2025年拔尖特训八年级英语上册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年拔尖特训八年级英语上册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年拔尖特训八年级英语上册译林版》

六、[传统文化]阅读理解。
★★★
孔子的重要思想——中庸
Confucius is a master of thought. He came up with many great ideas. But what's the most influential one? That may be the idea of the golden mean. Have you heard of it? Do you know its real meaning?
Zhongyong,the golden mean,is an interesting topic. In Confucianism(儒家思想),it is seen as an important virtue. Confucius spoke highly of it. However,it is easily misunderstood. People often think it means not working hard or pursuing perfection.
But the key point of the golden mean is to stay moderate,neither too little nor too much. The character "zhong" means to be moderate in one's words and behaviours. "Yong" has two meanings—being common and unchanging.
When we write a story,we shouldn't use too many fancy(太花哨的) words. But it doesn't mean we can't use any beautiful language in the story. While exercising,we can't do too much every time,or we might get hurt. But it doesn't mean we should never exercise. The key is to walk a fine line.
The golden mean is always being praised by us. We should respect cultural diversity(多样性). We should be confident but not too arrogant(自大的) in cultural exchanges.
1. The writer leads into the topic in the first paragraph by .
A. giving examples
B. raising questions
C. explaining facts
D. listing numbers
2. A person who agrees with the idea of the golden mean probably .
A. tries to get everything done as perfectly as possible
B. gives up easily when he faces difficulties in life
C. is talented and sometimes looks down upon others
D. keeps a balance between work and play
3. 创新考法·还原信息 Which can be put in " "?
A. However,we seldom use zhongyong in our life.
B. This way of thinking is useful in our life.
C. Why do people use zhongyong in life?
D. Can it make a difference to our life?
4. Which can be the best title for the passage?
A. Confucius
B. Neither too little nor too much
C. Traditional culture
D. An important book
答案: 1. B 推理判断题。根据“But what's the most influential one? That may be the idea of the golden mean. Have you heard of it? Do you know its real meaning?”可知,作者通过问问题引出主题。
2. D 推理判断题。根据“But the key point of the golden mean is to stay moderate,neither too little nor too much.”可知,中庸之道的关键是适度,不能太少也不能太多,所以同意中庸之道的人可能会在工作和娱乐之间保持平衡。
3. B 推理判断题。根据“When we write a story ...”和“While exercising ...”可知,下文介绍了中庸之道在日常生活中的运用。B项“这种思维方式在我们的生活中是有用的。”符合语境。
4. B 标题概括题。根据“But what's the most influential one? That may be the idea of the golden mean.”和“But the key point of the golden mean is to stay moderate,neither too little nor too much.”可知,文章主要阐述了中庸之道的含义,而其关键就是不能太少也不能太多。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭