十四、阅读理解。(10分)
(Ⅰ)(越秀期末)读短文,判断下列句子是否符合短文内容,如符合,在括号内写“T”,否则写“F”。
A long time ago, there was a young man who liked fruit very much. One day, he was eating pears and dates by the road. An old man saw that and said to him, “Hey, boy! Pears are good for your teeth, but eating too many pears is bad for your health. ” The young man was surprised. He stopped eating and asked, “How about dates?” The old man answered, “Dates are good for health but bad for teeth. ” The young man thought it over, and then he had an idea. “I can eat pears with teeth but not swallow (吞下) them. And I can swallow dates without chewing.” He put a date into his mouth and swallowed it quickly. Unluckily, he was choked(被……噎住) by the date.
( )1. In this story, the Chinese meaning of “date” is “日期”.
( )2. The young man was eating fruit with the old man.
( )3. The old man said that eating pears was good for teeth.
( )4. The young man was choked because he swallowed a date.
( )5. It tells that a boy shared pears with his brothers.
(Ⅰ)(越秀期末)读短文,判断下列句子是否符合短文内容,如符合,在括号内写“T”,否则写“F”。
A long time ago, there was a young man who liked fruit very much. One day, he was eating pears and dates by the road. An old man saw that and said to him, “Hey, boy! Pears are good for your teeth, but eating too many pears is bad for your health. ” The young man was surprised. He stopped eating and asked, “How about dates?” The old man answered, “Dates are good for health but bad for teeth. ” The young man thought it over, and then he had an idea. “I can eat pears with teeth but not swallow (吞下) them. And I can swallow dates without chewing.” He put a date into his mouth and swallowed it quickly. Unluckily, he was choked(被……噎住) by the date.
( )1. In this story, the Chinese meaning of “date” is “日期”.
( )2. The young man was eating fruit with the old man.
( )3. The old man said that eating pears was good for teeth.
( )4. The young man was choked because he swallowed a date.
( )5. It tells that a boy shared pears with his brothers.
答案:
(Ⅰ)1—5 FFTTF
(Ⅱ)(白云期末)读短文,根据短文内容选择正确答案。
Do you know that there are no more than 15,000 blue whales in the world now? Do you know that we can no longer see any South China Tigers in the wild? Do you know that thousands of animals are disappearing?
The tiger is one of the strongest and the most beautiful animals in the world. Before, tigers could be found in Russia, India and East Asia. But now there are no more than five thousand tigers in the world. People kill tigers for their fur and use their bodies to make medicines.
African elephants are the biggest animals on land. They are strong and clever. But they are dying out, too. People in Africa cut down trees, so the elephants have no place to live in. Water pollution does harm to the elephants, too. Some people kill elephants for their tusks. They sell elephants’ tusks for money. No trading(交易), no killing. Let’s work together and try our best to save the animals in danger.
( )1. ______ are disappearing.
A. Tigers and African elephants
B. South China Tigers and blue whales
C. Both A and B
( )2. Tigers could be found in ______ in the past.
A. South Africa B. Australia C. Russia, India and East Asia
( )3. There are ______ tigers in the world.
A. more than 5,000 B. less than 5,000 C. less than 500
( )4. African elephants are in danger because ______.
A. people cut down trees
B. air pollution does harm to them
C. people kill elephants for their fur
( )5. We should work together by ______ to save the animals in danger.
A. cutting down trees B. polluting the oceans C. never buying things made from animals
Do you know that there are no more than 15,000 blue whales in the world now? Do you know that we can no longer see any South China Tigers in the wild? Do you know that thousands of animals are disappearing?
The tiger is one of the strongest and the most beautiful animals in the world. Before, tigers could be found in Russia, India and East Asia. But now there are no more than five thousand tigers in the world. People kill tigers for their fur and use their bodies to make medicines.
African elephants are the biggest animals on land. They are strong and clever. But they are dying out, too. People in Africa cut down trees, so the elephants have no place to live in. Water pollution does harm to the elephants, too. Some people kill elephants for their tusks. They sell elephants’ tusks for money. No trading(交易), no killing. Let’s work together and try our best to save the animals in danger.
( )1. ______ are disappearing.
A. Tigers and African elephants
B. South China Tigers and blue whales
C. Both A and B
( )2. Tigers could be found in ______ in the past.
A. South Africa B. Australia C. Russia, India and East Asia
( )3. There are ______ tigers in the world.
A. more than 5,000 B. less than 5,000 C. less than 500
( )4. African elephants are in danger because ______.
A. people cut down trees
B. air pollution does harm to them
C. people kill elephants for their fur
( )5. We should work together by ______ to save the animals in danger.
A. cutting down trees B. polluting the oceans C. never buying things made from animals
答案:
(Ⅱ)1—5 CCBAC
查看更多完整答案,请扫码查看