第76页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
B 传统文化
The Qingming Festival is a traditional Chinese festival. It is believed to have a history of about 2,500 years. Over the centuries, Chinese people have developed colourful traditions, including flying kites, eating cold food and going on spring outings. The most important tradition of the festival is sweeping tombs(扫墓).
The Qingming Festival usually falls on 4 or 5 in April. It fell on 4 April in 2024. On 3 April, a middle school in Guyuan, Ningxia held a special activity for students—a 54-kilometre hike to Renshanhe Martyrs Cemetery(任山河烈士陵园). At 4:30 in the morning, more than 2,000 teachers and students set off from the starting point. They hiked for 27 kilometres until they reached Renshanhe Martyrs Cemetery. When they arrived there, they swept tombs and offered flowers to pay respect to the revolutionary martyrs(革命烈士). Then they returned 27 kilometres to where they started at 7:30 p. m.
Starting in 1995, the 54-kilometre hike is a traditional ideological and political class(思政课) of the school. “We hope students can not only learn about the revolutionary martyrs from books, but also experience and touch history on the spot(实地),” the school's headmaster said.
“Although it has been a difficult trip, I would like to say that what I did is very meaningful,” said Zhao Mingyu, a student from Grade 8. “I deeply realized that we can't live a happy life today without the revolutionary martyrs. ”
(
A. Flying kites.
B. Eating cold food.
C. Sweeping tombs.
D. Going on spring outings.
(
A. By listing numbers.
B. By telling reasons.
C. By asking questions.
D. By comparing differences.
(
A. To help students live a happy life.
B. To help students develop colourful traditions.
C. To help students experience and touch history on the spot.
D. To help students learn about the revolutionary martyrs from books.
(
A. The Qingming Festival falls on 5 April in 2024.
B. The 54-kilometre hike started in 2000.
C. It took the students 3 hours to finish the 54-kilometre hike.
D. Zhao Mingyu thought the hike was difficult but meaningful.
The Qingming Festival is a traditional Chinese festival. It is believed to have a history of about 2,500 years. Over the centuries, Chinese people have developed colourful traditions, including flying kites, eating cold food and going on spring outings. The most important tradition of the festival is sweeping tombs(扫墓).
The Qingming Festival usually falls on 4 or 5 in April. It fell on 4 April in 2024. On 3 April, a middle school in Guyuan, Ningxia held a special activity for students—a 54-kilometre hike to Renshanhe Martyrs Cemetery(任山河烈士陵园). At 4:30 in the morning, more than 2,000 teachers and students set off from the starting point. They hiked for 27 kilometres until they reached Renshanhe Martyrs Cemetery. When they arrived there, they swept tombs and offered flowers to pay respect to the revolutionary martyrs(革命烈士). Then they returned 27 kilometres to where they started at 7:30 p. m.
Starting in 1995, the 54-kilometre hike is a traditional ideological and political class(思政课) of the school. “We hope students can not only learn about the revolutionary martyrs from books, but also experience and touch history on the spot(实地),” the school's headmaster said.
“Although it has been a difficult trip, I would like to say that what I did is very meaningful,” said Zhao Mingyu, a student from Grade 8. “I deeply realized that we can't live a happy life today without the revolutionary martyrs. ”
(
C
)3. Which of the following is the most important tradition of the Qingming Festival?A. Flying kites.
B. Eating cold food.
C. Sweeping tombs.
D. Going on spring outings.
(
A
)4. 创新考法—行文方式题 How does the writer describe the special activity in Paragraph 2?A. By listing numbers.
B. By telling reasons.
C. By asking questions.
D. By comparing differences.
(
C
)5. Why did the school start the 54-kilometre hike?A. To help students live a happy life.
B. To help students develop colourful traditions.
C. To help students experience and touch history on the spot.
D. To help students learn about the revolutionary martyrs from books.
(
D
)6. Which of the following is TRUE according to the passage?A. The Qingming Festival falls on 5 April in 2024.
B. The 54-kilometre hike started in 2000.
C. It took the students 3 hours to finish the 54-kilometre hike.
D. Zhao Mingyu thought the hike was difficult but meaningful.
答案:
3. C
【点拨】根据“The most important tradition of the festival is sweeping tombs(扫墓).”可知,清明节最重要的传统就是扫墓。故选 C。
4. A
【点拨】第二段描述了一个特别的活动,即学生们进行了一次 54 公里的徒步旅行到任山河烈士陵园。本段的描述是通过列举数字和事件来进行的。故选 A。
5. C
【点拨】根据“We hope students can not only learn about the revolutionary martyrs from books, but also experience and touch history on the spot(实地),” the school's headmaster said.”可知,学校开展 54 公里徒步的目的是帮助学生亲身体验和触摸历史。故选 C。
6. D
【点拨】根据最后一段中“‘Although it has been a difficult trip, I would like to say that what I did is very meaningful,’ said Zhao Mingyu, a student from Grade 8.”可知,赵明宇认为这次徒步旅行很难,但很有意义。故选 D。
【点拨】根据“The most important tradition of the festival is sweeping tombs(扫墓).”可知,清明节最重要的传统就是扫墓。故选 C。
4. A
【点拨】第二段描述了一个特别的活动,即学生们进行了一次 54 公里的徒步旅行到任山河烈士陵园。本段的描述是通过列举数字和事件来进行的。故选 A。
5. C
【点拨】根据“We hope students can not only learn about the revolutionary martyrs from books, but also experience and touch history on the spot(实地),” the school's headmaster said.”可知,学校开展 54 公里徒步的目的是帮助学生亲身体验和触摸历史。故选 C。
6. D
【点拨】根据最后一段中“‘Although it has been a difficult trip, I would like to say that what I did is very meaningful,’ said Zhao Mingyu, a student from Grade 8.”可知,赵明宇认为这次徒步旅行很难,但很有意义。故选 D。
查看更多完整答案,请扫码查看