2026年金考卷浙江中考45套汇编英语浙江专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年金考卷浙江中考45套汇编英语浙江专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年金考卷浙江中考45套汇编英语浙江专版》

阅读下面材料,从方框中所给的A—E五个选项中选出正确选项(
),将其序号填入第16 ~ 19小题,并回答第20小题。
In a bookstore, we had an interview with Alex White, an author of language learning books. His new series has been a hit, helping many learners on their language learning journey.
Reporter: Why did you write the language books?
Alex White: Well, when I was living abroad as an exchange student, 16.
C
Her passion for learning new languages inspired me to write books that make language learning fun.
Reporter: How were the people there?
Alex White: 17.
D
Their kindness made me feel at home, and their daily conversations were full of language learning chances. These experiences became part of my writing material.
Reporter: 18.
A

Alex White: I studied linguistics(语言学)in college. It helped me understand language structures and how people learn new languages, which is really helpful in writing these books.
Reporter: 19.
B

Alex White: Yes, there is. *Sleight of Mouth* by Robert Dilts gave me the idea of writing in a more story - based way. It showed me that language learning can be an adventure.
|A. What did you study in college?|
|B. Is there a book that gave you the idea of writing?|
|C. the family I stayed with has a 10 - year - old girl.|
|D. The people there were warm and friendly.|
|E. Do you often communicate with foreign language learners?|
20. Does the writer think talking with others is a good way to learn a foreign language? How did you learn English?(Answer within 15 words.)
答案: 16 C 【解析】根据设空前的问题“Why did you write the language books?”可知,此处是问编写语言学习书籍的原因。设空后提到她对学习新语言的热爱激励Alex创作了一些能让语言学习变得有趣的书籍。设空处需要提到一个激发他灵感的女孩。C选项“我寄宿的家庭有一个10岁的女孩”衔接上下文。故选C。
17 D 【解析】上文Alex提到自己去国外做过交换生,此处是问那里的人怎么样。根据设空后Alex的回答“Their kindness made me feel at home”可知,D选项“那里的人们热情友好”符合文意。故选D。
18 A 【解析】根据设空后的“I studied linguistics (语言学) in college”可知,此处应询问教育背景。A选项“你大学学什么专业?”符合文意。故选A。
19 B 【解析】根据设空后的回答“Yes, there is”可知,此处是“Is there”引导的一般疑问句,设空后提到Robert Dilts所著的《语言的魔力》一书启发了Alex采用更具故事性的方式来写作,由此可知,B选项“有没有一本书激发了你写作的灵感呢?”与下文逻辑一致。故选B。
20 Yes. By communicating with native speakers and reading storybooks. 【解析】根据Alex White提到的“their daily conversations were full of language learning chances”可知,作者认为与他人交流是学习一门外语的一种好方法,故第一问的回答是肯定回答。第二问答案不唯一,言之有理即可。
第一节 完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Every morning, before Emma rushed out, her mother gently pulled Emma close, placed a soft kiss on her forehead(前额), and said softly, "Work hard. " Then, a second kiss landed on her cheek(脸颊). "Be 21. " Finally, a third kiss touched her other cheek. "Have fun!" Emma 22 three special kisses.
Mom's three kisses helped Emma deal with 23 challenges she would meet in school. She 24 her math class. In the math class, she met a difficult math problem. 25 that moment, she remembered her mom's first 26. She took a deep breath and worked hard, eventually solving it. At lunch, she saw a 27 girl sitting alone. The second kiss reminded her to be kind, 28 she walked over, shared her cookies and chatted with the girl to help her get to know the new school soon. Later, at break, her friends called her to 29 a lively game. She wanted to refuse. 30, she remembered the third kiss. She ran freely onto the field, laughing. She 31 as she played the game, and truly had fun.
When she left school that day, Emma felt a deep sense of satisfaction. Her backpack was full of finished work, her heart was warm from 32 others, and her spirits were lifted by laughter and play.
Her 33 three simple phrases weren't just words. They were a compass(指南针)guiding her towards a 34 filled with purpose, connection, and joy. She knew exactly 35 she would find waiting for her tomorrow morning: three kisses, ready to send her out into the world again.
21. A. hardworking
B. polite
C. kind
D. clever
22. A. explained
B. took
C. sent
D. received
23. A. few
B. many
C. little
D. much
24. A. headed for
B. took out
C. ended up
D. put off
25. A. In
B. On
C. At
D. Over
26. A. letter
B. note
C. story
D. advice
27. A. happy
B. new
C. beautiful
D. young
28. A. when
B. but
C. so
D. since
29. A. join
B. trust
C. attend
D. do
30. A. Suddenly
B. Luckily
C. Finally
D. Instead
31. A. cried
B. fought
C. ran
D. cheered
32. A. helping
B. talking
C. teaching
D. praising
33. A. friend's
B. mother's
C. sister's
D. grandma's
34. A. day
B. moment
C. morning
D. time
35. A. how
B. when
C. what
D. where
答案: 21 C 【解析】考查形容词。根据下文中的“The second kiss reminded her to be kind”可知,第二个吻是提醒她要友善。hardworking勤奋的;polite礼貌的;kind友善的;clever聪明的。故选C。
22 D 【解析】考查动词。根据上文可知,Emma收到了三个特别的吻。explain解释;take拿走;send发送;receive收到。故选D。
23 B 【解析】考查限定词。句意:妈妈的三次亲吻帮助Emma解决了她在学校可能会遇到的很多挑战。few很少;many许多;little很少;much很多。根据设空后的challenges可知,此空不能选little和much,而且此处应表示肯定的含义,排除A。故选B。
24 A 【解析】考查动词短语。根据设空后的“In the math class”可知,此处是说她去上数学课。head for前往;take out取出;end up最后处于;put off推迟。故选A。
25 C 【解析】考查介词。句意:就在那一刻,她想起了她妈妈的第一个建议。“at that moment”意为“在那一刻”,是固定短语。故选C。
26 D 【解析】考查名词。根据设空后的“She took a deep breath and worked hard, eventually solving it”可知,此处是说她想起了她妈妈的第一个建议。letter信;note笔记;story故事;advice建议。故选D。
27 B 【解析】考查形容词。根据下文中的“chatted with the girl to help her get to know the new school soon”可知,这个女孩是新来的。happy开心的;new新来乍到的;beautiful美丽的;young年轻的。故选B。
28 C 【解析】考查连词。句意:第二个吻提醒她要友善,因此她走上前,与那个女孩分享了自己的饼干,并与她交谈,以帮助她快点熟悉新学校。设空前后是因果关系。when在……时候;but但是;so所以;since自……以来。故选C。
29 A 【解析】考查动词。根据下文中的“She ran freely onto the field, laughing”可知,此处是说她的朋友们叫她参加一场充满趣味的游戏。join参加;trust相信;attend出席;do做。故选A。
30 A 【解析】考查副词。根据设空前的“She wanted to refuse”可知,Emma想拒绝的时候突然想起第三个吻。suddenly突然;luckily幸运地;finally最终;instead相反。故选A。
31 D 【解析】考查动词。根据设空前的“laughing”及设空后的“truly had fun”可知,Emma应该是开心的。cry哭泣;fight打架;run跑;cheer欢呼。故选D。
32 A 【解析】考查动词。上文提到Emma主动和新来的女孩分享自己的饼干,并与她交谈,帮助她尽快熟悉新学校,由此可知此处是指她因帮助他人而内心充满温暖。help帮助;talk讨论;teach教授;praise表扬。故选A。
33 B 【解析】考查名词所有格。根据第一段可知,是Emma的妈妈给她三个吻,并说了三个简单的短语。故选B。
34 A 【解析】考查名词。根据设空后的“filled with purpose, connection, and joy”及语境可知,此处指充满意志、联系与欢乐的一天。day天;moment时刻;morning早上;time时间。故选A。
35 C 【解析】考查宾语从句的连接词。根据设空后的“three kisses”可知,此处是说她确切地知道明天早上等待着她的会是什么。设空处引导宾语从句,且在从句中作宾语,表示“什么”,应用what。故选C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭