第5页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
七、阅读理解
主题:人与自我——做人与做事 学科素养:思维品质 词数:约200 建议用时:5分钟
My good friend is Diana. She is a rich and proud girl.
One day after school, when I was waiting for Diana, Vivien came to me and gave me a cake,and I got it.We talked and joked.Then I spent more time with Vivien than Diana.However,I also felt a little uneasy (忐忑不安的).
After a few days, I went to see Diana. Vivien came and sat with me. She gave me a sandwich. She also gave one to Diana, but Diana didn't get it. She walked away. I was angry with Diana because of her rudeness (粗鲁).
"Never mind," Vivien said. "I'm used to (习惯) it."
After school, I walked home with Diana. I tried to correct her attitude (态度), but she didn't listen to me. She said, "Go and join your dear Vivien. I know you make new friends and forget the old ones."
For the next few weeks, both of us felt upset and we did not talk to each other. Then, one day, Diana came to Vivien and me, saying, "I'm really sorry about what I did. I'm a spoiled (宠坏的) girl, but I also need good friends like you. Can you forgive me?" Vivien and I looked at each other and smiled. From then on, Diana, Vivien and I were best friends.
(
A. Because Diana was late.
B. Because Vivien gave her a cake.
C. Because Diana was not kind to Vivien.
D. Because she spent more time with Vivien than Diana.
(
A. everyone was rude to her
B. she was often rude to others
C. she liked to be friendly to others
D. Diana was rude to her before
(
A. Upset → Happy → Uneasy → Angry.
B. Uneasy → Angry → Upset → Happy.
C. Happy → Uneasy → Upset → Angry.
D. Angry → Upset → Uneasy → Happy.
(
A. 原谅
B. 帮助
C. 操心
D. 关心
(
A. Friends should help each other.
B. We need a lot of friends.
C. Sometimes we need to say sorry.
D. We should give something to friends.
主题:人与自我——做人与做事 学科素养:思维品质 词数:约200 建议用时:5分钟
My good friend is Diana. She is a rich and proud girl.
One day after school, when I was waiting for Diana, Vivien came to me and gave me a cake,and I got it.We talked and joked.Then I spent more time with Vivien than Diana.However,I also felt a little uneasy (忐忑不安的).
After a few days, I went to see Diana. Vivien came and sat with me. She gave me a sandwich. She also gave one to Diana, but Diana didn't get it. She walked away. I was angry with Diana because of her rudeness (粗鲁).
"Never mind," Vivien said. "I'm used to (习惯) it."
After school, I walked home with Diana. I tried to correct her attitude (态度), but she didn't listen to me. She said, "Go and join your dear Vivien. I know you make new friends and forget the old ones."
For the next few weeks, both of us felt upset and we did not talk to each other. Then, one day, Diana came to Vivien and me, saying, "I'm really sorry about what I did. I'm a spoiled (宠坏的) girl, but I also need good friends like you. Can you forgive me?" Vivien and I looked at each other and smiled. From then on, Diana, Vivien and I were best friends.
(
D
) 1. Why did the writer feel a little uneasy in Paragraph 2?A. Because Diana was late.
B. Because Vivien gave her a cake.
C. Because Diana was not kind to Vivien.
D. Because she spent more time with Vivien than Diana.
(
D
) 2. Vivien's saying "I'm used to it." implies (暗示) that ______.A. everyone was rude to her
B. she was often rude to others
C. she liked to be friendly to others
D. Diana was rude to her before
(
B
) 3. How did the writer's feelings change according to the story?A. Upset → Happy → Uneasy → Angry.
B. Uneasy → Angry → Upset → Happy.
C. Happy → Uneasy → Upset → Angry.
D. Angry → Upset → Uneasy → Happy.
(
A
) 4. The underlined word "forgive" probably means "______".A. 原谅
B. 帮助
C. 操心
D. 关心
(
C
) 5. What can we learn from the passage?A. Friends should help each other.
B. We need a lot of friends.
C. Sometimes we need to say sorry.
D. We should give something to friends.
答案:
1. D【点拨】细节理解题。根据“Then I spent more time with Vivien than Diana. However, I also felt a little uneasy.”可知,作者因为和Vivien在一起的时间比Diana多,所以感到不安。2. D【点拨】推理判断题。根据“I was angry with Diana because of her rudeness. 'Never mind,' Vivien said. 'I'm used to it.'”可知,作者因为Diana的粗鲁感到生气,Vivien说已经习惯了,故推出Diana以前就对她很粗鲁。3. B【点拨】细节理解题。根据“I also felt a little uneasy.”“I was angry with Diana because of her rudeness.”“both of us felt upset”及“Vivien and I looked at each other and smiled.”可知,作者的情感变化是忐忑不安、生气、伤心和高兴。4. A【点拨】词义猜测题。根据“I'm really sorry ...forgive me?”可知,Diana是在道歉,故推出Diana是请求作者和Vivien原谅,画线单词forgive意为“原谅”。5. C【点拨】主旨大意题。通读全文可知,本文讲述了三个朋友之间发生矛盾,最后Diana道歉,三个人又变成了好朋友的故事,故本文是在告诉我们有时我们也需要说对不起。
查看更多完整答案,请扫码查看