第7页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
例2 [2023河南A篇节选]
Kew Gardens
Enjoy yourselves in a wonderland of science with over 50,000 living plants and different kinds of educational events or interesting activities. Here is some useful information about planning a school visit to Kew Gardens.
Educational session(时段) prices
Health and safety
Timings
What is the main purpose of the text?
A.To list the reasons for visiting Kew Gardens.
B.To introduce different plants in Kew Gardens.
C.To compare different activities in Kew Gardens.
D.To give information about visiting Kew Gardens.
②文章结构法
Step 1快速浏览全文,对文章的整体内容和结构有一个大致的了解。
Step 2分析文章结构。此篇文章为“总—分”结构,第一段的最后一句引出下文,表达了作者的写作目的。
Step 3结合选项,将分析得出的写作目的与题目中的选项进行对比,得出答案为D。
Kew Gardens
Enjoy yourselves in a wonderland of science with over 50,000 living plants and different kinds of educational events or interesting activities. Here is some useful information about planning a school visit to Kew Gardens.
Educational session(时段) prices
Health and safety
Timings
What is the main purpose of the text?
A.To list the reasons for visiting Kew Gardens.
B.To introduce different plants in Kew Gardens.
C.To compare different activities in Kew Gardens.
D.To give information about visiting Kew Gardens.
②文章结构法
Step 1快速浏览全文,对文章的整体内容和结构有一个大致的了解。
Step 2分析文章结构。此篇文章为“总—分”结构,第一段的最后一句引出下文,表达了作者的写作目的。
Step 3结合选项,将分析得出的写作目的与题目中的选项进行对比,得出答案为D。
答案:
例3 [2021河南B篇节选]
“Oh, boys, don’t throw stones at the poor bird,” said an old grey - headed man.
“Sir,” said a little one, ...
“I am afraid the stone will rebound(反弹) and hurt you as long as you live!”
“Rebound! We don’t understand you, sir!”
“Well, I will tell you a true story.”
“Fifty years ago, ...”
“I was sorry the moment I saw her fall off the tree. ...”
The boys at once dropped the stones in their hands and the bird had no more trouble from them.
What can we learn from the text?
A.Don’t hurt others, or you will hurt yourself.
B.Try to save others and you will feel happier.
C.Keep practicing and you will be very skillful.
D.Don’t waste time, or you will achieve nothing.
③推理判断法
Step 1在阅读完文章后尝试用一两句话简要概括文章的主要内容,即老人通过亲身经历教育孩子们不要伤害小鸟,否则也会伤害自己。
Step 2通过分析文中人物的用词和表达方式,正确理解其立场和态度。根据文章第三段中的“I am afraid the stone will rebound and hurt you”可知,可从文章学习到“害人也会害己”。
Step 3对比选项,确定答案为A。
“Oh, boys, don’t throw stones at the poor bird,” said an old grey - headed man.
“Sir,” said a little one, ...
“I am afraid the stone will rebound(反弹) and hurt you as long as you live!”
“Rebound! We don’t understand you, sir!”
“Well, I will tell you a true story.”
“Fifty years ago, ...”
“I was sorry the moment I saw her fall off the tree. ...”
The boys at once dropped the stones in their hands and the bird had no more trouble from them.
What can we learn from the text?
A.Don’t hurt others, or you will hurt yourself.
B.Try to save others and you will feel happier.
C.Keep practicing and you will be very skillful.
D.Don’t waste time, or you will achieve nothing.
③推理判断法
Step 1在阅读完文章后尝试用一两句话简要概括文章的主要内容,即老人通过亲身经历教育孩子们不要伤害小鸟,否则也会伤害自己。
Step 2通过分析文中人物的用词和表达方式,正确理解其立场和态度。根据文章第三段中的“I am afraid the stone will rebound and hurt you”可知,可从文章学习到“害人也会害己”。
Step 3对比选项,确定答案为A。
答案:
例4 [2023河南C篇节选]
Energy is the ability to do work. ...
But do you know that energy can come from people, too? ...
Now imagine riding your bike to create enough power to run a computer. Some students at one school did just that! ...
Here is how bicycle - powered energy works. ...
People use bicycle - powered energy to run small devices(设备), such as small televisions and fans. They often use less than 100 watts per hour. However, it would be a mistake to use pedal power to run a fridge. This large machine often uses more than 700 watts per hour. The electricity for these machines comes from power lines overhead or underground.
Pedal power can be seen in schools, gyms, and homes. ...
What is Paragraph 5 mainly about?
A.The future of new energy.
B.The forms of the world’s energy.
C.Using bicycle - powered energy.
D.Producing bicycle - powered energy.
④主题句法
Step 1快速浏览目标段落,了解段落的基本内容和结构。
Step 2找出段落的主题句。(它通常位于段首或段尾,能够概括段落的主要内容。)
Step 3对比选项。将主题句中的关键信息与题目中的选项进行对比。
第五段的第一句是该段落的主题句,概括了段落的主要内容和核心观点,故选C。
Energy is the ability to do work. ...
But do you know that energy can come from people, too? ...
Now imagine riding your bike to create enough power to run a computer. Some students at one school did just that! ...
Here is how bicycle - powered energy works. ...
People use bicycle - powered energy to run small devices(设备), such as small televisions and fans. They often use less than 100 watts per hour. However, it would be a mistake to use pedal power to run a fridge. This large machine often uses more than 700 watts per hour. The electricity for these machines comes from power lines overhead or underground.
Pedal power can be seen in schools, gyms, and homes. ...
What is Paragraph 5 mainly about?
A.The future of new energy.
B.The forms of the world’s energy.
C.Using bicycle - powered energy.
D.Producing bicycle - powered energy.
④主题句法
Step 1快速浏览目标段落,了解段落的基本内容和结构。
Step 2找出段落的主题句。(它通常位于段首或段尾,能够概括段落的主要内容。)
Step 3对比选项。将主题句中的关键信息与题目中的选项进行对比。
第五段的第一句是该段落的主题句,概括了段落的主要内容和核心观点,故选C。
答案:
查看更多完整答案,请扫码查看