2025年同步练习册山东人民出版社高中英语必修第二册外研版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年同步练习册山东人民出版社高中英语必修第二册外研版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
B
Baseball was always where my heart lay. However, my father did not care for baseball. Two recreational activities he enjoyed were golfing and fishing, neither of which I considered a real sport. He didn’t talk much and he wasn’t good at expressing himself. Frankly, I wasn’t entirely certain he cared about me. In a way, my father was like a familiar stranger I saw every day.
One day, watching the play on television made me want a glove of my own. To my surprise, my father said he wanted one, too. He was on the portly side, but then again, one of the famous pitchers(投手)on the Mets was even fatter. So I thought, why not?
We bought two gloves, and that evening, he suggested we go out to the courtyard and toss(掷)the ball around. I’d already practised catching and throwing at school, but I could tell this was the first time for my father, because every time he caught the ball, it landed directly in his palm. If you’ve ever caught a ball with a baseball glove, you know how much this hurts.
But my father caught ball after ball this way. Slap! Slap! He winced(龇牙咧嘴). After about five minutes, I told him I’d had enough. It wasn’t out of mercy, but for my own self-interest. Neighbourhood kids were watching and would no doubt tease me later for having an old man who didn’t know how to properly catch a baseball. When my father took the glove off, his palm was red and swollen.
Dad, who passed away 11 years ago, never told me he loved me. But that sound of the baseball landing in the soft flesh of his hand over and over again—it spoke its own tender language, though at the time, all I felt was shame.
5. Why did the father want a glove?
A. He was interested in baseball.
B. He was impressed by the play on television.
C. He wanted to show his improvement in baseball.
D. He wanted to make the author happy.
6. What does the underlined word “portly” mean in Paragraph 2?
A. Experienced.
B. Cool.
C. Famous.
D. Fat.
7. What can we learn from the passage?
A. The father didn’t hurt when catching the ball.
B. The father didn’t understand his child at all.
C. The author didn’t realise his father’s love at first.
D. The author criticised his father when playing.
8. What could be the best title for the passage?
A. A Crying Shame for Baseball
B. The Sound of Love
C. A Loving Father and His Son
D. Love That Comes Late
Baseball was always where my heart lay. However, my father did not care for baseball. Two recreational activities he enjoyed were golfing and fishing, neither of which I considered a real sport. He didn’t talk much and he wasn’t good at expressing himself. Frankly, I wasn’t entirely certain he cared about me. In a way, my father was like a familiar stranger I saw every day.
One day, watching the play on television made me want a glove of my own. To my surprise, my father said he wanted one, too. He was on the portly side, but then again, one of the famous pitchers(投手)on the Mets was even fatter. So I thought, why not?
We bought two gloves, and that evening, he suggested we go out to the courtyard and toss(掷)the ball around. I’d already practised catching and throwing at school, but I could tell this was the first time for my father, because every time he caught the ball, it landed directly in his palm. If you’ve ever caught a ball with a baseball glove, you know how much this hurts.
But my father caught ball after ball this way. Slap! Slap! He winced(龇牙咧嘴). After about five minutes, I told him I’d had enough. It wasn’t out of mercy, but for my own self-interest. Neighbourhood kids were watching and would no doubt tease me later for having an old man who didn’t know how to properly catch a baseball. When my father took the glove off, his palm was red and swollen.
Dad, who passed away 11 years ago, never told me he loved me. But that sound of the baseball landing in the soft flesh of his hand over and over again—it spoke its own tender language, though at the time, all I felt was shame.
5. Why did the father want a glove?
A. He was interested in baseball.
B. He was impressed by the play on television.
C. He wanted to show his improvement in baseball.
D. He wanted to make the author happy.
6. What does the underlined word “portly” mean in Paragraph 2?
A. Experienced.
B. Cool.
C. Famous.
D. Fat.
7. What can we learn from the passage?
A. The father didn’t hurt when catching the ball.
B. The father didn’t understand his child at all.
C. The author didn’t realise his father’s love at first.
D. The author criticised his father when playing.
8. What could be the best title for the passage?
A. A Crying Shame for Baseball
B. The Sound of Love
C. A Loving Father and His Son
D. Love That Comes Late
答案:
B
【语篇解读】本文是一篇记叙文。作者通过回忆父亲陪自己打棒球的经历体现了父亲对自己深深的爱。
5.D 推理判断题。第一、二段提到父亲不喜欢棒球,而且是个不善言辞的人,他知道作者想要一只棒球手套后就说自己也想要,而且下文中提到他甘愿当作者的陪练,这说明他想让作者开心。
6.D 词义猜测题。根据画线词后面的“even fatter”可知,父亲是一个体形偏胖的人,所以portly意为“胖的”。
7.C 推理判断题。作者在第一段提到当时觉得父亲是一个熟悉的陌生人。这说明他没有意识到父亲对自己的爱。
8.B 标题归纳题。作者以前认为父亲不关心自己,甚至觉得他是个熟悉的陌生人,但是多年以后作者为自己当时的想法感到羞愧,因为父亲一直用自己的行动表达对作者的爱,故B项作为文章的标题最合适。
【语篇解读】本文是一篇记叙文。作者通过回忆父亲陪自己打棒球的经历体现了父亲对自己深深的爱。
5.D 推理判断题。第一、二段提到父亲不喜欢棒球,而且是个不善言辞的人,他知道作者想要一只棒球手套后就说自己也想要,而且下文中提到他甘愿当作者的陪练,这说明他想让作者开心。
6.D 词义猜测题。根据画线词后面的“even fatter”可知,父亲是一个体形偏胖的人,所以portly意为“胖的”。
7.C 推理判断题。作者在第一段提到当时觉得父亲是一个熟悉的陌生人。这说明他没有意识到父亲对自己的爱。
8.B 标题归纳题。作者以前认为父亲不关心自己,甚至觉得他是个熟悉的陌生人,但是多年以后作者为自己当时的想法感到羞愧,因为父亲一直用自己的行动表达对作者的爱,故B项作为文章的标题最合适。
查看更多完整答案,请扫码查看