第12页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
五、新素材 通过阅读改变命运的农民工 (2023·泰州高新区中考二模)阅读理解
词数:288 体裁:记叙文 核心素养:学习能力
话题:人物故事 难度:难 建议用时:9分钟
For more than 30 years, the 50-year-old Zhu Yanjun had been a migrant worker (外来务工人员) in different cities like many other people from the country, but what made him ▲ was his strong passion for reading poetry and books.
In early February, 2023, Zhu became well-known when he became the runner-up in the annual Chinese Poetry Competition hosted by CCTV.
Zhu's passion for reading came from his Chinese language teacher in middle school who has published many articles in magazines.
“I also wanted to publish stories, so I started to read, and borrowed books from friends and classmates,” he said. Born in a village in Jingning County, Gansu Province, Zhu had never left his hometown in his youth. After graduating from middle school, he became a migrant worker.
Zhu worked in more than 10 cities, yet no matter where he was, he went to local bookstores and took a notebook with him in order to write down paragraphs from the books and recite them. Over the years, he has read thousands of poems and can recite more than 1,000 of them.
“There is an old Chinese saying, ‘Reading 10,000 books is not as good as travelling 10,000 miles,’” said Zhu. “However, for me, although I have been to many different cities, it is not for travel but to make a living. So I improve myself by reading books and poems.”
Reading poetry helps Zhu stay calm and he never complains about hard work. “Whenever I face any difficulty, I think of the famous quotation, ‘Nothing in the world is difficult for one who sets his mind to it,’” he told China Daily.
Because of his good performance at the poetry competition, the government in Jingning County decided to hire him to work at the local cultural centre. He started to work there on 10 March.
1. 中考新考法 信息回填 Which word fits best in the “▲” in Paragraph 1?
A. creative B. energetic
C. different D. confident
2. 中考新考法 事件排序 Which of the following is the RIGHT order of Zhu Yanjun's life experience?
① Zhu worked at the cultural centre in Jingning County.
②Zhu came second in the 2023 Chinese Poetry Competition.
③ Zhu graduated from middle school and became a migrant worker.
④Zhu worked in more than 10 cities to make a living.
A. ③②④① B. ③①②④
C. ③④①② D. ③④②①
3. 中考新考法 句意猜测 Which of the following has the similar meaning to “Nothing in the world is difficult for one who sets his mind to it”?
A. Every dog has its day.
B. Actions speak louder than words.
C. Where there is a will, there is a way.
D. The grass is always greener on the other side.
4. What can we learn from Zhu Yanjun?
A. Finding a good teacher.
B. Attending poetry competitions.
C. Travelling 10,000 miles.
D. Never give up.
5. 中考新考法 标题归纳 Which of the following can be the best title for the passage?
A. A Special Poet
B. Reading for Dream
C. A New Star
D. Travelling and Reading
词数:288 体裁:记叙文 核心素养:学习能力
话题:人物故事 难度:难 建议用时:9分钟
For more than 30 years, the 50-year-old Zhu Yanjun had been a migrant worker (外来务工人员) in different cities like many other people from the country, but what made him ▲ was his strong passion for reading poetry and books.
In early February, 2023, Zhu became well-known when he became the runner-up in the annual Chinese Poetry Competition hosted by CCTV.
Zhu's passion for reading came from his Chinese language teacher in middle school who has published many articles in magazines.
“I also wanted to publish stories, so I started to read, and borrowed books from friends and classmates,” he said. Born in a village in Jingning County, Gansu Province, Zhu had never left his hometown in his youth. After graduating from middle school, he became a migrant worker.
Zhu worked in more than 10 cities, yet no matter where he was, he went to local bookstores and took a notebook with him in order to write down paragraphs from the books and recite them. Over the years, he has read thousands of poems and can recite more than 1,000 of them.
“There is an old Chinese saying, ‘Reading 10,000 books is not as good as travelling 10,000 miles,’” said Zhu. “However, for me, although I have been to many different cities, it is not for travel but to make a living. So I improve myself by reading books and poems.”
Reading poetry helps Zhu stay calm and he never complains about hard work. “Whenever I face any difficulty, I think of the famous quotation, ‘Nothing in the world is difficult for one who sets his mind to it,’” he told China Daily.
Because of his good performance at the poetry competition, the government in Jingning County decided to hire him to work at the local cultural centre. He started to work there on 10 March.
1. 中考新考法 信息回填 Which word fits best in the “▲” in Paragraph 1?
A. creative B. energetic
C. different D. confident
2. 中考新考法 事件排序 Which of the following is the RIGHT order of Zhu Yanjun's life experience?
① Zhu worked at the cultural centre in Jingning County.
②Zhu came second in the 2023 Chinese Poetry Competition.
③ Zhu graduated from middle school and became a migrant worker.
④Zhu worked in more than 10 cities to make a living.
A. ③②④① B. ③①②④
C. ③④①② D. ③④②①
3. 中考新考法 句意猜测 Which of the following has the similar meaning to “Nothing in the world is difficult for one who sets his mind to it”?
A. Every dog has its day.
B. Actions speak louder than words.
C. Where there is a will, there is a way.
D. The grass is always greener on the other side.
4. What can we learn from Zhu Yanjun?
A. Finding a good teacher.
B. Attending poetry competitions.
C. Travelling 10,000 miles.
D. Never give up.
5. 中考新考法 标题归纳 Which of the following can be the best title for the passage?
A. A Special Poet
B. Reading for Dream
C. A New Star
D. Travelling and Reading
答案:
1. C [解析]推理判断题。根据空前“like many other people from the country”及空后“was his strong passion for reading poetry and books”可知,朱彦军与其他人不同的是他对阅读诗歌和看书的热情。故选C。
2. D [解析]细节理解题。根据第四段中“After graduating from middle school, he became a migrant worker.”,第五段中“Zhu worked in more than 10 cities”,第二段中“In early February, 2023, Zhu became well-know when he became the runner-up in the annual Chinese Poetry Competition hosted by CCTV”及最后一段中“the government in Jingning county decided to hire him to work at the local cultural centre”可知,排序是:他从中学毕业后成为一名外来务工人员——他在十几个城市工作过——他在2023年中国诗词大会中获得第二名——现在在静宁县文化中心工作。故选D。
3. C [解析]推理判断题。根据第七段中“Whenever I face any difficulty, I think of the famous quotation, 'Nothing in the world is difficult for one who sets his mind to it'.”可知,每当他遇到困难时,他都会想起这句名言“世上无难事,只怕有心人”,与选项C“有志者事竟成”含义相同。故选C。
4. D [解析]推理判断题。根据第七段中“Whenever I face any difficulty, I think of the famous quotation, 'Nothing in the world is difficult for one who sets his mind to it'.”可知,无论遇到什么困难都不能放弃。故选D。
5. B [解析]标题归纳题。通读全文可知,本文主要讲述了农民工朱彦军凭着对诗歌的热爱以及自己的努力,在中国诗词大会上获得亚军的励志故事,所以选项B“为梦想而阅读”符合本文标题。故选B。
2. D [解析]细节理解题。根据第四段中“After graduating from middle school, he became a migrant worker.”,第五段中“Zhu worked in more than 10 cities”,第二段中“In early February, 2023, Zhu became well-know when he became the runner-up in the annual Chinese Poetry Competition hosted by CCTV”及最后一段中“the government in Jingning county decided to hire him to work at the local cultural centre”可知,排序是:他从中学毕业后成为一名外来务工人员——他在十几个城市工作过——他在2023年中国诗词大会中获得第二名——现在在静宁县文化中心工作。故选D。
3. C [解析]推理判断题。根据第七段中“Whenever I face any difficulty, I think of the famous quotation, 'Nothing in the world is difficult for one who sets his mind to it'.”可知,每当他遇到困难时,他都会想起这句名言“世上无难事,只怕有心人”,与选项C“有志者事竟成”含义相同。故选C。
4. D [解析]推理判断题。根据第七段中“Whenever I face any difficulty, I think of the famous quotation, 'Nothing in the world is difficult for one who sets his mind to it'.”可知,无论遇到什么困难都不能放弃。故选D。
5. B [解析]标题归纳题。通读全文可知,本文主要讲述了农民工朱彦军凭着对诗歌的热爱以及自己的努力,在中国诗词大会上获得亚军的励志故事,所以选项B“为梦想而阅读”符合本文标题。故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看