第11页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
五 新趋势 传统文化 阅读短文,完成下列任务。(18分)
Ru Mu San Fen
Wang Xizhi is one of the most famous calligraphers(书法家) in China. When he is very young, he practises handwriting(书法) day and night. Later, he learns the good points from all the other calligraphers. And he develops his own style of writing. He writes The Orchid Pavilion Preface(《兰亭集序》). It is one of the best-known pieces of calligraphy(书法) in Chinese history. Because of his achievements(成就), he has been honoured as a great calligraphy master(大师). One time, Wang Xizhi writes on a piece of wood for a worker to cut. Then, the worker finds the ink has penetrated into the wood. "Ru Mu San Fen" is got from this story. It means the calligraphy is penetrating. Now it is often used to describe the profound(理解深刻的) writings and views.
(一)阅读短文,选择正确的答案。(15分)
(
A. singing B. dancing C. handwriting
(
A. No, he doesn't. B. Yes, he does.
C. We don't know.
(
A. 渗透 B. 表演 C. 流出
(
A. Hard-working. B. Lazy(懒惰的).
C. Interesting.
(
A.《十七帖》. B.《祭侄文稿》.
C.《快雪时晴帖》.
(二)阅读短文,回答下面的问题。(3分)
Do you know any other famous calligrapher? Please name one.
Ru Mu San Fen
Wang Xizhi is one of the most famous calligraphers(书法家) in China. When he is very young, he practises handwriting(书法) day and night. Later, he learns the good points from all the other calligraphers. And he develops his own style of writing. He writes The Orchid Pavilion Preface(《兰亭集序》). It is one of the best-known pieces of calligraphy(书法) in Chinese history. Because of his achievements(成就), he has been honoured as a great calligraphy master(大师). One time, Wang Xizhi writes on a piece of wood for a worker to cut. Then, the worker finds the ink has penetrated into the wood. "Ru Mu San Fen" is got from this story. It means the calligraphy is penetrating. Now it is often used to describe the profound(理解深刻的) writings and views.
(一)阅读短文,选择正确的答案。(15分)
(
C
)1. Wang Xizhi likes practising ______.A. singing B. dancing C. handwriting
(
B
)2. Does Wang Xizhi develop his own style of writing?A. No, he doesn't. B. Yes, he does.
C. We don't know.
(
A
)3. The underlined word "penetrated" means "______" in Chinese.A. 渗透 B. 表演 C. 流出
(
A
)4. What do you think of Wang Xizhi?A. Hard-working. B. Lazy(懒惰的).
C. Interesting.
(
B
)5. 亮点原创 Which of the following is not Wang Xizhi's masterpiece(杰作)?A.《十七帖》. B.《祭侄文稿》.
C.《快雪时晴帖》.
(二)阅读短文,回答下面的问题。(3分)
Do you know any other famous calligrapher? Please name one.
One famous calligrapher is Yan Zhenqing.
答案:
【解析】:
(一) 阅读理解题,需要从文章中找出相关信息进行解答。
1. 第一个问题询问王羲之喜欢练习什么,可以从文章中“he practises handwriting(书法) day and night”找到答案。
2. 第二个问题询问王羲之是否发展了自己的书写风格,可以从文章中“And he develops his own style of writing”找到答案。
3. 第三个问题要求解释“penetrated”的中文意思,根据文章中“the worker finds the ink has penetrated into the wood”可以推断出其意思。
4. 第四个问题询问对王羲之的看法,可以从文章中王羲之的行为和成就进行推断。
5. 第五个问题询问哪一项不是王羲之的杰作,需要根据文学知识进行判断。
(二) 简答题,需要结合自己的知识库进行回答,询问其他著名的书法家。
【答案】:
(一)
1. C
2. B
3. A
4. A
5. B
(二)
One famous calligrapher is Yan Zhenqing. (答案不唯一,其他合理的答案如Liu Gongquan, Su Shi等均可)
(一) 阅读理解题,需要从文章中找出相关信息进行解答。
1. 第一个问题询问王羲之喜欢练习什么,可以从文章中“he practises handwriting(书法) day and night”找到答案。
2. 第二个问题询问王羲之是否发展了自己的书写风格,可以从文章中“And he develops his own style of writing”找到答案。
3. 第三个问题要求解释“penetrated”的中文意思,根据文章中“the worker finds the ink has penetrated into the wood”可以推断出其意思。
4. 第四个问题询问对王羲之的看法,可以从文章中王羲之的行为和成就进行推断。
5. 第五个问题询问哪一项不是王羲之的杰作,需要根据文学知识进行判断。
(二) 简答题,需要结合自己的知识库进行回答,询问其他著名的书法家。
【答案】:
(一)
1. C
2. B
3. A
4. A
5. B
(二)
One famous calligrapher is Yan Zhenqing. (答案不唯一,其他合理的答案如Liu Gongquan, Su Shi等均可)
查看更多完整答案,请扫码查看