四、阅读理解。(16分)
A(2025·常州市北郊中学期中)
新素养 乐学善学 Students learn their lessons in class. They sit in the classroom and listen to their teachers. This is a common(常见的) way of learning.
Is this the only way for students to learn something? Of course not. There is another way to learn—you can teach yourself. For example, if you cannot remember what you learn at school today when you are doing your homework, what will you do? You can look at your books. This is a way to teach yourself, and it is not a difficult thing. You can do this at any place and at any time.
How do you teach yourself? First, you must read. Read something you want to read, or you have to read. Second, you must ask yourself questions. The questions are something you don't understand(理解) or you want to know about. You can write down these questions. A clever student is also good at asking questions. Third, you must answer the questions yourself by thinking hard, by reading books and sometimes by asking other people. These are the ways of teaching yourself. If you work like this for a long time, you are sure to be more successful(成功的) in your study.
( )1. What should you do first when you teach yourself?
A. Think hard. B. Read books. C. Ask questions. D. Answer questions.
( )2. What can we infer(推断) according to Paragraph 2?
A. It's good for you to study at home.
B. Teaching yourself is a difficult thing.
C. One must do homework to learn better.
D. You can learn more by teaching yourself.
( )3. Which can be the best title for the passage?
A. Ways of teaching yourself B. What to do in the classroom
C. Ideas about learning at school D. How to become a clever student
A(2025·常州市北郊中学期中)
新素养 乐学善学 Students learn their lessons in class. They sit in the classroom and listen to their teachers. This is a common(常见的) way of learning.
Is this the only way for students to learn something? Of course not. There is another way to learn—you can teach yourself. For example, if you cannot remember what you learn at school today when you are doing your homework, what will you do? You can look at your books. This is a way to teach yourself, and it is not a difficult thing. You can do this at any place and at any time.
How do you teach yourself? First, you must read. Read something you want to read, or you have to read. Second, you must ask yourself questions. The questions are something you don't understand(理解) or you want to know about. You can write down these questions. A clever student is also good at asking questions. Third, you must answer the questions yourself by thinking hard, by reading books and sometimes by asking other people. These are the ways of teaching yourself. If you work like this for a long time, you are sure to be more successful(成功的) in your study.
( )1. What should you do first when you teach yourself?
A. Think hard. B. Read books. C. Ask questions. D. Answer questions.
( )2. What can we infer(推断) according to Paragraph 2?
A. It's good for you to study at home.
B. Teaching yourself is a difficult thing.
C. One must do homework to learn better.
D. You can learn more by teaching yourself.
( )3. Which can be the best title for the passage?
A. Ways of teaching yourself B. What to do in the classroom
C. Ideas about learning at school D. How to become a clever student
答案:
A
1. B 【解析】根据第三段中“How do you teach yourself? First, you must read.”可知,自学的第一步是阅读。
2. D 【解析】根据第二段内容,尤其是“There is another way to learn—you can teach yourself.”可推知,你可以通过自学来学到更多知识。
3. A 【解析】通读全文可知,本文介绍了自学的好处和方法,所以A项最适合作文章标题。
1. B 【解析】根据第三段中“How do you teach yourself? First, you must read.”可知,自学的第一步是阅读。
2. D 【解析】根据第二段内容,尤其是“There is another way to learn—you can teach yourself.”可推知,你可以通过自学来学到更多知识。
3. A 【解析】通读全文可知,本文介绍了自学的好处和方法,所以A项最适合作文章标题。
B(2023·苏州市月考)
Do you like watching TV or playing games? How many hours do you use your phone a day? We call the time we spend on TV, computers and phones “screen(屏幕) time”.
In a study(研究), scientists ask 577,000 children how much time they spend on screens, schoolwork and sport every day. They find about 68% of them spend more than 2 hours on screens.
Two hours of screen time a day is bad for children's health. The study shows harm(伤害) starts after 75 minutes of screen time for girls and 105 minutes for boys. Why is that? “Just because ________. In our study, 24% of boys spend an hour a day doing sport, but only 14% of girls do that,” Dr Khan says.
So it is important for students to do sport and balance(平衡) their screen time. Tom has a “three-time system(系统)” for his son Patrick—a “go time” for schoolwork, a “slow time” to play games or talk with friends on the internet and a “green time” for sport. “We need to get children out and make them move. They can walk, ride a bike and play football,” he says.
( )4. 新考法 写作手法 How does the writer start the passage?
A. By giving numbers. B. By asking questions.
C. By telling stories. D. By showing examples.
( )5. 新考法 图片选择 What should Patrick do in the “green time”?
A.
B. C. D.
( )6. From the passage, we know about 68% of the 577,000 children spend ________ on screens.
A. more than 2 hours B. an hour
C. 75 minutes D. 105 minutes
( )7. 新考法 句子回填 Which of the following is the best for “________” in Paragraph 3?
A. girls can do sport well B. boys do not like sport
C. boys take more exercise D. girls do more schoolwork
( )8. The writer tells us that ________.
A. girls shouldn't spend time on screens
B. two hours of screen time is good for boys
C. it is important for students to do their schoolwork
D. children should do sport and balance their screen time
Do you like watching TV or playing games? How many hours do you use your phone a day? We call the time we spend on TV, computers and phones “screen(屏幕) time”.
In a study(研究), scientists ask 577,000 children how much time they spend on screens, schoolwork and sport every day. They find about 68% of them spend more than 2 hours on screens.
Two hours of screen time a day is bad for children's health. The study shows harm(伤害) starts after 75 minutes of screen time for girls and 105 minutes for boys. Why is that? “Just because ________. In our study, 24% of boys spend an hour a day doing sport, but only 14% of girls do that,” Dr Khan says.
So it is important for students to do sport and balance(平衡) their screen time. Tom has a “three-time system(系统)” for his son Patrick—a “go time” for schoolwork, a “slow time” to play games or talk with friends on the internet and a “green time” for sport. “We need to get children out and make them move. They can walk, ride a bike and play football,” he says.
( )4. 新考法 写作手法 How does the writer start the passage?
A. By giving numbers. B. By asking questions.
C. By telling stories. D. By showing examples.
( )5. 新考法 图片选择 What should Patrick do in the “green time”?
A.
( )6. From the passage, we know about 68% of the 577,000 children spend ________ on screens.
A. more than 2 hours B. an hour
C. 75 minutes D. 105 minutes
( )7. 新考法 句子回填 Which of the following is the best for “________” in Paragraph 3?
A. girls can do sport well B. boys do not like sport
C. boys take more exercise D. girls do more schoolwork
( )8. The writer tells us that ________.
A. girls shouldn't spend time on screens
B. two hours of screen time is good for boys
C. it is important for students to do their schoolwork
D. children should do sport and balance their screen time
答案:
B
4. B 5. A 6. A
7. C 【解析】根据空处后的“In our study,24% of boys spend an hour a day doing sport,but only 14% of girls do that”,再结合空前“Just because”可推知,此处指男孩比女孩做更多运动。
8. D
4. B 5. A 6. A
7. C 【解析】根据空处后的“In our study,24% of boys spend an hour a day doing sport,but only 14% of girls do that”,再结合空前“Just because”可推知,此处指男孩比女孩做更多运动。
8. D
查看更多完整答案,请扫码查看