2025年一本同步阅读五年级英语人教版浙江专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年一本同步阅读五年级英语人教版浙江专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年一本同步阅读五年级英语人教版浙江专版》

7 The great teacher—Confucius
Confucius is a very important person in China. He lived more than 2,500 years ago, but people still remember his birthday and have ceremonies(典礼) to celebrate it.

Confucius was a famous teacher and philosopher(哲学家) in ancient China. He was born in 551 BC in Lu, in today's Shandong Province. When he was young, his father died. He worked to help his mother. But he never stopped studying. He learned from many teachers, and learned music, history, poetry and archery(射箭).
At about 30, Confucius became a teacher and opened the first private school in China. He had over 3,000 students. Confucius created Confucianism. Its basic idea is "ren(loving others)". The core values like righteousness(yi) and filial piety(xiao) are still important today. Now, many countries have Confucius Institutes. By 2023, there were 563 Confucius Institutes in 154 countries. They help people learn about this great teacher's ideas.

思维新题
根据文章内容,选择正确答案。
( )1. Confucius lived in a ______ family.
A. rich
B. poor
C. happy
( )2. What is the basic idea of Confucianism?
A. Righteousness.
B. Filial piety.
C. Loving others.
答案: 1. B 【推理判断题】由文章中的"When he was young, his father died. He worked to help his mother."可知,孔子年幼时,他的父亲去世了,他干活来帮助他的母亲。由此可推知,孔子生活在一个贫穷的家庭。
2. C 【细节理解题】由文章中的"Confucius created Confucianism. Its basic idea is 'ren(loving others)'."可知,儒家思想的基本理念是关爱他人。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭