(二) 阅读短文,根据短文内容选择正确的答案。
China is my motherland (祖国). It is a very big country with five thousand years of history. It's got more than 1.4 billion people. It's got 56 ethnic groups (民族).
Taiwan province is in the southeast of China. It has got about twenty - three million people. It's famous for bananas, rice, tea and so on. It's very beautiful. Many visitors (游客) come here to enjoy its scenery.
Taiwan has been a part (部分) of China since ancient times (古代). Most people in Taiwan came from Fujian and Guangdong. So they have the similar culture. Sometimes they also come back to Fujian and Guangdong to visit their relatives (亲戚).
( ) 6. Where is Taiwan?
A. It's in the west of China.
B. It's in the southeast of China.
C. It's in the northeast of China.
( ) 7. Taiwan has got about ______ people.
A. twenty - three
B. thirty million
C. twenty - three million
( ) 8. What is Taiwan famous for?
A. Apples; bananas and milk.
B. Bananas; rice and tea.
C. Tea and bamboo.
( ) 9. What's the meaning of "scenery"?
A. 风光
B. 电影
C. 高山
( ) 10. Which (哪一个) is right?
A. Taiwan is a part of China.
B. People in Taiwan have the same culture.
C. Most people in Taiwan never come back to Fujian and Guangdong.
答案:
【解析】:本题主要考查了阅读理解的能力,需要从短文中找到与问题相关的信息,并进行选择。
1. 对于第6题,需要确定台湾的位置。从短文中“Taiwan province is in the southeast of China.”这句话可以找到答案。
2. 对于第7题,需要确定台湾的人口数量。从短文中“It has got about twenty-three million people.”这句话可以找到答案。
3. 对于第8题,需要确定台湾以什么闻名。从短文中“It's famous for bananas, rice, tea and so on.”这句话可以找到答案。
4. 对于第9题,需要理解“scenery”的意思。根据短文中的语境和常识,可以推断出“scenery”意为“风光”。
5. 对于第10题,需要判断哪个选项是正确的。从短文中“Taiwan has been a part of China since ancient times.”这句话可以确定A选项是正确的。
【答案】:
6. B
7. C
8. B
9. A
10. A
1. 对于第6题,需要确定台湾的位置。从短文中“Taiwan province is in the southeast of China.”这句话可以找到答案。
2. 对于第7题,需要确定台湾的人口数量。从短文中“It has got about twenty-three million people.”这句话可以找到答案。
3. 对于第8题,需要确定台湾以什么闻名。从短文中“It's famous for bananas, rice, tea and so on.”这句话可以找到答案。
4. 对于第9题,需要理解“scenery”的意思。根据短文中的语境和常识,可以推断出“scenery”意为“风光”。
5. 对于第10题,需要判断哪个选项是正确的。从短文中“Taiwan has been a part of China since ancient times.”这句话可以确定A选项是正确的。
【答案】:
6. B
7. C
8. B
9. A
10. A
十一、书面表达。假如你是 Bob,请根据表格提示,写一写你和朋友们各自的暑假旅行计划。(共 10 分)

| Who | Where | What |
| Bob | Xinjiang | |
| Daming| Qingdao | |
| Amy | Hong Kong| |
______My Summer Holiday Plan
The summer holiday is coming soon. My friends and I have different travel plans. I'm Bob. I will go to Xinjiang. I want to visit Tianchi and ride a horse there. Daming will go to Qingdao. He plans to swim in the sea and eat fresh seafood. Amy will go to Hong Kong. She is going to go shopping there. I think we will have a good time.
| Who | Where | What |
| Bob | Xinjiang | |
| Daming| Qingdao | |
| Amy | Hong Kong| |
______My Summer Holiday Plan
The summer holiday is coming soon. My friends and I have different travel plans. I'm Bob. I will go to Xinjiang. I want to visit Tianchi and ride a horse there. Daming will go to Qingdao. He plans to swim in the sea and eat fresh seafood. Amy will go to Hong Kong. She is going to go shopping there. I think we will have a good time.
答案:
My Summer Holiday Plan
The summer holiday is coming soon. My friends and I have different travel plans. I'm Bob. I will go to Xinjiang. I want to visit Tianchi and ride a horse there. Daming will go to Qingdao. He plans to swim in the sea and eat fresh seafood. Amy will go to Hong Kong. She is going to go shopping there. I think we will have a good time.
The summer holiday is coming soon. My friends and I have different travel plans. I'm Bob. I will go to Xinjiang. I want to visit Tianchi and ride a horse there. Daming will go to Qingdao. He plans to swim in the sea and eat fresh seafood. Amy will go to Hong Kong. She is going to go shopping there. I think we will have a good time.
查看更多完整答案,请扫码查看