第75页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
四、新素材科技为戏剧添彩(2023·南通中考)阅读理解
词数: 294
体裁: 说明文
核心素养: 语言能力
话题: 科技为戏剧添彩
难度: 难
建议用时: 7分钟
The Drama Festival will run in and outside China from June 20 to July 7. Sixty-five works will be put on both in theatres and online. "The festival is all about imagination connecting drama with the latest technology," says Liu Chang, manager of the festival, who is also a drama director. Technology has improved design, performances and so on. Artists like Liu are't sure if the new technology can take drama to the future.
A Chinese play directed by Meng Jinghui, inspired(赋予灵感) by the two-part drama Faust by Johann Wolfgang von Goethe, will be on as the opening play of the festival. In the first half of the play, Meng introduces the story to 400 real audiences(观众) sitting in the Fengchao Theatre in Beijing. The second half of the play will have more audiences, who use their cellphones, computers and headsets to be part of the play online.
Zhang Zhouxiang is a director full of imagination. His work, inspired by Hieronymus Bosch's painting The Garden of Earthly Delights, will be shown from June 30 to July 2. Supported by AI, audiences can explore the fictitious scene, similar to the feeling in the real world, as the painting describes.
"The stage design is done by AI, which is like an assistant realizing the ideas of me and my team," says Liu. "Now I try to use the latest technology, such as ChatGPT, to write the script, and I am still working on it because the language model is difficult to understand."
Now technology is playing a more and more important role. Many artists want to use it to improve drama. They are very interested in the relationship between people and the latest technology, especially when connected in drama—a scene to dream.
1. 中考新考法辨别事实与观点Which of the following is TRUE according to this passage?
A. Liu doubts whether technology can greatly improve drama.
B. Meng's two-part drama Faust will be on at the opening.
C. Audiences can explore the scene of Liu's work by AI.
D. Liu has managed to write the script by ChatGPT.
2. What does the underlined word "fictitious" mean in Paragraph 3?
A. Colourful.
B. Unreal.
C. Fantastic.
D. Boring.
3. 中考新考法推断篇章结构What is the structure of this passage? (1= Paragraph 1, 2= Paragraph 2...)
4. 中考新考法标题归纳What is the best title of this passage?
A. A Drama Festival
B. Human Imagination
C. Drama of the Future
D. AI-assisted Technology
词数: 294
体裁: 说明文
核心素养: 语言能力
话题: 科技为戏剧添彩
难度: 难
建议用时: 7分钟
The Drama Festival will run in and outside China from June 20 to July 7. Sixty-five works will be put on both in theatres and online. "The festival is all about imagination connecting drama with the latest technology," says Liu Chang, manager of the festival, who is also a drama director. Technology has improved design, performances and so on. Artists like Liu are't sure if the new technology can take drama to the future.
A Chinese play directed by Meng Jinghui, inspired(赋予灵感) by the two-part drama Faust by Johann Wolfgang von Goethe, will be on as the opening play of the festival. In the first half of the play, Meng introduces the story to 400 real audiences(观众) sitting in the Fengchao Theatre in Beijing. The second half of the play will have more audiences, who use their cellphones, computers and headsets to be part of the play online.
Zhang Zhouxiang is a director full of imagination. His work, inspired by Hieronymus Bosch's painting The Garden of Earthly Delights, will be shown from June 30 to July 2. Supported by AI, audiences can explore the fictitious scene, similar to the feeling in the real world, as the painting describes.
"The stage design is done by AI, which is like an assistant realizing the ideas of me and my team," says Liu. "Now I try to use the latest technology, such as ChatGPT, to write the script, and I am still working on it because the language model is difficult to understand."
Now technology is playing a more and more important role. Many artists want to use it to improve drama. They are very interested in the relationship between people and the latest technology, especially when connected in drama—a scene to dream.
1. 中考新考法辨别事实与观点Which of the following is TRUE according to this passage?
A. Liu doubts whether technology can greatly improve drama.
B. Meng's two-part drama Faust will be on at the opening.
C. Audiences can explore the scene of Liu's work by AI.
D. Liu has managed to write the script by ChatGPT.
2. What does the underlined word "fictitious" mean in Paragraph 3?
A. Colourful.
B. Unreal.
C. Fantastic.
D. Boring.
3. 中考新考法推断篇章结构What is the structure of this passage? (1= Paragraph 1, 2= Paragraph 2...)
4. 中考新考法标题归纳What is the best title of this passage?
A. A Drama Festival
B. Human Imagination
C. Drama of the Future
D. AI-assisted Technology
答案:
1.A [解析]细节理解题。根据第一段中“Artists like Liu aren't sure if the new technology can take drama to the future.”可知,刘不确定科技是否能把带戏剧走向未来。故选A。
2.B [解析]词义猜测题。根据画线单词所在句中“similar to the feeling in the real world”可知,fictitious与“real”相对应,意为“不真实的,虚拟的”。故选B。
3.A [解析]篇章结构题。通读文章可知,第一段总体介绍现代新技术对戏剧的影响;第二、三和四段分别举例说明;第五段得出结论:现代技术发挥着越来越重要的作用,许多艺术家想用它来改善戏剧。故本题的篇章结构为:总——分——总。故选A。
4.C [解析]标题归纳题。文章主要介绍了现代新技术改善了戏剧设计、表演等,现代技术发挥着越来越重要的作用,许多艺术家想用它来改善戏剧。故C项“戏剧的未来”作为本文的标题最为恰当。故选C。
2.B [解析]词义猜测题。根据画线单词所在句中“similar to the feeling in the real world”可知,fictitious与“real”相对应,意为“不真实的,虚拟的”。故选B。
3.A [解析]篇章结构题。通读文章可知,第一段总体介绍现代新技术对戏剧的影响;第二、三和四段分别举例说明;第五段得出结论:现代技术发挥着越来越重要的作用,许多艺术家想用它来改善戏剧。故本题的篇章结构为:总——分——总。故选A。
4.C [解析]标题归纳题。文章主要介绍了现代新技术改善了戏剧设计、表演等,现代技术发挥着越来越重要的作用,许多艺术家想用它来改善戏剧。故C项“戏剧的未来”作为本文的标题最为恰当。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看