
( )6. Teachers should ________ according to the regulation.
A. use computers less in class B. spend less time on homework
C. give less homework D. ask students not to use mobile phones
( )7. What does the underlined word “addicted” in the third paragraph(段落) mean?
A. 厌恶的 B. 受骗的 C. 上瘾的 D. 刺激的
( )8. Why did the writer mention a UK study in the last paragraph?
A. To talk about another problem.
B. To tell the UK parents to take action too.
C. To show that the regulation is good for students.
D. To show that UK students have no such problem.
Primary and middle school students in Shandong can’t use mobile phones or e-books in classrooms. It started from November 2018, according to a regulation(法规). This is to protect students’ eyes.
The regulation calls on schools to keep such things for the students during school time if they bring them to school. It asks teachers not to depend on electronic devices like mobile phones when teaching or giving homework. Parents should also watch the time their children spend on electronic devices.
More than 40% of primary and middle school students in Shandong wear glasses. People believe the government, schools, parents, and students can work together to cut down on the number in the future. Wang Jing, the mother of two primary school students in Qingdao, welcomes the plan. “Young children are easily addicted to electronic devices and it will hurt their health and school grades,” she says.
Shandong isn’t the only one to take action. A regulation came out last May in Jiangsu. It asked children not to bring mobile phones to class. And there is good news: A UK study finds that students do better when they can’t get hold of a phone at school.
( )5. What is the regulation in Shandong for?
A. To make school safe for students. B. To help protect students’ eyes.
C. To let parents and children get close. D. To let the students read more books.
( )6. Teachers should ________ according to the regulation.
A. use computers less in class B. spend less time on homework
C. give less homework D. ask students not to use mobile phones
( )7. What does the underlined word “addicted” in the third paragraph(段落) mean?
A. 厌恶的 B. 受骗的 C. 上瘾的 D. 刺激的
( )8. Why did the writer mention a UK study in the last paragraph?
A. To talk about another problem.
B. To tell the UK parents to take action too.
C. To show that the regulation is good for students.
D. To show that UK students have no such problem.
答案:
5. B
6. A 【解析】根据第二段中“It asks teachers not to depend on electronic devices like mobile phones when teaching or giving homework.”可知,这项法规要求老师在教学和布置作业时不要依赖电子设备,即减少电子设备的使用。
7. C
8. C 【解析】根据最后一段中“A UK study finds that students do better when they can't get hold of a phone at school.”可知,英国的一项研究发现,学生如果不带手机去学校,那么他们的成绩会更好。由此可知,最后一段提到英国的这项研究结果是为了证明上文中这项法规对学生是有好处的。
6. A 【解析】根据第二段中“It asks teachers not to depend on electronic devices like mobile phones when teaching or giving homework.”可知,这项法规要求老师在教学和布置作业时不要依赖电子设备,即减少电子设备的使用。
7. C
8. C 【解析】根据最后一段中“A UK study finds that students do better when they can't get hold of a phone at school.”可知,英国的一项研究发现,学生如果不带手机去学校,那么他们的成绩会更好。由此可知,最后一段提到英国的这项研究结果是为了证明上文中这项法规对学生是有好处的。
五、词汇运用。(10分)
1. Though it is ________ (累人的) to prepare for the high school entrance examination, we will keep working hard.
2. —Are you able to fix the TV, Mike?
—No, I’m not sure if I can do it ________ (I).
3. In the Sanxingdui Museum, these visitors are very surprised to see so many ________ (amazed) things.
4. Mum leaves me with a list of “________ (duty)”—doing my homework, playing the piano and sweeping the floor.
5. The boy doesn’t do ________ (something) after school except playing computer games and his parents are worried about him.
1. Though it is ________ (累人的) to prepare for the high school entrance examination, we will keep working hard.
2. —Are you able to fix the TV, Mike?
—No, I’m not sure if I can do it ________ (I).
3. In the Sanxingdui Museum, these visitors are very surprised to see so many ________ (amazed) things.
4. Mum leaves me with a list of “________ (duty)”—doing my homework, playing the piano and sweeping the floor.
5. The boy doesn’t do ________ (something) after school except playing computer games and his parents are worried about him.
答案:
1. tiring 2. myself 3. amazing 4. duties 5. anything
查看更多完整答案,请扫码查看