仁爱英语同步练习册九年级仁爱版广东专版
注:当前书本只展示部分页码答案,查看完整答案请下载作业精灵APP。练习册仁爱英语同步练习册九年级仁爱版广东专版答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
三、阅读理解。
In the 100 years of the 20th century, the world's population increased by more than 400%, but population growth has slowed down clearly. The fastest population growth rate (比率) of the world appeared in the late 1960s, and the growth rate has been falling since then. The world's population increased by 2% every year in the late 1960s, while it has now slowed to an increase of just about 1% every year.
There are three basic reasons for global (全球的) population growth: death rate, birth rate and population momentum (趋势). The falling death rate and the increasing birth rate in each country have led to (导致) an increase in the world's population. The falling momentum of birth rates, that is, the number of children per woman, also has a big effect on world's population growth. The global birth rate was 5 children per woman before the end of the 1960s and it has halved since then.
The UN projections (预测) for the global population growth rates starting in the 1950s, have a good record in projecting the size of the global population.
Population growth without limit (限制) is not a good thing. So we have made policies to control the population.
根据材料内容选择最佳答案。
( ) 1. The world's population growth rate has been falling since ______.
A. the 21st century
B. the late 1960s
C. the 1950s
D. the end of the 20th century
答案:B
解析:根据第一段中“The fastest population growth rate of the world appeared in the late 1960s, and the growth rate has been falling since then.”可知,世界人口增长率从20世纪60年代末开始下降,故选B。
(
D
) 2. There are three basic reasons for global population growth except ______.
A. death rate
B. birth rate
C. population momentum
D. growth rate
答案:D
解析:根据第二段中“There are three basic reasons for global population growth: death rate, birth rate and population momentum.”可知,全球人口增长的三个基本原因是死亡率、出生率和人口趋势,不包括增长率,故选D。
(
B
) 3. What does the underlined word "halved" mean in Chinese?
A. 均分
B. 减半
C. 平均
D. 半截
答案:B
解析:根据前半句“The global birth rate was 5 children per woman before the end of the 1960s”可知,20世纪60年代末之前全球出生率为每名妇女5个孩子,“since then”表示从那以后,结合语境可推测“halved”意为“减半”,即现在每名妇女的孩子数量是原来的一半,故选B。
(
D
) 4. The UN projections for the global population growth rates ______.
A. stopped after the 20th century
B. has increased since the late 1960s
C. has stopped since the end of the 1960s
D. has a good record since the 1950s
答案:D
解析:根据第三段中“The UN projections for the global population growth rates starting in the 1950s, have a good record in projecting the size of the global population.”可知,联合国从20世纪50年代开始对全球人口增长率的预测有很好的记录,故选D。
(
D
) 5. What's the best title for this article?
A. Future Population Growth
B. The Largest World Population
C. The Increasing Population
D. The Falling Population Growth Rate
答案:D
解析:文章主要讲述了20世纪世界人口增长率很高,但从20世纪60年代末开始人口增长率一直在下降,并分析了原因等,所以“The Falling Population Growth Rate”(下降的人口增长率)最适合作为文章标题,故选D。
四、阅读短文,从方框中选择适当的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
it, heavy, government, by, social, get, they, restaurant, take, slow
As we all know, China has a very large population in the world. population has reached more than 1.44 billion. With less and less newborn babies, our country has 2 stepped into an aging (变老的) period (时期). The number of elderly (年纪大的) people reached 267 million 3 the end of 2021. The number keeps 4 bigger. In order to make sure these old people can enjoy their old age, Chinese government has 5 many measures.
Firstly, improve the 6 security (保障) system. Secondly, build more elderly care houses. Thirdly, 7 more care of elderly people's health. What's more, our government encourages and supports 8 to open elderly care restaurants. The food in these 9 is not expensive and it is easy for the elderly to eat.
I believe that with the help of our 10, all the elderly people can live a happy life.
答案:1. Its
解析:此处指代“China's”,应用形容词性物主代词“Its”,表示“它的”,句首首字母大写。
2. slowly
解析:句意为“随着新生儿越来越少,我们的国家已经慢慢步入老龄化时期”。“slowly”是副词,修饰动词“stepped”,表示“慢慢地”。
3. by
解析:“by the end of”表示“到……结束时”,是固定短语,符合语境。
4. getting
解析:“keep doing sth.”表示“一直做某事”,“get bigger”表示“变得更大”,get的动名词是getting。
5. taken
解析:“take measures”表示“采取措施”,根据“has”可知时态为现在完成时,take的过去分词是taken。
6. social
解析:“social security system”表示“社会保障体系”,是固定短语,“social”是形容词,修饰名词“security”。
7. heavier
8. government
9. restaurants
10. them