第7页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
一、阅读理解
A
范畴:人与自然 主题:自然现象 体裁:说明文 难度:★★★★ 建议用时:9分钟 评价:___/4
About 40 years ago, satellites first started looking down at the Antarctic Peninsula. They only saw a few small areas of vegetation. These plants covered a total of about 740 square metres—less than a football field. Since then, however, the region has been turning green quickly. A new study shows that mosses(苔藓) have taken up about 12 million square metres. That's nearly four times the size of New York's Central Park!
The study was based on satellite images from 1986 to 2021. It shows that the greening has sped up by 30 percent since 2016. That's fast enough to cover nearly 75 football fields per year. “Our findings show that the impact of climate change has no limit in its reach,” said Thomas Roland, lead author of the study.
The Antarctic is the coldest place on Earth. But it has recently been troubled by extreme heat events. As the planet heats up, Antarctica will keep on warming. That is to say, the greening is likely to happen faster.
The more the peninsula is greened, the more soil will form. Invasive plants will take root in the region. Antarctica's native wildlife and ecosystem can be in danger as a result.
“Seeds and small plants can readily find their way on the boots of tourists and researchers. They may also arrive through more traditional routes(途径)—birds and the wind,” Roland said.
The plant cover could reduce the Antarctic's ability to reflect the sun's heat back into space. That's because darker surfaces take in more heat. “At present, the Antarctic landscape is still covered in almost all snow, ice and rock. In the long run, however, the impacts could help further promote the growth of plants as the climate continues to warm. The landscape on the continent could be changed forever,” said another study author.
( )1. 新考法·写作手法 How does the writer support his opinion in Paragraph 2?
A. By making a report. B. By listing numbers.
C. By giving advice. D. By asking a question.
( )2. The underlined word “readily” is similar to “______” in meaning.
A. really B. nearly C. easily D. slowly
( )3. From another study author we can infer that ______.
A. the darker the surface is, the less heat it needs
B. the Antarctic landscape will be covered in all snow forever
C. warm climate will change the Antarctic landscape
D. there will be no snow, ice or rock in Antarctica
( )4. What's the best title for the passage?
A. The temperature is becoming warmer
B. The Antarctic is getting much smaller
C. The Antarctic landscape is covered in almost all snow
D. The Antarctic is turning green
A
范畴:人与自然 主题:自然现象 体裁:说明文 难度:★★★★ 建议用时:9分钟 评价:___/4
About 40 years ago, satellites first started looking down at the Antarctic Peninsula. They only saw a few small areas of vegetation. These plants covered a total of about 740 square metres—less than a football field. Since then, however, the region has been turning green quickly. A new study shows that mosses(苔藓) have taken up about 12 million square metres. That's nearly four times the size of New York's Central Park!
The study was based on satellite images from 1986 to 2021. It shows that the greening has sped up by 30 percent since 2016. That's fast enough to cover nearly 75 football fields per year. “Our findings show that the impact of climate change has no limit in its reach,” said Thomas Roland, lead author of the study.
The Antarctic is the coldest place on Earth. But it has recently been troubled by extreme heat events. As the planet heats up, Antarctica will keep on warming. That is to say, the greening is likely to happen faster.
The more the peninsula is greened, the more soil will form. Invasive plants will take root in the region. Antarctica's native wildlife and ecosystem can be in danger as a result.
“Seeds and small plants can readily find their way on the boots of tourists and researchers. They may also arrive through more traditional routes(途径)—birds and the wind,” Roland said.
The plant cover could reduce the Antarctic's ability to reflect the sun's heat back into space. That's because darker surfaces take in more heat. “At present, the Antarctic landscape is still covered in almost all snow, ice and rock. In the long run, however, the impacts could help further promote the growth of plants as the climate continues to warm. The landscape on the continent could be changed forever,” said another study author.
( )1. 新考法·写作手法 How does the writer support his opinion in Paragraph 2?
A. By making a report. B. By listing numbers.
C. By giving advice. D. By asking a question.
B
( )2. The underlined word “readily” is similar to “______” in meaning.
A. really B. nearly C. easily D. slowly
C
( )3. From another study author we can infer that ______.
A. the darker the surface is, the less heat it needs
B. the Antarctic landscape will be covered in all snow forever
C. warm climate will change the Antarctic landscape
D. there will be no snow, ice or rock in Antarctica
C
( )4. What's the best title for the passage?
A. The temperature is becoming warmer
B. The Antarctic is getting much smaller
C. The Antarctic landscape is covered in almost all snow
D. The Antarctic is turning green
D
答案:
1. B 写作手法题。由短文第二段内容可知,作者列举了几个数字支持自己的观点。
2. C 词义猜测题。由上下文及句子“Seeds and small plants can readily find their way on the boots of tourists and researchers.”可知,种子和小型植物很容易被游客和研究人员的靴子带走,并迅速繁殖。
3. C 推理判断题。由短文最后一段中“In the long run, however, the impacts could help further promote the growth of plants as the climate continues to warm.”可知,随着气候持续变暖,这些影响可能有助于进一步促进植物的生长。由此可推断温暖的气候将改变南极的景观。
4. D 标题概括题。通读全文内容可知,作者在讲述南极在变绿。
2. C 词义猜测题。由上下文及句子“Seeds and small plants can readily find their way on the boots of tourists and researchers.”可知,种子和小型植物很容易被游客和研究人员的靴子带走,并迅速繁殖。
3. C 推理判断题。由短文最后一段中“In the long run, however, the impacts could help further promote the growth of plants as the climate continues to warm.”可知,随着气候持续变暖,这些影响可能有助于进一步促进植物的生长。由此可推断温暖的气候将改变南极的景观。
4. D 标题概括题。通读全文内容可知,作者在讲述南极在变绿。
查看更多完整答案,请扫码查看