第82页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
八、阅读理解。★★
On Feb. 21,2023,the giant panda Xiang Xiang left Tokyo's Ueno Zoo to fly back to China,her home country.
Xiang Xiang left the airport(机场)at 12:45 p.m. local time,and arrived at Chengdu Shuangliu International Airport in Sichuan Province at 5:15 p.m. Beijing time.
Xiang Xiang was born at Ueno Zoo to Shin Shin and Ri Ri. Xiang Xiang was popular among Japanese people after she was born. She was supposed to travel back to China in 2019. However,because of her popularity in Japan,they decided to postpone her return.
After her return,Xiang Xiang was sent to Bifengxia Giant Panda Base in the city of Ya'an,Sichuan. Now Xiang Xiang is about eight years old. The panda has reached her breeding maturity.
The love for giant pandas is expected to drive more Sino-Japanese friendly exchanges.
1. How did Xiang Xiang go back to China?
A. By ship.
B. By train.
C. By truck.
D. By air.
2. Xiang Xiang arrived in ______ at first.
A. Beijing
B. Tokyo
C. Chengdu
D. Ya'an
3. The underlined word "postpone" means "______" in Chinese.
A. 提前
B. 推迟
C. 缩短
D. 停止
4. Xiang Xiang was born in ______.
A. 2017
B. 2015
C. 2021
D. 2022
5. In which column of a newspaper can you see the passage?
A. History.
B. Health.
C. Animals.
D. Science.
On Feb. 21,2023,the giant panda Xiang Xiang left Tokyo's Ueno Zoo to fly back to China,her home country.
Xiang Xiang left the airport(机场)at 12:45 p.m. local time,and arrived at Chengdu Shuangliu International Airport in Sichuan Province at 5:15 p.m. Beijing time.
Xiang Xiang was born at Ueno Zoo to Shin Shin and Ri Ri. Xiang Xiang was popular among Japanese people after she was born. She was supposed to travel back to China in 2019. However,because of her popularity in Japan,they decided to postpone her return.
After her return,Xiang Xiang was sent to Bifengxia Giant Panda Base in the city of Ya'an,Sichuan. Now Xiang Xiang is about eight years old. The panda has reached her breeding maturity.
The love for giant pandas is expected to drive more Sino-Japanese friendly exchanges.
1. How did Xiang Xiang go back to China?
A. By ship.
B. By train.
C. By truck.
D. By air.
2. Xiang Xiang arrived in ______ at first.
A. Beijing
B. Tokyo
C. Chengdu
D. Ya'an
3. The underlined word "postpone" means "______" in Chinese.
A. 提前
B. 推迟
C. 缩短
D. 停止
4. Xiang Xiang was born in ______.
A. 2017
B. 2015
C. 2021
D. 2022
5. In which column of a newspaper can you see the passage?
A. History.
B. Health.
C. Animals.
D. Science.
答案:
1. D 细节理解题。根据“... left Tokyo's Ueno Zoo to fly back to China,her home country.”可知,香香乘飞机回家。2. C 细节理解题。根据“Xiang Xiang left the airport at 12:45 p.m. local time,and arrived at Chengdu Shuangliu International Airport in Sichuan Province at 5:15 p.m. Beijing time.”可知,大熊猫香香首先到达成都双流国际机场。3. B 词义猜测题。根据“She was supposed to travel back to China in 2019. However,because of her popularity in Japan...”可推知,由于香香在日本人气高,他们决定推迟香香的回国日期。故 postpone 意为“推迟”。4. A 数字计算题。根据“Now Xiang Xiang is about eight years old.”和今年为 2025 年可推知,大熊猫香香出生于2017 年。5. C 推理判断题。本文介绍了在日本的大熊猫香香的回国历程和基本信息。由此可推知,我们可以在报纸的动物专栏读到这篇文章。
九、[热点素材](2025·原创)任务型阅读。★★★
AI医疗新时代
Hospitals in China are now using AI technology to help doctors treat patients. At Beijing Children's Hospital,the first AI pediatric(小儿科的)assistant has started working.
This smart computer program helps doctors in two ways. 1. ______ Second,it helps diagnose(诊断)rare or difficult childhood diseases. Recently,human doctors and the AI worked together to examine sick children. 2. ______ The suggestions matched closely with the expert(专家)group's consultation results. Sometimes,the AI even noticed special details in test results that helped improve treatments.
3. ______ In Hangzhou,a special robot helps disabled patients practice walking during rehabilitation(康复). The robot suit supports their movements while they exercise.
4. ______ A robot from Peking University Hospital can talk with people about their feelings. Through conversation,it checks for problems with emotions,stress levels,or social relationships. If it finds serious problems,it advises users to see a human psychiatrist(精神科医生).
5. ______ As one doctor said,"AI is like a new medical tool. It helps us serve patients better,but human care and judgment will always be the most important."
根据短文内容,从方框中选出适当的选项补全短文,有一项是多余的。
A. AI is also helping people recover from injuries(损伤).
B. More and more hospitals are planning to develop medical AI.
C. First,it quickly finds the newest medical research to help doctors make decisions.
D. After reading the patients' information,the AI suggested treatments.
E. However,these robot helpers only work in several hospitals in Beijing.
F. Mental health care is getting help from AI too.
AI医疗新时代
Hospitals in China are now using AI technology to help doctors treat patients. At Beijing Children's Hospital,the first AI pediatric(小儿科的)assistant has started working.
This smart computer program helps doctors in two ways. 1. ______ Second,it helps diagnose(诊断)rare or difficult childhood diseases. Recently,human doctors and the AI worked together to examine sick children. 2. ______ The suggestions matched closely with the expert(专家)group's consultation results. Sometimes,the AI even noticed special details in test results that helped improve treatments.
3. ______ In Hangzhou,a special robot helps disabled patients practice walking during rehabilitation(康复). The robot suit supports their movements while they exercise.
4. ______ A robot from Peking University Hospital can talk with people about their feelings. Through conversation,it checks for problems with emotions,stress levels,or social relationships. If it finds serious problems,it advises users to see a human psychiatrist(精神科医生).
5. ______ As one doctor said,"AI is like a new medical tool. It helps us serve patients better,but human care and judgment will always be the most important."
根据短文内容,从方框中选出适当的选项补全短文,有一项是多余的。
A. AI is also helping people recover from injuries(损伤).
B. More and more hospitals are planning to develop medical AI.
C. First,it quickly finds the newest medical research to help doctors make decisions.
D. After reading the patients' information,the AI suggested treatments.
E. However,these robot helpers only work in several hospitals in Beijing.
F. Mental health care is getting help from AI too.
答案:
1. C 2. D 3. A 4. F 5. B
查看更多完整答案,请扫码查看