第84页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
体裁:说明文 题材:历史与社会 词数:240 难度:★★★ 建议用时:7 分钟
答案 1—5
新素材中国文化:苗绣传承人
[2024 黑龙江绥化中考]Pan Yuzhen,77,is an inheritor(继承人)of the intangible cultural heritage(非物质文化遗产)of Miao embroidery(刺绣)in Southwest China's Guizhou Province. Pan has often been a guest on the international fashion stage. 1
“2
Pan's daughter Zhang Yanmei was born in 1977. She suffered from poliomyelitis(小儿麻痹症)at the age of three. Because her family is so poor,3
In 1999, Zhang went to Beijing to join her mother after graduation from high school to do business while learning embroidery. 4
Pan also went to the UK to join in all kinds of fashion show activities. Pan said, “When the foreigners saw these products,5
A.Due to the family's heavy financial burden(经济负担),
B.At that time, Pan had a stall(摊位)in Panjiayuan Antique(古玩)Market.
C.who were interested in Miao embroidery.
D.She has been famous for these experiences.
E.Pan began to sell Miao embroidery products around the country.
F.they rushed to take photos with the Chinese embroiderer.
G. The girls in my hometown can embroider with needles(针)from a very young age.
答案 1—5
新素材中国文化:苗绣传承人
[2024 黑龙江绥化中考]Pan Yuzhen,77,is an inheritor(继承人)of the intangible cultural heritage(非物质文化遗产)of Miao embroidery(刺绣)in Southwest China's Guizhou Province. Pan has often been a guest on the international fashion stage. 1
D
“2
G
Since I was five years old, I have learned embroidery from my mother and sister. Miao embroidery methods are complicated(复杂的), but I have finally mastered all of them,”Pan said. “I can embroider clothes for myself and family.”Pan's daughter Zhang Yanmei was born in 1977. She suffered from poliomyelitis(小儿麻痹症)at the age of three. Because her family is so poor,3
E
She traveled to many cities including Shanghai, Beijing and other places by train. Zhang remembered that her mother was always back home in a hurry and brought some candies and new clothes for her, but she never complained about her hardship.In 1999, Zhang went to Beijing to join her mother after graduation from high school to do business while learning embroidery. 4
B
She met many foreign friends there. “They advised me to go abroad and sell embroidery products. I went to the United States to do business related to Miao embroidery from 2006 to 2016,”Pan said.Pan also went to the UK to join in all kinds of fashion show activities. Pan said, “When the foreigners saw these products,5
F
Miao embroidery is the pride of our Chinese people.”A.Due to the family's heavy financial burden(经济负担),
B.At that time, Pan had a stall(摊位)in Panjiayuan Antique(古玩)Market.
C.who were interested in Miao embroidery.
D.She has been famous for these experiences.
E.Pan began to sell Miao embroidery products around the country.
F.they rushed to take photos with the Chinese embroiderer.
G. The girls in my hometown can embroider with needles(针)from a very young age.
答案:
1—5 D G E B F
1. D 根据"Pan has often been a guest on the international fashion stage."可知,她经常是国际时尚舞台上的嘉宾,此处介绍的是她很出名,D 选项(她因为这些经历而出名。)符合语境。故选 D 项。
2. G 根据"Since I was five years old, I have learned embroidery from my mother and sister."可知,她小时候就开始学习刺绣了,G 选项(我家乡的女孩从很小的时候就会用针刺绣。)符合语境。故选 G 项。
3. E 根据"Because her family is so poor... She traveled to many cities... that her mother was always back home in a hurry and brought some candies and new clothes to her..."可知,因为家里穷,所以她去各地做一些生意,E 选项(潘开始在全国各地销售苗绣产品。)符合语境。故选 E 项。
4. B 根据"She met many foreign friends there."可知,设空处应是提到了一个遇见外国朋友的地方,B 选项(当时,潘在潘家园古玩市场摆摊。)符合语境。故选 B 项。
5. F 根据 When the foreigners saw these products 可知,此处介绍外国人看到这些产品时的反应,F 选项(他们冲过去和中国刺绣师合影。)符合语境。故选 F 项。
1. D 根据"Pan has often been a guest on the international fashion stage."可知,她经常是国际时尚舞台上的嘉宾,此处介绍的是她很出名,D 选项(她因为这些经历而出名。)符合语境。故选 D 项。
2. G 根据"Since I was five years old, I have learned embroidery from my mother and sister."可知,她小时候就开始学习刺绣了,G 选项(我家乡的女孩从很小的时候就会用针刺绣。)符合语境。故选 G 项。
3. E 根据"Because her family is so poor... She traveled to many cities... that her mother was always back home in a hurry and brought some candies and new clothes to her..."可知,因为家里穷,所以她去各地做一些生意,E 选项(潘开始在全国各地销售苗绣产品。)符合语境。故选 E 项。
4. B 根据"She met many foreign friends there."可知,设空处应是提到了一个遇见外国朋友的地方,B 选项(当时,潘在潘家园古玩市场摆摊。)符合语境。故选 B 项。
5. F 根据 When the foreigners saw these products 可知,此处介绍外国人看到这些产品时的反应,F 选项(他们冲过去和中国刺绣师合影。)符合语境。故选 F 项。
6. Why does Cima look young? (不超过 10 个词)
7. What does Cima put on the internet? (不超过 5 个词)
8. What does Cima want people to do? (不超过 10 个词)
Because she likes wearing fashionable clothes.
7. What does Cima put on the internet? (不超过 5 个词)
Fun videos.
8. What does Cima want people to do? (不超过 10 个词)
She wants them to wear the clothes they like.
答案:
6. Because she likes wearing fashionable clothes.
7. Fun videos.
8. She wants them to wear the clothes they like.
7. Fun videos.
8. She wants them to wear the clothes they like.
查看更多完整答案,请扫码查看