第17页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
主题:拯救方言 词数:250 难度:★★★★☆ 限时:7min 正确率: /5
Many students find it difficult to learn a foreign language, but do you know we have been “bilingual talents (双语人才)” for a long time? We are talking about our local dialect (方言) and putonghua, rather than a foreign language like English.
Zhang Tingting, 14, from Guangzhou, is such a talent. “I've spoken Cantonese at home, but putonghua in the school since I was in primary school,” she said.
We are now encouraged to use putonghua in classrooms, and it's natural for students to speak putonghua even during class breaks.
Now more and more students move to Guangzhou and study here. A report shows that only 40 percent of Guangzhou students can fully understand their local dialect. And they only speak putonghua at school. Many people are worried that the local culture is dying as the dialect is no longer popular. A famous language learner says, “The most vivid words and expressions are born of dialects.” Zhang Tingting fully agrees with his idea. She even finds it difficult and strange to use putonghua to express some words.
Some cities have found this problem. ▲ As we all know, some primary schools in Shanghai have asked students to speak Shanghai dialect four days a month. Starting from this year, there are almost 30 Guangzhou kindergartens encouraging children to speak their local dialect during breaks.
However, speaking dialects doesn't mean we should say NO to putonghua. Dialects are part of a multi - cultural society and make our words more vivid and beautiful.
( ) 1. Zhang Tingting has been a bilingual talent since she was ________.
A. in kindergarten B. a pupil C. in high school D. 14 years old
( ) 2. Zhang Tingting finds it ________ to say some words in putonghua.
A. normal B. easy
C. vivid D. difficult and strange
( ) 3. What does the underlined word “vivid” mean in English?
A. Lively. B. Boring. C. Complex. D. Difficult.
( ) 4. 内容还原题 Which of the following can be put in “ ▲ ” in Paragraph 5?
A. They don't know how to deal with it.
B. Some children don't like to speak dialects.
C. Children all want to learn different dialects.
D. And they have taken action to save their dialects now.
( ) 5. Which can be the best title for this passage?
A. Save Dialects B. Dialects Are Popular
C. We Are Bilingual Talents D. A Problem of Zhang Tingting
Many students find it difficult to learn a foreign language, but do you know we have been “bilingual talents (双语人才)” for a long time? We are talking about our local dialect (方言) and putonghua, rather than a foreign language like English.
Zhang Tingting, 14, from Guangzhou, is such a talent. “I've spoken Cantonese at home, but putonghua in the school since I was in primary school,” she said.
We are now encouraged to use putonghua in classrooms, and it's natural for students to speak putonghua even during class breaks.
Now more and more students move to Guangzhou and study here. A report shows that only 40 percent of Guangzhou students can fully understand their local dialect. And they only speak putonghua at school. Many people are worried that the local culture is dying as the dialect is no longer popular. A famous language learner says, “The most vivid words and expressions are born of dialects.” Zhang Tingting fully agrees with his idea. She even finds it difficult and strange to use putonghua to express some words.
Some cities have found this problem. ▲ As we all know, some primary schools in Shanghai have asked students to speak Shanghai dialect four days a month. Starting from this year, there are almost 30 Guangzhou kindergartens encouraging children to speak their local dialect during breaks.
However, speaking dialects doesn't mean we should say NO to putonghua. Dialects are part of a multi - cultural society and make our words more vivid and beautiful.
( ) 1. Zhang Tingting has been a bilingual talent since she was ________.
A. in kindergarten B. a pupil C. in high school D. 14 years old
( ) 2. Zhang Tingting finds it ________ to say some words in putonghua.
A. normal B. easy
C. vivid D. difficult and strange
( ) 3. What does the underlined word “vivid” mean in English?
A. Lively. B. Boring. C. Complex. D. Difficult.
( ) 4. 内容还原题 Which of the following can be put in “ ▲ ” in Paragraph 5?
A. They don't know how to deal with it.
B. Some children don't like to speak dialects.
C. Children all want to learn different dialects.
D. And they have taken action to save their dialects now.
( ) 5. Which can be the best title for this passage?
A. Save Dialects B. Dialects Are Popular
C. We Are Bilingual Talents D. A Problem of Zhang Tingting
答案:
1. B 细节理解题。根据第二段最后一句“I've spoken Cantonese at home, but putonghua in the school since I was in primary school,”可知她应该是小学生的时候具有的双语天赋。2. D 细节理解题。从第四段段末“Zhang Tingting fully agrees with his idea. She even finds it difficult and strange to use putonghua to express some words.”可知 D 选项正确。3. A 词义猜测题。根据第四段第四句“Many people are worried that the local culture is dying as the dialect is no longer popular.”以及第四段最后四句“She even finds it difficult and strange to use putonghua to express some words.”可推知,“vivid”是指生动的“lively”。4. D 推理判断题。由上文提及“一些城市发现了这个问题”以及下文提及上海和广州的学校为让孩子学习方言而采取的措施可知,此处指“他们现在采取了措施来拯救他们的方言”。故选 D。5. A 主旨大意题。通读全文可知,本文通过对比普通话和方言进一步体现了方言的重要性,所以本文主旨是拯救方言,故 A 最适合。
查看更多完整答案,请扫码查看