精英家教网 > 练习册解析答案 > 卓越英语九年级译林版 > 第16页解析答案
卓越英语九年级译林版

卓越英语九年级译林版

注:当前书本只展示部分页码答案,查看完整答案请下载作业精灵APP。练习册卓越英语九年级译林版答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。

三、七选五阅读 阅读下面短文,从短文后所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项(选项中有两项多余选项)。 1. ______ On April 16, Shenzhou XIII astronauts (宇航员) Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu safely came back to Earth from the Tiangong space station. There are many interesting facts about their landing (着陆). 2. ______! Speedy return The task set a new speed record. When the Shenzhou XII came back from the space station in 2021, it took about 28 hours. This time, Shenzhou XIII cut down the number of orbits (地球圈数) from 11 to five. 3. ______. Landing upright The re-entry capsule (返回舱) landed upright (直立). This landing position is rare in China's space flight history. 4. ______. To achieve this, astronauts let go of the parachute (降落伞) at the right time. Landing upright makes sure that astronauts have the safest landing. Keeping seated 5. ______ But they still needed to sit on chairs. The long space journey changed their bodies. Their muscles and bones became weaker. In the next few months, they will gradually get used to Earth's gravity. A. The mother who reaches for the stars B. The astronauts felt good after landing C. It took just 9 hours to return D. Space heroes return from the stars E. Let's take a look F. They stayed inside the space station for six months G. Only Shenzhou VI and Shenzhou XIII have successfully done so
答案:1. D 2. E 3. C 4. G 5. B
四、阅读理解
What is the sky? How high is it? What color is it? What birds can live above it? These questions are difficult to answer, aren't they?
In fact, the sky has no color. Then why does the sky look blue?
We know that there is air around the world. When planes fly, they need air to lift their wings. Planes can't fly very high. That is because the air gets thinner when they go higher. The same will happen to us if we go high enough. If we go up about 1,200 kilometers from the earth, we'll find no air there. Some birds can fly into the sky as high as a plane, but they cannot fly or live without air.
Looking up above us, you will see the blue sky with white clouds. It is usually light blue. The color would be bluer when you are on the top of a high mountain. And you will see fewer clouds in the sky between you and the sun.
Sometimes the sky doesn't look blue. When the sun rises and falls, you will see red, orange, and other colors in the sky. Such are the most beautiful moments of the day!
Who can see the colors of the sky high above the earth? The astronauts(宇航员)! They live in the space station high above the earth. Sometimes they see those beautiful colors when they are in a spaceship high above the earth, and there is no air at all. The sky would look dark and its color would be black.
Now you may understand that we see colors because the air scatters (使散射) the sunlight. Light travels through the air. Without air, there would be no light or colors.
( )1. Planes can't fly as high as possible because ______.
A. the sky is blue
B. the wings are heavier
C. the sky has no color
D. the air becomes thinner
( )2. When you stand on the top of a high mountain, you will see ______.
A. more air
B. bluer skies
C. more colors
D. more clouds
( )3. We might see many colors in the sky at ______ during the day.
A. 6:00 a.m.
B. 9:00 a.m.
C. 1:00 p.m.
D. 3:00 p.m.
( )4. The sky changes colors because ______.
A. it's colorful itself
B. the world is colorful
C. the sunlight has colors
D. the air scatters the sunlight
( )5. What's the best title of the passage?
A. What is the sky?
B. When can we see more colors?
C. Why does the sky change colors?
D. Why does the sky look blue?
答案:1. D
解析:根据第三段“Planes can't fly very high. That is because the air gets thinner when they go higher.”可知飞机不能飞得太高是因为空气变稀薄,选D。
2. B
解析:根据第四段“The color would be bluer when you are on the top of a high mountain.”可知在高山顶会看到更蓝的天空,选B。
3. A
解析:根据第五段“When the sun rises and falls, you will see red, orange, and other colors in the sky.”可知日出日落时天空有多种颜色,6:00 a.m.可能是日出时间,选A。
4. D
解析:根据最后一段“we see colors because the air scatters (使散射) the sunlight”可知天空变色是因为空气散射阳光,选D。
5. C
解析:文章主要解释了天空为什么会呈现不同颜色,包括蓝色及日出日落时的颜色等,C项“天空为什么会变色”为最佳标题。