2025年5年中考3年模拟英语冀教版河北专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语冀教版河北专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语冀教版河北专版》

五、阅读理解。[2024沧州献县模拟]
人与社会——科学技术与工程,人类发明与创新
Recently, “cloud tourism” has attracted millions of people in China. “Cloud tourism” refers to a new form of travel that depends on high technologies such as 5G and virtual reality (虚拟现实).
During the May Day holiday, about 250 million people took online tours by watching live broadcasts (直播). A guide transmitted the sunrise at the top of Mount Taishan live on May 1st and attracted (吸引) a large number of views.
Chinese Youth Daily made a survey of 2,085 people on cloud tourism. According to the survey results, 74.8% of them said they were willing to take an online tour and 59.7% said they had good online traveling experiences.
“I hate large crowds and long queues (队列), which make me annoyed when I'm visiting museums in person,” said Wang Bo, a museum lover in Beijing. “What's more, ‘cloud tourism’ helps cut traveling costs and offers more tourist attractions.”
“Cloud tourism” has made huge contributions to the popularity of many tourist areas and a rise in sales of cultural products, according to Xinhua News Agency.
1.What is “cloud tourism”?
A.A new app.
B.A new way of travel.
C.A new tourist attraction.
D.A popular channel.
2.How many people had good online traveling experiences according to Chinese Youth Daily's survey?
A.About 550.
B.About 800.
C.About 1,250.
D.About 1,500.
3.What does the underlined word “annoyed” mean in Paragraph 4?
A.Angry.
B.Excited.
C.Relaxed.
D.Useless.
4.Which of the following about “cloud tourism” is WRONG?
A.It helps cut traveling costs.
B.It makes tourist attractions more crowded.
C.It offers more tourist attractions.
D.It increases the sales of cultural products.
答案: 1.B 2.C 3.A 4.B
六、阅读表达。[2024山东临沂一模]
人与社会——跨文化沟通与交流,语言与文化
During meal times, more and more young people take out their phones, choose a favorite show, eat while watching and burst into laughter now and then.
Liu, a 19-year-old student studying in Beijing, is one of them. As a foodie and a video lover, she is happy to eat while watching food programs on her smartphone. A show she has been recently watching is about two Chinese girls traveling around Japan to find delicious food, and the show has been viewed more than 26,000 times on China's top microblog platform. “The food in the show looks really attractive,” Liu explains. Besides this show, she also watches many other online food programs.
“It's not unexpected,” said Adrien from France, who is a huge fan of Chinese food. “The Chinese and the French are both keen on (热衷于) cooking and eating. As for me, I love Chinese food programs very much.”
Irina from Russia also loves Chinese food programs very much. She watched a reality show with her friends. In the show, some Chinese stars cooked seafood. “ They cooked the seafood differently from us, but the dish they made looked very delicious,” said Irina and her friends.
Beautiful pictures, delicious food, special skills of cooking and famous stars—all these things can make food programs a perfect meal companion (陪伴) for younger Chinese people, even when they are far away from home.
“After I left China and started my study life in Germany, I found myself always watching A Bite of China during supper,” said Manling. She added that she had only been living there for only two months and she had already missed the home flavor (味道) of China. “Chinese flavors are like the comfort zone (区域) that gives me a sense of safety,” Manling said.
1.What kind of programs does Liu like watching? (No more than 6 words.)
____________________
2.Why do the two Chinese girls travel around Japan according to Paragraph 2?
____________________
3. According to Adrien, in what way are the Chinese similar to the French?
____________________
4.Translate the underlined sentence in the fourth paragraph into Chinese.
____________________
5.In Manling's opinion, what are Chinese flavors like? How do you understand “Chinese flavors”?
(1)____________________
(2)____________________
答案: 1.Food programs./Liu likes watching food programs. 2.To find delicious food./They want to find delicious food. 3.The Chinese and the French are both keen on cooking and eating. 4.他们做海鲜的方法跟我们不一样,但是他们做的菜看起来很好吃/美味。 5.( 1 ) ( In Manling's opinion, ) Chinese flavors are like the comfort zone that gives her a sense of safety. ( 2 ) To those Chinese people who are away from home, the flavors of Chinese food remind them of their hometown./...(开放性题目,言之成理即可。)

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭