第73页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
三、阅读理解。(每小题 5 分,共 15 分)
Sperm whales live in every ocean on the planet. Their large heads help them stand out from other whales. Here are some fun facts about them.
Sperm whales have the biggest brains of all the animals on earth. Our brains weigh about 1.4 kilograms,but a sperm whale's brain can weigh up to 9 kilograms.
Sperm whales are amazing divers. These huge animals can dive to around 2,000 metres and can go over 60 minutes between breaths.
Sperm whales are the loudest animals alive. They make special high sounds to send information to one another from hundreds of kilometres away. The sounds are even louder than those made by planes. What's more,each whale makes its own sound. Scientists believe this is how they recognise(认出)one another.
Sperm whales sleep up straight near the surface of the water. It looks like they're standing in the ocean. And scientists have found that they sleep for less than two hours every day.
Ambergris(龙涎香)is a thing that forms in the stomach of a sperm whale. It is thought to protect the whale's stomach. Sperm whales release(释放)ambergris into the sea as a sweet-smelling egg-shaped ball. Ambergris is often used in fine perfumes(香水). A kilogram of it can sell for up to 50,000. ▲
Sperm whales appear in a novel. In 1820,a ship called Essex was hit by an angry 26-metre-long sperm whale. American writer Herman Melville later wrote about this event in his novel *Moby-Dick*.
Sperm whales are truly great animals. Learning about them may not be worth as much as a piece of ambergris,but it is certainly worth your while!
1. The writer develops Paragraphs 2 and 3 by ______.(
A. telling stories
B. showing steps
C. listing numbers
D. giving examples
2. What happened in 1820?(
A. A ship was hit by a sperm whale.
B. The novel *Moby-Dick* came out.
C. Scientists found how sperm whales recognised one another.
D. Scientists found sperm whales lived in every ocean on the planet.
3. What is the correct structure of the passage?(①= Paragraph 1,②= Paragraph 2,…)(
A. ①②/③④/⑤⑥⑦⑧
B. ①/②③④⑤⑥⑦/⑧
C. ①/②③/④⑤/⑥⑦⑧
D. ①/②/③④⑤⑥/⑦⑧
Sperm whales live in every ocean on the planet. Their large heads help them stand out from other whales. Here are some fun facts about them.
Sperm whales have the biggest brains of all the animals on earth. Our brains weigh about 1.4 kilograms,but a sperm whale's brain can weigh up to 9 kilograms.
Sperm whales are amazing divers. These huge animals can dive to around 2,000 metres and can go over 60 minutes between breaths.
Sperm whales are the loudest animals alive. They make special high sounds to send information to one another from hundreds of kilometres away. The sounds are even louder than those made by planes. What's more,each whale makes its own sound. Scientists believe this is how they recognise(认出)one another.
Sperm whales sleep up straight near the surface of the water. It looks like they're standing in the ocean. And scientists have found that they sleep for less than two hours every day.
Ambergris(龙涎香)is a thing that forms in the stomach of a sperm whale. It is thought to protect the whale's stomach. Sperm whales release(释放)ambergris into the sea as a sweet-smelling egg-shaped ball. Ambergris is often used in fine perfumes(香水). A kilogram of it can sell for up to 50,000. ▲
Sperm whales appear in a novel. In 1820,a ship called Essex was hit by an angry 26-metre-long sperm whale. American writer Herman Melville later wrote about this event in his novel *Moby-Dick*.
Sperm whales are truly great animals. Learning about them may not be worth as much as a piece of ambergris,but it is certainly worth your while!
1. The writer develops Paragraphs 2 and 3 by ______.(
C
)A. telling stories
B. showing steps
C. listing numbers
D. giving examples
2. What happened in 1820?(
A
)A. A ship was hit by a sperm whale.
B. The novel *Moby-Dick* came out.
C. Scientists found how sperm whales recognised one another.
D. Scientists found sperm whales lived in every ocean on the planet.
3. What is the correct structure of the passage?(①= Paragraph 1,②= Paragraph 2,…)(
B
)A. ①②/③④/⑤⑥⑦⑧
B. ①/②③④⑤⑥⑦/⑧
C. ①/②③/④⑤/⑥⑦⑧
D. ①/②/③④⑤⑥/⑦⑧
答案:
1.C 推理判断题。第二段中“Our brains weigh about 1.4 kilograms,but a sperm whale's brain can weigh up to 9 kilograms.”通过列举人类大脑和抹香鲸大脑的重量数据进行对比;第三段中“These huge animals can dive to around 2,000 metres and can go over 60 minutes between breaths.”列举了抹香鲸的潜水深度和呼吸间隔时间的数据。所以作者在第二段和第三段是通过列举数字的方式展开内容的。2.A 细节理解题。根据倒数第二段“In 1820,a ship called Essex was hit by an angry 26-metre-long sperm whale.”可知,1820年,一艘名为埃塞克斯的船被一头愤怒的26米长的抹香鲸撞击。3.B 篇章结构题。第一段总述抹香鲸生活在全球各个海洋且有独特之处;第二段到第七段分别从抹香鲸的大脑、潜水能力、声音、睡眠、龙涎香等方面介绍了抹香鲸的有趣事实;第八段总结抹香鲸是非常伟大的动物,学习了解它们是值得的。所以文章结构是总—分—总,即①/②③④⑤⑥⑦/⑧。
查看更多完整答案,请扫码查看