【续写语料运用】
请从以上语料中选择合适的词汇,完成以下语段。然后核对答案并背诵该语段。
面对如此尖锐且使人情绪激动的公众批评,在场的每一个人都情绪低落,面露不悦。就在这时,雇主戴着假发,穿着五颜六色的衣服,把自己装扮成小丑,逗大家开心,并让大家保持乐观。他机智的话语和生动的表演给我留下了深刻的印象,也给我们带来了很多欢乐!我们开始露出微笑,重新燃起了热情。
1. ______, everyone who was present were in a bad mood, 2. ______. It was at that time the employer, 3. ______, dressed himself up as a clown to cheer people up and 4. ______. His witty remarks and vivid performance 5. ______ and entertained us a lot. We began to 6. ______.
答案:1. Facing such a sharp and emotive public criticism
2. looking unhappy
3. wearing a wig and colorful clothes
4. keep us optimistic
5. left a deep impression on me
6. crack a smile and light up again
阅读理解
A middle-aged man was feeling very down. Everything had been going wrong. He had had problems at work and his wife had left him for another man. So, after he had been feeling depressed for over a month, he decided to go to the doctor. He had to wait for what seemed like ages in the doctor's surgery. The bleeding man next to him was looking at his watch nervously; a woman was coughing and sneezing badly; and a baby was screaming. Finally, after he had been waiting for about half an hour, he was called in for his consultation. The doctor was writing a note at her desk when he came in. "Sorry, I'm just finishing something. I'm afraid we've been very busy this morning." She then turned to the man. "So, what's the problem?" she asked.
"Well, I've been having a bit of a crisis, you know, lots of problems," replied the man. "And I've been doing a lot of moping."
"Mmm, you're looking very pale." The doctor started to examine him. "Well, everything is working OK," she announced afterwards. "You have slightly high blood pressure and you're breathing quite heavily, but otherwise everything's fine."
"So what can I do?" asked the man. "I'm going on a trip soon. I will be working in the United States for three months. This time next week, I'll be arriving in New York."
The doctor thought for a while. "I think what you need is a good laugh. That would do you a lot of good. A circus is performing in town. Why don't you go to see it? I hear there's an amazing clown who'll really make you laugh. His name's Grock."
"I am Grock," replied the man sadly.
1. Why did the man go to the doctor?
A. He lost his wife.
B. He had too much work.
C. Everything seemed to be wrong with him.
D. He had been deeply depressed for a long time.
2. What is the meaning of the underlined word "consultation" in paragraph 1?
A. Treatment.
B. Discussion.
C. Reference.
D. Consideration.
3. What was the doctor's advice?
A. The man should go on a trip.
B. The man should learn to laugh.
C. The man should go to see a clown's performance.
D. The man should take his high blood pressure seriously.
答案:1. D
解析:根据第一段“So, after he had been feeling depressed for over a month, he decided to go to the doctor.”可知,他因长期抑郁去看医生,D选项正确。A、B是抑郁的原因,C与原文“everything is working OK”不符。
2. B
解析:结合语境,病人等待后被叫进去与医生交流病情,“consultation”意为“咨询,诊疗时的讨论”,B选项“Discussion”最接近。A“治疗”、C“参考”、D“考虑”均不合适。
3. C
解析:根据医生的话“Why don't you go to see it? I hear there's an amazing clown who'll really make you laugh.”可知,医生建议他去看小丑表演,C选项正确。A是病人自己的计划,B是看小丑表演的目的,D与医生说“otherwise everything's fine”不符。