第88页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
五、补全对话
根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
Shop assistant: Good morning! ______1
Mrs Watson: Yes. ______2 I think I wear size six.
Shop assistant: The white gloves are on this side. Let's see... ______3 These are very nice,and they are easy to wash,too.
Mrs Watson: Oh,I'll try them on. Hmm ... they seem to fit. ______4
Shop assistant: Five dollars and twenty cents.
Mrs Watson: All right. ______5 Here's six dollars.
Shop assistant: OK. Here's your change.
Mrs Watson: Thank you.
A. What should I do for you?
B. Here's a size six.
C. What do you think of them?
D. I'll take them.
E. I am looking for a pair of white gloves.
F. Can I help you?
G. How much are they?
1.
根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
Shop assistant: Good morning! ______1
Mrs Watson: Yes. ______2 I think I wear size six.
Shop assistant: The white gloves are on this side. Let's see... ______3 These are very nice,and they are easy to wash,too.
Mrs Watson: Oh,I'll try them on. Hmm ... they seem to fit. ______4
Shop assistant: Five dollars and twenty cents.
Mrs Watson: All right. ______5 Here's six dollars.
Shop assistant: OK. Here's your change.
Mrs Watson: Thank you.
A. What should I do for you?
B. Here's a size six.
C. What do you think of them?
D. I'll take them.
E. I am looking for a pair of white gloves.
F. Can I help you?
G. How much are they?
1.
F
2. E
3. C
4. G
5. D
答案:
F E C G D
六、新素材 颜色与情绪 阅读理解
词数:160 体裁:说明文 核心素养:思维品质
话题:颜色与情绪 难度:中 建议用时:6分钟
Colours can affect(影响)our feelings,so knowing something about the colours can help us find the right colours in our homes.
It's easy to see red in Chinese rooms. It's our favourite colour. It means happiness and luck. But if your bedroom is also red,you may not sleep well. It is an active colour and makes us want to do sport.
Orange is a good colour for the rooms where people usually eat. People like eating together and talking to each other in an orange room.
If you are a student,ask your parents to colour your study(书房)yellow. Yellow can make you think faster and more carefully. You may be more confident(自信的)about yourself.
You may know most of the walls in the hospitals are blue. Why? Because blue can make sick(生病的)people feel relaxed. They can have a good sleep and be better soon. So use it in your bedroom and you can have a nice sleep,too.
1. What colour makes you want to do sport?
A. Red. B. Blue. C. Orange.
2. Why do students like to colour their study yellow?
A. Because it makes them eat more.
B. Because it makes them think faster.
C. Because it makes them be better soon.
3. 中考新考法 推断单词指代 What does the underlined word "They" refer to(指代)?
A. Blue walls. B. Hospitals. C. Sick people.
链接《教材核心考点新考法讲练》"推断单词指代题解题技巧"
4. What is the best title for this passage?
A. Colours and Study B. Colours and Feelings C. People's Favourite Colour
词数:160 体裁:说明文 核心素养:思维品质
话题:颜色与情绪 难度:中 建议用时:6分钟
Colours can affect(影响)our feelings,so knowing something about the colours can help us find the right colours in our homes.
It's easy to see red in Chinese rooms. It's our favourite colour. It means happiness and luck. But if your bedroom is also red,you may not sleep well. It is an active colour and makes us want to do sport.
Orange is a good colour for the rooms where people usually eat. People like eating together and talking to each other in an orange room.
If you are a student,ask your parents to colour your study(书房)yellow. Yellow can make you think faster and more carefully. You may be more confident(自信的)about yourself.
You may know most of the walls in the hospitals are blue. Why? Because blue can make sick(生病的)people feel relaxed. They can have a good sleep and be better soon. So use it in your bedroom and you can have a nice sleep,too.
1. What colour makes you want to do sport?
A. Red. B. Blue. C. Orange.
2. Why do students like to colour their study yellow?
A. Because it makes them eat more.
B. Because it makes them think faster.
C. Because it makes them be better soon.
3. 中考新考法 推断单词指代 What does the underlined word "They" refer to(指代)?
A. Blue walls. B. Hospitals. C. Sick people.
链接《教材核心考点新考法讲练》"推断单词指代题解题技巧"
4. What is the best title for this passage?
A. Colours and Study B. Colours and Feelings C. People's Favourite Colour
答案:
1. A [解析]细节理解题。根据第二段“But if your bedroom is also red,you may not sleep well. It is an active colour and makes us want to do sport.”可知,红色使人想运动。故选 A。 2. B [解析]细节理解题。根据第四段“Yellow can make you think faster and more carefully.”可知,书房涂成黄色,因为黄色让人思维更快。故选 B。 3. C [解析]词义猜测题。结合上下句可推知,they 所在的前后句意为“因为蓝色能够让生病的人感到放松。他们能够睡一个好觉,很快康复”。故推知“他们”指的是“生病的人”。故选 C。 4. B [解析]主旨大意题。本文主要介绍了颜色与情感的关系。故选 B。
七、完形填空
词数:146 体裁:记叙文 核心素养:语言能力
话题:穿着 难度:中 建议用时:5分钟
The first Monday of every month is our school's free dress day(不穿校服日). On the free dress day,we can ______1 our own(自己的)clothes to school. We can also wear our own sun ______2.
I have many ______3. Two are very long,two are to my knees and the ______4 three are short above(在……之上)my knees. The two long ones are black. They make me ______5 too serious(庄重的)in school and I can't do sport ______6. The two ones to my knees are pink. They look ______7,but they can get dirty in a few hours. So I always wear the short dresses to ______8. Every time I wear a ______9 colour,sometimes blue and sometimes red. I also have three different sun hats to go with my dresses. All my friends say I'm good at ______10 clothes.
I am waiting for the next free dress day!
1. A. take B. wear C. bring D. get
2. A. socks B. shirts C. hats D. shoes
3. A. clothes B. hats C. dresses D. skirts
4. A. another B. other C. others D. any
5. A. sound B. taste C. smell D. look
6. A. happily B. well C. easily D. quickly
7. A. small B. pretty C. long D. short
8. A. school B. home C. park D. dining hall
9. A. bright B. same C. different D. best
10. A. making B. buying C. designing D. matching
词数:146 体裁:记叙文 核心素养:语言能力
话题:穿着 难度:中 建议用时:5分钟
The first Monday of every month is our school's free dress day(不穿校服日). On the free dress day,we can ______1 our own(自己的)clothes to school. We can also wear our own sun ______2.
I have many ______3. Two are very long,two are to my knees and the ______4 three are short above(在……之上)my knees. The two long ones are black. They make me ______5 too serious(庄重的)in school and I can't do sport ______6. The two ones to my knees are pink. They look ______7,but they can get dirty in a few hours. So I always wear the short dresses to ______8. Every time I wear a ______9 colour,sometimes blue and sometimes red. I also have three different sun hats to go with my dresses. All my friends say I'm good at ______10 clothes.
I am waiting for the next free dress day!
1. A. take B. wear C. bring D. get
2. A. socks B. shirts C. hats D. shoes
3. A. clothes B. hats C. dresses D. skirts
4. A. another B. other C. others D. any
5. A. sound B. taste C. smell D. look
6. A. happily B. well C. easily D. quickly
7. A. small B. pretty C. long D. short
8. A. school B. home C. park D. dining hall
9. A. bright B. same C. different D. best
10. A. making B. buying C. designing D. matching
答案:
1. B [解析]考查动词辨析。句意:在不穿校服日,我们可以“穿”自己的衣服上学。故选 B。 2. C [解析]考查名词辨析。句意:我们也可以“戴”自己的太阳帽。故选 C。 3. C [解析]考查名词辨析。句意:我有许多条裙子。根据下文说的“两件很长,两件及膝”可推知,此处是说裙子。故选 C。 4. B [解析]考查代词辨析。句意:两件长裙,两件及膝,其余的三件在膝盖以上。other 后接名词复数。any 后接名词单数时,应用于否定或疑问句,表示“许多”。故选 B。 5. D [解析]考查动词辨析。句意:它们使我在学校“看起来”太庄重。故选 D。 6. C [解析]考查副词辨析。句意:我不能“轻易地”做运动。裙子不方便运动,easy(轻易地)符合语境。故选 C。 7. B [解析]考查形容词辨析。句意:它们看起来“很漂亮”,但是几小时内就弄脏了。根据空后的 but 可推知,两句话是转折关系。故推知,空处应是漂亮的。“pretty”符合语境。故选 B。 8. A [解析]考查名词辨析。句意:所以我总是穿短裙上“学”。根据第一段内容,可知此处呼应上学穿着。故选 A。 9. C [解析]考查形容词辨析。句意:每次我都穿“不同的”颜色,有时蓝色,有时红色。红色和蓝色是不同的颜色,下句也有“different sun hats”,故可推知此处填“different”。故选 C。 10. D [解析]考查动词辨析。句意:我所有的朋友都说我擅长搭配衣服。根据上文内容可知,作者在穿衣方面有心得。故选 D。
查看更多完整答案,请扫码查看