第38页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
I came to my ice-cold home as I threw my backpack on the floor and took off my trainers. After seating myself in my room and turning on my computer, I saw a note stuck on my screen. It read, “Don't turn on your PC. You____1____until 12 o'clock doing your homework last night. Maybe you would have more time if you got home earlier. —Mum” I tore(撕)the note up and____2____it into the wastebasket. “Why do they care?” I thought. “They're never here.”
Just after high school started, I____3____saw my parents. With all their business trips, they paid the neighbours to watch over me and check my activities. Of course, the neighbours didn't do such a great job,____4____they had kids of their own to worry about. They usually took notice of when I came home just by looking out of their windows. The only way of communication between me and my parents was____5____notes. The notes would be stuck around the house all the time, for all situations.
Spending about eight hours away from home and coming home to find the house completely____6____, something didn't fit. I would come home from school to be welcomed by no one, to talk to no one and be watched over by my____7____. That's when I started joining more clubs and staying after school more often, so I didn't have to feel so lonely. At school, my friends and teachers are there for me. They were all there to give me a____8____when I was in trouble or talk with me when I wanted to talk. I felt great when I was at school. Yet, something was still____9____—my parents.
I realize that nobody could take the place of my parents. I wish that they would be there, at home, waiting for me to come back from school. I want them to____10____that they're my parents and I'm their kid and I need them. I wish that my parents actually care about me.
1. A. stayed up
B. stayed out
C. got up
D. got out
2. A. moved
B. changed
C. threw
D. kept
3. A. always
B. often
C. sometimes
D. seldom
4. A. but
B. as
C. though
D. so
5. A. through
B. past
C. with
D. from
6. A. comfortable
B. tidy
C. noisy
D. empty
7. A. grandparents
B. teachers
C. friends
D. neighbours
8. A. smile
B. hand
C. chance
D. gift
9. A. wrong
B. broken
C. missing
D. hidden
10. A. believe
B. understand
C. consider
D. promise
Just after high school started, I____3____saw my parents. With all their business trips, they paid the neighbours to watch over me and check my activities. Of course, the neighbours didn't do such a great job,____4____they had kids of their own to worry about. They usually took notice of when I came home just by looking out of their windows. The only way of communication between me and my parents was____5____notes. The notes would be stuck around the house all the time, for all situations.
Spending about eight hours away from home and coming home to find the house completely____6____, something didn't fit. I would come home from school to be welcomed by no one, to talk to no one and be watched over by my____7____. That's when I started joining more clubs and staying after school more often, so I didn't have to feel so lonely. At school, my friends and teachers are there for me. They were all there to give me a____8____when I was in trouble or talk with me when I wanted to talk. I felt great when I was at school. Yet, something was still____9____—my parents.
I realize that nobody could take the place of my parents. I wish that they would be there, at home, waiting for me to come back from school. I want them to____10____that they're my parents and I'm their kid and I need them. I wish that my parents actually care about me.
1. A. stayed up
A
B. stayed out
C. got up
D. got out
2. A. moved
B. changed
C. threw
C
D. kept
3. A. always
B. often
C. sometimes
D. seldom
D
4. A. but
B. as
B
C. though
D. so
5. A. through
A
B. past
C. with
D. from
6. A. comfortable
B. tidy
C. noisy
D. empty
D
7. A. grandparents
B. teachers
C. friends
D. neighbours
D
8. A. smile
B. hand
B
C. chance
D. gift
9. A. wrong
B. broken
C. missing
C
D. hidden
10. A. believe
B. understand
B
C. consider
D. promise
答案:
1. A [解析]考查动词短语辨析。根据“until 12 o'clock doing your homework last night”可知,空处应指熬夜。stay up熬夜;stay out待在户外;get up起床;get out离开,逃脱。故选A。2. C [解析]考查动词辨析。根据“it into the wastebasket”可知,空处应指扔进了废纸篓。move移动;change改变;throw扔;keep保持。故选C。3. D [解析]考查副词辨析。根据上文“They're never here”和下文“With all their business trips, they paid the neighbours to watch over me and check my activities”可知,他们很少见到父母。always总是;often经常;sometimes有时;seldom很少。故选D。4. B [解析]考查连词辨析。根据“the neighbours didn't do such a great job... they had kids of their own to worry about”可知,前后句之间是因果关系。but但是;as因为;though虽然;so所以。故选B。5. A [解析]考查介词辨析。根据“The only way of communication between me and my parents was... notes”可知,作者和父母之间唯一的沟通方式是通过纸条,空处应指一种手段。through通过;past经过;with和,有;from来自。故选A。6. D [解析]考查形容词辨析。根据“I came to my ice-cold home”可知,家里应是没有人的。comfortable舒服的;tidy整洁的;noisy吵闹的;empty空的。故选D。7. D [解析]考查名词辨析。根据“With all their business trips, they paid the neighbours to watch over me and check my activities. Of course,the neighbours didn't do such a great job”可知,本来父母是让邻居照看作者。grandparent祖父母/外祖父母;teacher老师;friend朋友;neighbour邻居。故选D。8. B [解析]考查名词辨析。smile微笑;hand手;chance机会;gift礼物。give sb a hand帮助某人。故选B。9. C [解析]考查形容词辨析。联系上文可知,家里没有人,空处应指缺少了父母。wrong有问题的;broken破碎的;missing缺少的;hidden隐秘的。故选C。10. B [解析]考查动词辨析。根据语境可知,作者希望父母能够明白孩子是需要父母的。believe相信;understand明白,理解;consider思考;promise承诺。故选B。
六、(2023·苏州中考)阅读理解
词数:351 体裁:记叙文 核心素养:学习能力
话题:孩子与父亲之间的沟通 难度:中
建议用时:8分钟
It was my first day at school. It was also Miss Caroline's first day to be a teacher.
Miss Caroline began the day by reading us a story about cats. Then she started to teach us the alphabet(字母表).
When Miss Caroline discovered that I was literate(有读写能力的), she said, “Tell your father not to teach you any more. It's best to begin reading and writing with a fresh mind.”
After supper that night, Atticus sat down with the paper and called, “Scout, ready to read?”
I told Atticus I didn't feel very well and didn't think I'd go to school any more if it was all right with him.
“You never went to school and you do all right, so I'll just stay home too. You can teach me like Grandaddy taught you.”
“No, I can't,” said Atticus. “I have to make a living. Besides, they'd put me in prison if I kept you at home. Now what's the matter?”
I told him what happened at school. “Miss Caroline said you taught me all wrong, so we can't ever read any more. Please don't send me back, please Sir.”
“First of all,” he said, “if you can learn a simple trick, Scout, you'll get along a lot better with all kinds of people. You never really understand a person until you consider things from his point of view—”
“Sir?”
“—until you climb into his skin and walk around in it.”
Atticus continued, “You learnt many things today. Miss Caroline learnt several things herself. We could not expect her to learn all our ways in one day, and we should understand her when she knew no better.”
“But if I keep on going to school, we can't ever read any more...”
“That's really worrying you, isn't it?”
“Yes, Sir.”
When Atticus looked at me, I saw the look on his face that always made me expect something. “Do you know what a compromise(妥协) is?” he asked.
“Breaking the law?”
“No, an agreement. It works this way,” he said. “If you promise me to go to school, we'll go on reading every night as usual. Is it OK?”
“Yes, Sir!”
1. What happened to Scout on her first day at school?
A. She was not able to read the alphabet.
B. She lost interest in reading and writing.
C. She couldn't follow Miss Caroline in class.
D. She was asked to stop learning from Atticus.
2.中考新考法 短语猜测 What does the underlined part in Paragraph 11 mean?
A. To play a small trick on him.
B. To walk hand in hand with him.
C. To tell him about your thoughts.
D. To think from his point of view.
3. What did Scout agree to do towards the end of the story?
A. Go to school.
B. Stay at home.
C. Teach herself.
D. Make a living.
4. What can we infer from the passage?
A. Scout didn't trust Atticus.
B. Scout didn't like reading.
C. Atticus was a wise father.
D. Atticus was mad at Scout.
词数:351 体裁:记叙文 核心素养:学习能力
话题:孩子与父亲之间的沟通 难度:中
建议用时:8分钟
It was my first day at school. It was also Miss Caroline's first day to be a teacher.
Miss Caroline began the day by reading us a story about cats. Then she started to teach us the alphabet(字母表).
When Miss Caroline discovered that I was literate(有读写能力的), she said, “Tell your father not to teach you any more. It's best to begin reading and writing with a fresh mind.”
After supper that night, Atticus sat down with the paper and called, “Scout, ready to read?”
I told Atticus I didn't feel very well and didn't think I'd go to school any more if it was all right with him.
“You never went to school and you do all right, so I'll just stay home too. You can teach me like Grandaddy taught you.”
“No, I can't,” said Atticus. “I have to make a living. Besides, they'd put me in prison if I kept you at home. Now what's the matter?”
I told him what happened at school. “Miss Caroline said you taught me all wrong, so we can't ever read any more. Please don't send me back, please Sir.”
“First of all,” he said, “if you can learn a simple trick, Scout, you'll get along a lot better with all kinds of people. You never really understand a person until you consider things from his point of view—”
“Sir?”
“—until you climb into his skin and walk around in it.”
Atticus continued, “You learnt many things today. Miss Caroline learnt several things herself. We could not expect her to learn all our ways in one day, and we should understand her when she knew no better.”
“But if I keep on going to school, we can't ever read any more...”
“That's really worrying you, isn't it?”
“Yes, Sir.”
When Atticus looked at me, I saw the look on his face that always made me expect something. “Do you know what a compromise(妥协) is?” he asked.
“Breaking the law?”
“No, an agreement. It works this way,” he said. “If you promise me to go to school, we'll go on reading every night as usual. Is it OK?”
“Yes, Sir!”
1. What happened to Scout on her first day at school?
A. She was not able to read the alphabet.
B. She lost interest in reading and writing.
C. She couldn't follow Miss Caroline in class.
D. She was asked to stop learning from Atticus.
2.中考新考法 短语猜测 What does the underlined part in Paragraph 11 mean?
A. To play a small trick on him.
B. To walk hand in hand with him.
C. To tell him about your thoughts.
D. To think from his point of view.
3. What did Scout agree to do towards the end of the story?
A. Go to school.
B. Stay at home.
C. Teach herself.
D. Make a living.
4. What can we infer from the passage?
A. Scout didn't trust Atticus.
B. Scout didn't like reading.
C. Atticus was a wise father.
D. Atticus was mad at Scout.
答案:
1. D [解析]细节理解题。根据第三段中“Tell your father not to teach you any more. It's best to begin reading and writing with a fresh mind.”可知,Scout被老师要求停止向Atticus学习。故选D。2. D [解析]短语猜测题。根据上文“You never really understand a person until you consider things from his point of view—”可知,此处应指Atticus让Scout从一个人的角度去思考。故选D。3. A [解析]细节理解题。根据下文“But if I keep on going to school,we can't ever read any more”以及“If you promise me to go to school,we'll go on reading every night as usual. Is it OK?”可知,Scout在故事的结尾同意去上学。故选A。4. C [解析]推理判断题。通读全文可知,本文主要讲述了Scout被老师发现有读写能力,于是老师要求Scout停止向父亲Atticus学习,Scout回家后把这件事告诉了父亲,她也很担心再也不能读书了,在父亲的开导下,最后同意去上学的故事,可以推知Atticus是个明智的父亲。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看