十、(新语篇)阅读材料,判断句子正(T)误(F)。
Wang Li has a cousin. His name is Tom. He lives in Australia. They chat (聊天) on the Internet (互联网) on Sunday evening.
Hello, Tom.
Hi, Wang Li. How are you?
Not so good. I have a cold.
I'm sorry to hear that. Is it winter there?
Yes. It's very cold here. But I like winter. I like playing in the snow with my friends.

Me too. It's summer in Australia now. Do you like summer?

Yes, I do. I like eating ice cream in summer. What do you like doing?

I like swimming. I also like playing table tennis. Do you like playing table tennis?

Yes, I do. But I'm not good at it.
Don't worry. I can teach you. I hope we can play together some day (某一天).

( )1. Tom is in China now.
( )2. Wang Li is ill.
( )3. Wang Li does not like winter.
( )4. It is summer in Australia now.
( )5. Wang Li and Tom both like playing table tennis.
Wang Li has a cousin. His name is Tom. He lives in Australia. They chat (聊天) on the Internet (互联网) on Sunday evening.
Hello, Tom.
Hi, Wang Li. How are you?
Not so good. I have a cold.
I'm sorry to hear that. Is it winter there?
Yes. It's very cold here. But I like winter. I like playing in the snow with my friends.
Me too. It's summer in Australia now. Do you like summer?
Yes, I do. I like eating ice cream in summer. What do you like doing?
I like swimming. I also like playing table tennis. Do you like playing table tennis?
Yes, I do. But I'm not good at it.
Don't worry. I can teach you. I hope we can play together some day (某一天).
( )1. Tom is in China now.
( )2. Wang Li is ill.
( )3. Wang Li does not like winter.
( )4. It is summer in Australia now.
( )5. Wang Li and Tom both like playing table tennis.
答案:
【解析】:本题主要考查对阅读材料内容的理解和细节判断。需要从对话中提取关键信息,与题目中的句子进行对比,判断其正误。
1. 文中提到“He lives in Australia.”,说明Tom在澳大利亚,而不是中国,所以该句错误。
2. 文中Wang Li说“Not so good. I have a cold.”,表明Wang Li生病了,该句正确。
3. 文中Wang Li说“But I like winter.”,说明Wang Li喜欢冬天,该句错误。
4. 文中Tom说“Me too. It's summer in Australia now.”,表明现在澳大利亚是夏天,该句正确。
5. 文中Wang Li说“I also like playing table tennis.”,Tom说“Yes, I do.”,说明Wang Li和Tom都喜欢打乒乓球,该句正确。
【答案】:
(1)F
(2)T
(3)F
(4)T
(5)T
1. 文中提到“He lives in Australia.”,说明Tom在澳大利亚,而不是中国,所以该句错误。
2. 文中Wang Li说“Not so good. I have a cold.”,表明Wang Li生病了,该句正确。
3. 文中Wang Li说“But I like winter.”,说明Wang Li喜欢冬天,该句错误。
4. 文中Tom说“Me too. It's summer in Australia now.”,表明现在澳大利亚是夏天,该句正确。
5. 文中Wang Li说“I also like playing table tennis.”,Tom说“Yes, I do.”,说明Wang Li和Tom都喜欢打乒乓球,该句正确。
【答案】:
(1)F
(2)T
(3)F
(4)T
(5)T
十一、(新材料)读一读,做一做。
Welcome to Russia!
Russia is really a big and beautiful country.
You can see many wonderful places in Russia, like Red Square (红场), the Winter Palace (冬宫) and so on. Many people come to Russia every year. You can also find a lot of art treasures (艺术珍品) here. The food in Russia is different (不同的) from that in China. Russians love to eat bread, potatoes, cheese and sausages (香肠). Many Russians love tea. The tea culture comes from China. They like to have a cup of tea with their friends in the afternoon.
Welcome to Russia!

根据短文内容,选择最佳答案。
( )1. ______ is a wonderful place in Russia.
A. Red Square
B. The White House
C. Big Ben
( )2. Russians don't like to eat ______.
A. bread B. sausages C. noodles
( )3. According to the passage, which is wrong?
A. Russia is a big and nice country.
B. Russians don't like drinking tea.
C. Many people like Russia and go there every year.
Welcome to Russia!
Russia is really a big and beautiful country.
You can see many wonderful places in Russia, like Red Square (红场), the Winter Palace (冬宫) and so on. Many people come to Russia every year. You can also find a lot of art treasures (艺术珍品) here. The food in Russia is different (不同的) from that in China. Russians love to eat bread, potatoes, cheese and sausages (香肠). Many Russians love tea. The tea culture comes from China. They like to have a cup of tea with their friends in the afternoon.
Welcome to Russia!
根据短文内容,选择最佳答案。
( )1. ______ is a wonderful place in Russia.
A. Red Square
B. The White House
C. Big Ben
( )2. Russians don't like to eat ______.
A. bread B. sausages C. noodles
( )3. According to the passage, which is wrong?
A. Russia is a big and nice country.
B. Russians don't like drinking tea.
C. Many people like Russia and go there every year.
答案:
【解析】:本题主要考查对短文内容的理解和细节把握。题目给出了关于俄罗斯的一段短文,包括俄罗斯的名胜、食物和茶文化等信息,然后通过选择题的形式来考查学生对短文内容的理解。
对于第一题,需要从短文中找到提到的俄罗斯的名胜,然后与选项进行比对。
对于第二题,需要从短文中找到关于俄罗斯人喜欢的食物的信息,然后判断选项中的食物是否被提及为俄罗斯人喜欢的食物。
对于第三题,需要从短文中找到与选项相关的信息,然后判断选项的正确性。
【答案】:
1. A
短文中明确提到“You can see many wonderful places in Russia, like Red Square (红场), the Winter Palace (冬宫) and so on.”,所以红场是俄罗斯的一个名胜,选项A正确。
2. C
短文中提到“Russians love to eat bread, potatoes, cheese and sausages (香肠).”,并没有提到面条,所以可以推断出俄罗斯人不喜欢吃面条,选项C正确。
3. B
短文中提到“Many Russians love tea.”,说明俄罗斯人喜欢喝茶,所以选项B“Russians don't like drinking tea.”是错误的。
对于第一题,需要从短文中找到提到的俄罗斯的名胜,然后与选项进行比对。
对于第二题,需要从短文中找到关于俄罗斯人喜欢的食物的信息,然后判断选项中的食物是否被提及为俄罗斯人喜欢的食物。
对于第三题,需要从短文中找到与选项相关的信息,然后判断选项的正确性。
【答案】:
1. A
短文中明确提到“You can see many wonderful places in Russia, like Red Square (红场), the Winter Palace (冬宫) and so on.”,所以红场是俄罗斯的一个名胜,选项A正确。
2. C
短文中提到“Russians love to eat bread, potatoes, cheese and sausages (香肠).”,并没有提到面条,所以可以推断出俄罗斯人不喜欢吃面条,选项C正确。
3. B
短文中提到“Many Russians love tea.”,说明俄罗斯人喜欢喝茶,所以选项B“Russians don't like drinking tea.”是错误的。
查看更多完整答案,请扫码查看