第100页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
They say that “travel is the best teacher” and there is no better example of this idea than the Ming Dynasty travel writer and geographer Xu Xiake(1587~1641). His book The Travel Notes of Xu Xiake, not only encouraged a love of traveling among Chinese people but provided important scientific information about the country's land and geography.
Born into a wealthy Jiangyin family, Xu became interested in books about different places at an early age and wanted to travel. When he was 18, however, Xu's father died and so, it seemed, did his traveling dreams. He now was responsible for the family farm and taking care of his 60-year-old mother as tradition required.
But his mother had different ideas. Understanding her son's love of travel and valuing the knowledge he could get from such experiences, this modern-thinking woman refused to keep her son at home. She agreed that Xu could travel for three months every year, when there was less farm work.
So at the age of twenty and with his mother's support, Xu set off for the first time, leaving behind not only his mother but his new wife as well. He would repeat this goodbye each year for most of the next 30 years. During this time, he traveled throughout the Ming Dynasty, carefully studying the lands he passed through and recording his experiences and many discoveries in a diary. This diary, which once had over 500,000 words, would eventually become The Travel Notes of Xu Xiake.
Although rich, Xu avoided comfortable travel, preferring to go almost everywhere on foot. This way he could research the environment in detail and get a true picture of the natural world. Many of his trips were to hard-to-reach mountain areas, and through wild forests where few people lived. His willingness to face hardships came at a cost, however. Progress was slow and tiring and he was frequently sick, robbed and beaten during his journeys.
Sadly Xu became seriously ill during his last and longest journey, a 4-year trip through the southwest of China. He died in 1641, soon after returning to his hometown for the last time. When his diary was finally printed years after his death, much of it had been destroyed or lost. Although incomplete, it still made Xu a traveling legend around the world.
(
A. The general details of Xu Xiake's life story.
B. The difficulties Xu Xiake faced in his travels.
C. The important discoveries made by Xu Xiake.
D. The influence of Xu's book The Travel Notes of Xu Xiake.
(
A. Strict but interesting. B. Kind but uneducated.
C. Helpful and hard-working. D. Supportive and open-minded.
(
A. Because it gave him the chance to meet different kinds of people.
B. Because it helped him to save money and travel for a longer time.
C. Because it allowed him to see and study the environment in detail.
D. Because it was the only way to reach the places he was interested in.
(
a. He went on his first journey.
b. His book was finally printed.
c. He returned to his hometown for the last time.
d. He developed an interest in books about other places.
e. He started managing the family farm after his father died.
A. a-e-d-c-b B. d-e-a-c-b C. d-e-a-b-c D. e-d-a-b-c
Born into a wealthy Jiangyin family, Xu became interested in books about different places at an early age and wanted to travel. When he was 18, however, Xu's father died and so, it seemed, did his traveling dreams. He now was responsible for the family farm and taking care of his 60-year-old mother as tradition required.
But his mother had different ideas. Understanding her son's love of travel and valuing the knowledge he could get from such experiences, this modern-thinking woman refused to keep her son at home. She agreed that Xu could travel for three months every year, when there was less farm work.
So at the age of twenty and with his mother's support, Xu set off for the first time, leaving behind not only his mother but his new wife as well. He would repeat this goodbye each year for most of the next 30 years. During this time, he traveled throughout the Ming Dynasty, carefully studying the lands he passed through and recording his experiences and many discoveries in a diary. This diary, which once had over 500,000 words, would eventually become The Travel Notes of Xu Xiake.
Although rich, Xu avoided comfortable travel, preferring to go almost everywhere on foot. This way he could research the environment in detail and get a true picture of the natural world. Many of his trips were to hard-to-reach mountain areas, and through wild forests where few people lived. His willingness to face hardships came at a cost, however. Progress was slow and tiring and he was frequently sick, robbed and beaten during his journeys.
Sadly Xu became seriously ill during his last and longest journey, a 4-year trip through the southwest of China. He died in 1641, soon after returning to his hometown for the last time. When his diary was finally printed years after his death, much of it had been destroyed or lost. Although incomplete, it still made Xu a traveling legend around the world.
(
A
)1. What is the passage mainly about?A. The general details of Xu Xiake's life story.
B. The difficulties Xu Xiake faced in his travels.
C. The important discoveries made by Xu Xiake.
D. The influence of Xu's book The Travel Notes of Xu Xiake.
(
D
)2. Which of the following best describes Xu's mother?A. Strict but interesting. B. Kind but uneducated.
C. Helpful and hard-working. D. Supportive and open-minded.
(
C
)3. Why did Xu prefer walking during his travels?A. Because it gave him the chance to meet different kinds of people.
B. Because it helped him to save money and travel for a longer time.
C. Because it allowed him to see and study the environment in detail.
D. Because it was the only way to reach the places he was interested in.
(
B
)4. What is the CORRECT order for the following events from Xu's life?a. He went on his first journey.
b. His book was finally printed.
c. He returned to his hometown for the last time.
d. He developed an interest in books about other places.
e. He started managing the family farm after his father died.
A. a-e-d-c-b B. d-e-a-c-b C. d-e-a-b-c D. e-d-a-b-c
答案:
1. A 【解析】主旨大意题。本文介绍了徐霞客的生平事迹,故选A。
2. D 【解析】推理判断题。根据第三段和第四段的描述可知,徐霞客的母亲支持他的想法,而且她还是个思想开明的人,故选D。
3. C 【解析】细节理解题。根据第五段中的“on foot”和“This way he could research the environment in detail and get a true picture of the natural world.”可知,徐霞客选择步行,是因为那样可以详细地研究环境,了解自然界的真实面貌,故选C。
4. B 【解析】细节理解题。根据第二段到第六段中的描述可知,正确的顺序是:他对描写其他地方的书产生了兴趣→他父亲去世之后他开始管家→他开始了第一次旅行→他最后一次回到了家乡→他的书最终被印刷了出来,故选B。
2. D 【解析】推理判断题。根据第三段和第四段的描述可知,徐霞客的母亲支持他的想法,而且她还是个思想开明的人,故选D。
3. C 【解析】细节理解题。根据第五段中的“on foot”和“This way he could research the environment in detail and get a true picture of the natural world.”可知,徐霞客选择步行,是因为那样可以详细地研究环境,了解自然界的真实面貌,故选C。
4. B 【解析】细节理解题。根据第二段到第六段中的描述可知,正确的顺序是:他对描写其他地方的书产生了兴趣→他父亲去世之后他开始管家→他开始了第一次旅行→他最后一次回到了家乡→他的书最终被印刷了出来,故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看