Ⅴ Read the passage and write T (true) or F (false). 阅读短文,判断正误。
The Dragon Boat Festival is also called the Duanwu Festival. It is on May 5th of the Chinese lunar calendar. It is a special holiday. We eat zongzi and race dragon boats to honour the great poet, Qu Yuan. Zongzi is a pyramid-shaped dumpling. A dragon boat is like a dragon and painted in red, white, yellow and black.
1. Duanwu Festival is on May the fifth of the Chinese lunar calendar.
2. We eat dumplings in the Dragon Boat Festival.
3. The Dragon Boat Festival is to honour the great poet, Qu Yuan.
4. A dragon boat is red, white, blue and black.
5. Duanwu Festival is a holiday.
The Dragon Boat Festival is also called the Duanwu Festival. It is on May 5th of the Chinese lunar calendar. It is a special holiday. We eat zongzi and race dragon boats to honour the great poet, Qu Yuan. Zongzi is a pyramid-shaped dumpling. A dragon boat is like a dragon and painted in red, white, yellow and black.
1. Duanwu Festival is on May the fifth of the Chinese lunar calendar.
2. We eat dumplings in the Dragon Boat Festival.
3. The Dragon Boat Festival is to honour the great poet, Qu Yuan.
4. A dragon boat is red, white, blue and black.
5. Duanwu Festival is a holiday.
答案:
1. T
2. F
3. T
4. F
5. T
(解析:1. 原文明确提到“It is on May 5th of the Chinese lunar calendar”;2. 原文说“eat zongzi”而非dumplings(饺子);3. 原文“to honour the great poet, Qu Yuan”;4. 原文是“red, white, yellow and black”,无blue;5. 原文“It is a special holiday”。)
2. F
3. T
4. F
5. T
(解析:1. 原文明确提到“It is on May 5th of the Chinese lunar calendar”;2. 原文说“eat zongzi”而非dumplings(饺子);3. 原文“to honour the great poet, Qu Yuan”;4. 原文是“red, white, yellow and black”,无blue;5. 原文“It is a special holiday”。)
Ⅵ Work in groups and describe each picture with one sentence. Then write it down. 小组合作,用一句话描述各图,然后写下来。(图片分别为粽子、龙舟、屈原)
答案:
1. These are zongzi.
2. People are racing dragon boats.
3. This is Qu Yuan.
(解析:根据图片内容,分别描述粽子、龙舟比赛场景及人物屈原。)
2. People are racing dragon boats.
3. This is Qu Yuan.
(解析:根据图片内容,分别描述粽子、龙舟比赛场景及人物屈原。)
查看更多完整答案,请扫码查看