第65页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
The Mo gao Grottoes(莫高窟)were a centre of Buddhist life and some of the world's great cultures for hundreds of years.However,by the late Qing dynasty they had been abandoned(废弃)and nearly forgotten and many of the caves had become damaged by the weather.Around 1900,with the discovery of a library of thousands of ancient documents,the caves received new interest from Chinese and foreign researchers.Unluckily,this resulted in tens of thousands of items from the caves being taken to foreign museums.
In the 1940 s,many researchers and artists visited the area to study traditional Chinese art.Copies of some of the artwork painted by respected artists such as Zhang Da qian and Guan Shan yue helped people all over the country learn about Dun huang.These artists were also inspired by the
artwork they saw in the caves and it began to influence their
painting styles.__ the rs stayed in the desert for much longer.
Chang Shu hong stayed for the rest of his life-struggling to
record the cultural treasures and protect them from the
weather.As a result of their efforts,the Dun huang Academy was formed to protect and study the Mo gao Grottoes.
In 1987,the Mo gao Grottoes were named a UNESCO World Heritage Site.While the caves are open to the public,
access(权限)is now limited in order to protect the artwork.
However,the caves can be seen online in digital versions(数
码版)so that people around the world can study and enjoy them.
Though it is remote,the Mo gao Grottoes continue to draw visitors.And just as the sand and desert have survived largely unchanged through the centuries, this small art gallery in the desert has also survived largely unchanged,
providing an amazing look at a world long ago.
(
attention again?
A.Hundreds of years ago.
B.In the late Qing dynasty..
C.Around the beginning of the 20 th century.
D.In the late eighties of the 20 th century.
(
the 1940 s?
A.To learn about their works.
B.To show how hard they worked.
C.To compare their different styles.
D.To praise their contributions.
(
A.they can do researches online
B.they can enjoy the digital versions
C.they can watch copies in art galleries
D.they can study them in foreign museums
(
the text?
A.The Mo gao Grottoes 一 Centre of Buddhist Life
B.The Mo gao Grottoes--Art Gallery in the Desert
C.Respected Artists 一 Protectors of the
Mo gao Grottoes
D.An Amazing Tourist Attraction-The Mo gao
Grottoes
In the 1940 s,many researchers and artists visited the area to study traditional Chinese art.Copies of some of the artwork painted by respected artists such as Zhang Da qian and Guan Shan yue helped people all over the country learn about Dun huang.These artists were also inspired by the
artwork they saw in the caves and it began to influence their
painting styles.__ the rs stayed in the desert for much longer.
Chang Shu hong stayed for the rest of his life-struggling to
record the cultural treasures and protect them from the
weather.As a result of their efforts,the Dun huang Academy was formed to protect and study the Mo gao Grottoes.
In 1987,the Mo gao Grottoes were named a UNESCO World Heritage Site.While the caves are open to the public,
access(权限)is now limited in order to protect the artwork.
However,the caves can be seen online in digital versions(数
码版)so that people around the world can study and enjoy them.
Though it is remote,the Mo gao Grottoes continue to draw visitors.And just as the sand and desert have survived largely unchanged through the centuries, this small art gallery in the desert has also survived largely unchanged,
providing an amazing look at a world long ago.
(
C
)7.When did the Mo gao Grottoes gain the world's attention again?
A.Hundreds of years ago.
B.In the late Qing dynasty..
C.Around the beginning of the 20 th century.
D.In the late eighties of the 20 th century.
(
D
)8.Why does the writer mention the artists in the 1940 s?
A.To learn about their works.
B.To show how hard they worked.
C.To compare their different styles.
D.To praise their contributions.
(
B
)9.When people can't visit the caves,______.A.they can do researches online
B.they can enjoy the digital versions
C.they can watch copies in art galleries
D.they can study them in foreign museums
(
B
)10.Which of the following can be a suitable title for the text?
A.The Mo gao Grottoes 一 Centre of Buddhist Life
B.The Mo gao Grottoes--Art Gallery in the Desert
C.Respected Artists 一 Protectors of the
Mo gao Grottoes
D.An Amazing Tourist Attraction-The Mo gao
Grottoes
答案:
7. C
【点拨】根据“Around 1900, with the discovery of a library of thousands of ancient documents, the caves received new interest from Chinese and foreign researchers.”可知,1900 年左右,即 20 世纪初,随着一个藏有数千份古代文献的图书馆的发现,这些洞穴引起了中外研究人员的新兴趣。故选 C。
8. D
【点拨】根据第二段内容可知,张大千和关山月等受人尊敬的艺术家所画的一些艺术品的复制品帮助全国各地的人们了解敦煌,常书鸿在沙漠中度过了他的余生,他努力记录这些文化宝藏,并保护它们不受天气的影响,在他们的努力下,保护和研究莫高窟的敦煌研究院成立了。由此可见,作者提及 20 世纪 40 年代的艺术家们是为了赞赏他们在传承莫高窟文化上的贡献。故选 D。
9. B
【点拨】根据第三段可知,为了保护艺术品,现在莫高窟被限制进入,然而,人们可以在网上以数字形式看到、研究和欣赏它们。故选 B。
10. B
【点拨】通读全文可知,本文主要介绍了莫高窟的概况、历史以及莫高窟的艺术价值,因此选项 B“莫高窟——沙漠中的美术馆”最适合作为标题。故选 B。
【点拨】根据“Around 1900, with the discovery of a library of thousands of ancient documents, the caves received new interest from Chinese and foreign researchers.”可知,1900 年左右,即 20 世纪初,随着一个藏有数千份古代文献的图书馆的发现,这些洞穴引起了中外研究人员的新兴趣。故选 C。
8. D
【点拨】根据第二段内容可知,张大千和关山月等受人尊敬的艺术家所画的一些艺术品的复制品帮助全国各地的人们了解敦煌,常书鸿在沙漠中度过了他的余生,他努力记录这些文化宝藏,并保护它们不受天气的影响,在他们的努力下,保护和研究莫高窟的敦煌研究院成立了。由此可见,作者提及 20 世纪 40 年代的艺术家们是为了赞赏他们在传承莫高窟文化上的贡献。故选 D。
9. B
【点拨】根据第三段可知,为了保护艺术品,现在莫高窟被限制进入,然而,人们可以在网上以数字形式看到、研究和欣赏它们。故选 B。
10. B
【点拨】通读全文可知,本文主要介绍了莫高窟的概况、历史以及莫高窟的艺术价值,因此选项 B“莫高窟——沙漠中的美术馆”最适合作为标题。故选 B。
查看更多完整答案,请扫码查看