A man was on the side of the road hitchhiking(搭便车)on a very dark night in the middle of a terrible rainstorm, with no cars on the road.The storm was so strong that the man could hardly see a few feet ahead of him.Suddenly, he saw a car come towards him and stop.The man, without thinking about it, got in the car and closed the door and only then did he realize that there was nobody behind the steering wheel(方向盘)!
The car started to move very slowly. The man looked at the road and saw a curve (拐弯处)coming his way. Terrified, he started to pray, begging for his life. He had not come out of shock when, just before the car hit the curve, a hand suddenly appeared through the window and moved the wheel. The man, paralyzed with fear, watched how the hand appeared every time the car was drawing near a curve.Finally, although terrified, the man managed to open the door and jump out of the spooky (幽灵般的)car. Without looking back, the man ran through the storm all the way to the nearest town. In a state of complete horror, the man walked into a nearby bar and asked for two glasses of Scotch whisky.
Then, still shaking with fright, he started telling everybody in the bar about the horrible experience he just went through in the spooky car. Everyone in the bar listened in silence and became frightened, with hair standing on end, when they realized the man was telling the truth because he was crying and he was certainly not drunk!
About half an hour later, two other young men walked into the same bar and one said to the other, “Hey, there’s a stupid man who jumped into the car while we were pushing it!”
【小题1】After he entered the car, the man found ____________.

A.it didn’t move at all.B.it moved very quickly.
C.there was no driver in it.D.someone was pushing it.
【小题2】When the car was first drawing near a curve, the man _______________ .
A.felt very curiousB.was extremely frightened
C.cried for helpD.remained as calm as possible
【小题3】According to the passage, what made the man’s experience believable?
A.His reasonable behavior.B.His vivid description.
C.His plain appearance.D.His honest attitude.
【小题4】We can infer from the passage that ____________ .
A.it is unsafe for people to take a free ride
B.the man was telling a lie to his listeners
C.the car probably broke down on the way
D.the two young men were familiar with the man
【小题5】As a whole , the story of the man can best be described as ______________ .
A.strangeB.puzzlingC.mysteriousD.funny


【小题1】C
【小题2】B
【小题3】A
【小题4】C
【小题5】D

解析试题分析:本文叙述了一位男士在漆黑的有暴风的晚上,在路上行走,看见一辆车过来就上了车,结果一看没有司机,但是到了拐弯处,就会有手在动方向盘,这下可把他吓坏了,  他以为这是一辆幽灵的车,吓得下了车一路跑到了附近的城镇,要了一杯酒喝,在那里给酒 馆里的人讲他遇到的情景,最后文章指出其实那辆车的司机在下面推车,因为车坏了,并非幽灵车。
【小题1】细节理解题。根据got in the car and closed the door and only then did he realize that there was nobody behind the steering wheel(方向盘)!他上车后发现车上没有司机,故选C。
【小题2】细节理解题。根据The man, paralyzed with fear, watched how the hand appeared every time the car was drawing near a curve.那个人看见拐弯时,有手在动方向盘,把他吓坏了,故选B。
【小题3】细节理解题。根据第二自然段可知他确实是吓坏了,故选A。
【小题4】推理判断题。根据there’s a stupid man who jumped into the car while we were pushing it!”根据司机在下面推车,可知车坏了,故选C。
【小题5】细节理解题。根据从整篇文章来看由于天黑又有大风,本身人的心里就有点害怕,再加上那位男士看不见司机只看机有人的手,文章最后解开谜底,感觉是滑稽可笑的,故选D。
考点:故事类短文阅读。
点评:推理判断题属于主观题,是层次较高的题目。它包括判断和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了做出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。该题要求在理解表面文字的基础上做出判断和推论,从而得到文章的隐含意思和深层意思,也就是通过文章中的文字信息,上下逻辑关系及事物的发展变化等已知信息,推断出作者没有直接表达的态度和观点。

关闭