七、(2024·常州)阅读理解。
新素材 社会热点 ① China published the world’s first highly clear lunar geologic(地质的)atlas(地图集)on April 21. According to the Chinese Academy of Sciences(CAS), it will provide up - to - date information for future lunar research and exploration.
② “These maps will help choose locations for future lunar research stations,” Ouyang Ziyuan, a well - known lunar scientist, said. “They can also help us better know about the Earth and other planets in the solar system, like Mars.”
③ The world has seen great progress in the field of lunar science over the past half a century. However, the lunar geologic atlas that was developed during the Apollo Programme remained unchanged. “As lunar geologic studies develop, those old maps can no longer satisfy future needs,” said Liu Jianzhong, a CAS researcher.
④ Since 2012, Ouyang and Liu have led a team of scientists from several research centres in compiling(编制)this atlas. Their work was mainly built on information gained from China’s Chang’e Programme. Information from other research projects and international tasks was also used.
⑤ The new geologic atlas, which is published in both Chinese and English, presents a scale(比例尺)of 1:2.5 million. Compared with the 1:5 million scale lunar maps from the US in 2020, these larger scale maps show more details. As well as the geologic history of the Moon, they provide information on its 14 types of structures(结构)and 17 types of rocks. A total of 12,341 impact craters(撞击坑)and 81 impact basins have also been marked.
⑥ This atlas is set to serve many useful purposes, such as lunar resources research and science education. Liu said the upcoming Chang’e - 6 task would also use the atlas. “Our maps can help the research by providing scientific support,” he explained.
⑦ “Compiling the atlas was a huge task, which included years of effort from a large number of researchers,” said Gregory Michael, a German scientist. “It will be a starting point for every new question of lunar geology.”
1. What is the great value of the new atlas?
A. It is the first lunar geologic atlas in the world.
B. It proves the hard work of Chinese scientists.
C. It will meet the future needs in lunar studies.
D. It is built on information from many researches.
2. What is Paragraph 5 mainly about?
A. The large size and mystery of the Moon.
B. The discovery of Chang’e Programme.
C. The details of the new geologic atlas.
D. The challenges the scientists face.
3. 新考法 写作手法 How does the writer prove “This atlas is set to serve many useful purposes”?
A. By comparing different purposes.
B. By using Chang’e - 6 task as an example.
C. By using a German scientist’s words.
D. By listing information from the new maps.
4. What does “It” in the last paragraph refer to(指代)?
A. Scientific support.
B. The lunar research.
C. Effort from researchers.
D. Compiling the atlas.
新素材 社会热点 ① China published the world’s first highly clear lunar geologic(地质的)atlas(地图集)on April 21. According to the Chinese Academy of Sciences(CAS), it will provide up - to - date information for future lunar research and exploration.
② “These maps will help choose locations for future lunar research stations,” Ouyang Ziyuan, a well - known lunar scientist, said. “They can also help us better know about the Earth and other planets in the solar system, like Mars.”
③ The world has seen great progress in the field of lunar science over the past half a century. However, the lunar geologic atlas that was developed during the Apollo Programme remained unchanged. “As lunar geologic studies develop, those old maps can no longer satisfy future needs,” said Liu Jianzhong, a CAS researcher.
④ Since 2012, Ouyang and Liu have led a team of scientists from several research centres in compiling(编制)this atlas. Their work was mainly built on information gained from China’s Chang’e Programme. Information from other research projects and international tasks was also used.
⑤ The new geologic atlas, which is published in both Chinese and English, presents a scale(比例尺)of 1:2.5 million. Compared with the 1:5 million scale lunar maps from the US in 2020, these larger scale maps show more details. As well as the geologic history of the Moon, they provide information on its 14 types of structures(结构)and 17 types of rocks. A total of 12,341 impact craters(撞击坑)and 81 impact basins have also been marked.
⑥ This atlas is set to serve many useful purposes, such as lunar resources research and science education. Liu said the upcoming Chang’e - 6 task would also use the atlas. “Our maps can help the research by providing scientific support,” he explained.
⑦ “Compiling the atlas was a huge task, which included years of effort from a large number of researchers,” said Gregory Michael, a German scientist. “It will be a starting point for every new question of lunar geology.”
1. What is the great value of the new atlas?
A. It is the first lunar geologic atlas in the world.
B. It proves the hard work of Chinese scientists.
C. It will meet the future needs in lunar studies.
D. It is built on information from many researches.
2. What is Paragraph 5 mainly about?
A. The large size and mystery of the Moon.
B. The discovery of Chang’e Programme.
C. The details of the new geologic atlas.
D. The challenges the scientists face.
3. 新考法 写作手法 How does the writer prove “This atlas is set to serve many useful purposes”?
A. By comparing different purposes.
B. By using Chang’e - 6 task as an example.
C. By using a German scientist’s words.
D. By listing information from the new maps.
4. What does “It” in the last paragraph refer to(指代)?
A. Scientific support.
B. The lunar research.
C. Effort from researchers.
D. Compiling the atlas.
答案:
1. C 【解析】根据第一段中“it will provide up - to - date information for future lunar research and exploration”可知,新地图集可以为未来月球研究和探索提供最新的信息。由此可知,新地图集的巨大价值在于它将满足未来月球研究的需求。
2. C
3. B 【解析】根据第六段中“such as lunar resources research and science education. Liu said the upcoming Chang'e - 6 task would also use the atlas”可知,作者用嫦娥六号任务作为例子来证明地图集的多种用途。
4. D 【解析】根据最后一段可知,德国科学家 Gregory Michael 认为编制地图集是一项艰巨的任务,需要大量的研究人员多年的努力,它将成为月球地质学每一个新问题的起点。由此可知,it 指代前面提到的任务,即“编制地图集”。
2. C
3. B 【解析】根据第六段中“such as lunar resources research and science education. Liu said the upcoming Chang'e - 6 task would also use the atlas”可知,作者用嫦娥六号任务作为例子来证明地图集的多种用途。
4. D 【解析】根据最后一段可知,德国科学家 Gregory Michael 认为编制地图集是一项艰巨的任务,需要大量的研究人员多年的努力,它将成为月球地质学每一个新问题的起点。由此可知,it 指代前面提到的任务,即“编制地图集”。
查看更多完整答案,请扫码查看