2025年千里马单元测试卷八年级英语下册人教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年千里马单元测试卷八年级英语下册人教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年千里马单元测试卷八年级英语下册人教版》

第三部分 阅读理解(本大题共25小题,每小题2分,共50分)
阅读下面五个语篇,根据要求做题。
(A)
An elephant and a monkey live in the same forest. They are good friends, but both of them are very proud. The elephant is proud because he is strong and the monkey is proud because he is so quick.
At last they ask the owl(猫头鹰)to judge(评判)which is better, to be strong or to be quick. The owl asks them to do as he says. He asks them to go to the island and bring him some bananas. The elephant crosses the river, but the monkey can't because the water runs too fast. Though the elephant gets there, the bananas are too high to reach.
The elephant has to come back. He asks the monkey to get on his back. As soon as they get there, the monkey quickly climbs up the tree and throws some bananas to the elephant. He catches them with his nose.
Then they come back to the owl and give him the fruit. The owl says the elephant can't get the bananas by himself, and the monkey can't, either. They can get the bananas only when they help each other.
根据语篇内容,判断正误。(正确选A,错误选B)
( )31. The monkey is proud because he is so quick.
( )32. The elephant and the monkey do what the owl asks them to do.
( )33. The monkey can't cross the river because it can't swim.
( )34. The elephant has to come back because the bananas are too high.
( )35. The monkey can get the bananas as by himself without the elephant's help.
答案: (A)31-35 AABAB
(B)
The brush pen, one of the “Four Treasures of the Study”, was invented thousands of years ago. However, the oldest pen was just a stick or a piece of bamboo. It was difficult for people to write well on thin silk.
It is said that Meng Tian, a general of the Kingdom(王国)Qin, improved the pen. When Meng was leading an army to fight against the Kingdom of Chu, he had to report the situation to his king in time. But his pen was too hard and caused him much trouble, so he was thinking of ways to improve it.
One day after hunting(狩猎), Meng made his way home with some wild rabbits on the horse back. Fat and heavy, one rabbit's tail left a long trail(痕迹)on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to his mind when he saw it, “If I tie the rabbit's hair to a stick, would it be easy to write with?”
On arriving home, he tied the rabbit's hair to a stick and tried writing with it. But the rabbit's hair was too smooth to write well and wasted a lot of silk. Meng was so disappointed that he threw away his “invention” into a stone hole in the yard.
However, Meng never gave up and kept trying all the time. A few rainy days later, he happened to find his “invention” fatter in a stone hole. He picked it up with hope. The brush worked beautifully on silk. It turned out that the special water had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.
Thanks to Meng, the brush pen is playing a key role in Chinese culture. Today, students are taught to use the brush pens in school. It makes their life more colorful and helps them better understand Chinese culture.
根据语篇内容,从每小题所给的A、B、C三个选项中选择最佳答案。
( )36. Why did Meng Tian want to improve the pen?
A. Because the pen brought him much trouble.
B. Because he wanted to be an inventor.
C. Because he didn't have silk to write on.
( )37. When did Meng think of the good idea in paragraph 3?
A. Before hunting animals.
B. When he saw the trail.
C. During cleaning the hair.
( )38. Which is the right order of improving the brush pen?
a. The brush pen could write well.
b. Meng tied the rabbit's hair to a stick.
c. The special water washed the oil away.
d. Meng dropped the stick into a stone hole.
A. b-d-a-c B. d-b-a-c C. b-d-c-a
( )39. How can the students understand Chinese culture better?
A. By learning to use brush pens.
B. By playing a role.
C. By planting more bamboo.
( )40. What can we learn from the passage?
A. Make friends with animals.
B. Value fantastic memories.
C. Keep trying and never give up.
答案: (B)[语篇导读] 本文讲述了蒙恬改良毛笔的历史故事。
36.A [解析]细节理解题。根据“But his pen was too hard and caused him much trouble, so he was thinking of ways to improve it.”可知,蒙恬想改良毛笔的原因是当时的笔给他带来了很多麻烦。故选A。
37.B [解析]细节理解题。根据“... one rabbit's tail left a long trail (痕迹) on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to his mind when he saw it,”可知,当他看到兔子尾巴在地上留下的痕迹时,他想出了好主意。故选B。
38.C [解析]细节理解题。根据“On arriving home, he tied the rabbit's hair to a stick... Meng was so disappointed that he threw away his ‘invention’ into a stone hole in the yard...It turned out that the special water had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.”可知,正确的顺序是b.蒙恬把兔子的毛发绑在一根棍子上;d.蒙恬把棍子扔进了一个石洞里;c.这种特殊的水把油冲掉了;a.这支毛笔写起来很好用。即b-d-c-a。故选C。
39.A [解析]细节理解题。根据“Today, students are taught to use the brush pens in school... and helps them better understand Chinese culture.”可知,通过学习使用毛笔,学生能够更好地了解中国文化。故选A。
40.C [解析]推理判断题。根据“However, Meng never gave up and kept trying all the time.”和“Meng succeeded at last.”可知,虽然蒙恬改良毛笔的过程不太顺利,但他没有放弃,最终成功了,由此我们可以学到的是永不言弃的精神。故选C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭