第90页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
C
Half a century has passed, but Shao Guohua never forgot the film ticket his teacher gave him, which warmed his heart when he was a boy. Shao entered primary school in Zigong, Sichuan Province, in 1960. Back then, sports and watching movies were the students' favourite times.
Once, the school organized a trip to the movies for the students, and many of Shao's classmates signed up for it. But the boy had no money to buy the 0.05-yuan ticket. When his classmates lined up to enter the movie theatre, the boy stood alone outside. Then Shao's Chinese teacher Mo Xunru saw him and bought a ticket for him.
He can't remember what movie it was, but Shao never stopped being thankful to his teacher. “Ms Mo made forty or fifty yuan a month back then, so a 0.05-yuan ticket may not be a big deal for her. But for me, it moved me deeply,” said 63-year-old Shao.
After graduating from primary school, Shao left his hometown along with his parents. In the following years, he tried to find his former teachers and classmates, but failed. It was until 50 years later that Shao visited his teacher Mo Xunru.
“The reunion(重聚) was emotional,” said Shao. “The 89-year-old Mo did not hear well anymore and she couldn't recognize me at first sight, but she was still as kind as she used to be. ” Shao left 1,000 yuan to his teacher as well as a card which reads, “Dear Ms Mo, wish you good health. Your student, Shao Guohua. ”
(
A. Because he didn't like the film.
B. Because his classmates didn't like him.
C. Because he had no money to buy the ticket.
D. Because he was too late to buy a ticket.
(
A. Short. B. Exciting. C. Secret. D. Public.
(
A. Shao Guohua entered the primary school in 1960.
B. Shao Guohua saw Mo Xunru again at her age of 89.
C. Mo Xunru taught Shao Guohua Chinese when he was in primary school.
D. Shao Guohua found his former teachers soon after graduating from primary school.
(
A. A man expressed his thanks to his teacher for a movie ticket after half a century.
B. Sports and watching movies were the students' favourite times half a century ago.
C. A teacher bought a movie ticket for her student half a century ago.
D. A student gave 1,000 yuan and a card to his teacher after half a century.
Half a century has passed, but Shao Guohua never forgot the film ticket his teacher gave him, which warmed his heart when he was a boy. Shao entered primary school in Zigong, Sichuan Province, in 1960. Back then, sports and watching movies were the students' favourite times.
Once, the school organized a trip to the movies for the students, and many of Shao's classmates signed up for it. But the boy had no money to buy the 0.05-yuan ticket. When his classmates lined up to enter the movie theatre, the boy stood alone outside. Then Shao's Chinese teacher Mo Xunru saw him and bought a ticket for him.
He can't remember what movie it was, but Shao never stopped being thankful to his teacher. “Ms Mo made forty or fifty yuan a month back then, so a 0.05-yuan ticket may not be a big deal for her. But for me, it moved me deeply,” said 63-year-old Shao.
After graduating from primary school, Shao left his hometown along with his parents. In the following years, he tried to find his former teachers and classmates, but failed. It was until 50 years later that Shao visited his teacher Mo Xunru.
“The reunion(重聚) was emotional,” said Shao. “The 89-year-old Mo did not hear well anymore and she couldn't recognize me at first sight, but she was still as kind as she used to be. ” Shao left 1,000 yuan to his teacher as well as a card which reads, “Dear Ms Mo, wish you good health. Your student, Shao Guohua. ”
(
C
)7. Why didn't Shao Guohua enter the movie theatre at first?A. Because he didn't like the film.
B. Because his classmates didn't like him.
C. Because he had no money to buy the ticket.
D. Because he was too late to buy a ticket.
(
B
)8. What's the similar meaning of the underlined word “emotional” in English in the last paragraph?A. Short. B. Exciting. C. Secret. D. Public.
(
D
)9. Which of the following is NOT true according to the passage?A. Shao Guohua entered the primary school in 1960.
B. Shao Guohua saw Mo Xunru again at her age of 89.
C. Mo Xunru taught Shao Guohua Chinese when he was in primary school.
D. Shao Guohua found his former teachers soon after graduating from primary school.
(
A
)10. What's the main idea of the passage?A. A man expressed his thanks to his teacher for a movie ticket after half a century.
B. Sports and watching movies were the students' favourite times half a century ago.
C. A teacher bought a movie ticket for her student half a century ago.
D. A student gave 1,000 yuan and a card to his teacher after half a century.
答案:
7. C 【点拨】根据第二段中“But the boy had no money to buy the 0.05 - yuan ticket. When his classmates lined up to enter the movie theatre,the boy stood alone outside.”可知,他没有钱买电影票。故选C。
8. B 【点拨】根据第四段可知,邵国华找了他的老师很久,所以这次重聚应该是“令人激动的”。故选B。
9. D 【点拨】根据第四段可知,邵国华一直在寻找以前的老师和同学,但是没有成功。故D选项错误。
10. A 【点拨】通读全文可知,本文主要讲述了一个学生因为老师送的一张电影票,寻找了老师大半个世纪,最后如愿回报老师的故事。故选A。
8. B 【点拨】根据第四段可知,邵国华找了他的老师很久,所以这次重聚应该是“令人激动的”。故选B。
9. D 【点拨】根据第四段可知,邵国华一直在寻找以前的老师和同学,但是没有成功。故D选项错误。
10. A 【点拨】通读全文可知,本文主要讲述了一个学生因为老师送的一张电影票,寻找了老师大半个世纪,最后如愿回报老师的故事。故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看