四、阅读表达
阅读短文,根据要求完成文后的题目。
Do you have a "dazi"? Many people are looking for a dazi, or activity partners on the Internet. Dazi can appear in many different ways in daily life, from dining to studying, working and even going to the toilet! Earlier this year, topics about dazi caused a hot discussion (讨论) among young people. According to a study, more than half of young Chinese people have at least one dazi.
The relationship between dazi is simpler than a normal (正常的) friend. "Traditional friendships need a lot of time to keep, but having a dazi means you don't need to carry those burdens (负担)," said Shi Zhimin, a 17-year-old student. Ge Jinyuan agreed with her, another high school student who finds herself uncomfortable with close relationships.
"Having a dazi is more relaxing for me, because I don't need to spend much energy (精力) on it, and I can focus more on my studies," Ge said.
Ge Jinyuan enjoys talking during lunch and dinner with her meal dazi. "We are both crazy about delicious food so we always share our views on the canteen food and look for some other fine food," said Ge. "If my meal dazi doesn't go to school someday, I'll be sad for the rest of the day." Her dazi, Lin Xin, added (补充), "She is outgoing, and so am I. That's why we are always together."
What's more, having a dazi may bring some unexpected (意想不到的) results. "Once, My game dazi and I made a mistake when playing a game, but we worked together to correct (改正) it. By playing the game together, I'm surprised to find that I have a better understanding of teamwork!" Shi said.
1. According to the study, does every young Chinese person have at least one dazi?
2. Why did Ge Jinyuan think having a dazi more relaxing for her?
3. According to Ge and Li in Paragraph 3, what made them become dazi together?
4. Do you think it's necessary for you to have a dazi? Why or why not?
答案:1. No, they don't.
解析:文中提到“more than half of young Chinese people have at least one dazi”,不是每一个,所以是否定回答。
2. Because she doesn't need to spend much energy on it and can focus more on her studies.
解析:根据“Having a dazi is more relaxing for me, because I don't need to spend much energy on it, and I can focus more on my studies”可知答案。
3. They are both crazy about delicious food and both outgoing.
解析:Ge说“We are both crazy about delicious food”,Lin Xin说“She is outgoing, and so am I. That's why we are always together.”,所以原因是都喜欢美食且都外向。
4. (示例)Yes, I do. Because having a dazi can make me feel relaxed and we can share interests and help each other in activities.
解析:此题为开放性问题,言之有理即可。比如回答有必要,因为可以放松,分享兴趣,在活动中互相帮助等。