第141页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
主题:汉服 词数:221 难度:★★★☆☆ 限时:6 min 正确率:___/5
Hanfu fashion has become trendy among young people.
China has embraced Western fashion and futuristic designs in recent decades, but a growing number of young people are now looking to the past for fashion advice.
For some young Chinese people, Hanfu is a costume for relaxation. Dafan, a 24 - year - old college student, told CGTN that dressing herself in Hanfu is a way for her to escape the troubles of real life. Modern clothing, on the other hand, represents the identity people need to show every day. “Hanfu and modern clothing help me to release the different sides in me,” she explained.
Other youngsters like Hanfu because of the culture behind it. They regard it as a way to reconnect with traditions. Its wide sleeves, crossed collars and flowing robes bring people back to ancient times.
“What's behind Hanfu is the inheritance of Chinese civilization,” Nanhe, a 21 - year - old costume studio owner, told CGTN. That's probably why some fans have started to bring traditional clothing abroad. Sohu reported on a Bilibili vlogger (博主) who climbed the highest peak in Germany wearing Hanfu this summer. She received praise from tourists.
“Many Chinese people have taken a liking to Hanfu, as it helps them establish their national identity and create a sense of belonging,” Zhang Yiwu, a professor of Chinese literature at Peking University, told China Daily.
( ) 1. 新考法 写作手法题 How does the writer develop Paragraph 3?
A. By listing numbers. B. By giving an example.
C. By telling a story. D. By comparing some facts.
( ) 2. Why does Dafan wear Hanfu?
A. Hanfu is fashionable and convenient for her.
B. She wants to get some fashion advice from Hanfu.
C. Hanfu has rich culture that she can learn about.
D. Hanfu can help her forget the troubles of real life for the time being.
( ) 3. 新考法 组合式选择题 What are the characteristics of Hanfu according to the passage?
①wide sleeves ②low collars ③crossed collars ④flowing robes
A. ①② B. ①②④ C. ①③④ D. ①②③④
( ) 4. From Paragraph 5, we can infer the Bilibili vlogger is most likely to be ________.
A. a Chinese B. a German C. a Japanese D. an American
( ) 5. Where is this passage most probably from?
A. A work journal. B. A cultural storybook.
C. A fashion magazine. D. A book about futuristic designs.
Hanfu fashion has become trendy among young people.
China has embraced Western fashion and futuristic designs in recent decades, but a growing number of young people are now looking to the past for fashion advice.
For some young Chinese people, Hanfu is a costume for relaxation. Dafan, a 24 - year - old college student, told CGTN that dressing herself in Hanfu is a way for her to escape the troubles of real life. Modern clothing, on the other hand, represents the identity people need to show every day. “Hanfu and modern clothing help me to release the different sides in me,” she explained.
Other youngsters like Hanfu because of the culture behind it. They regard it as a way to reconnect with traditions. Its wide sleeves, crossed collars and flowing robes bring people back to ancient times.
“What's behind Hanfu is the inheritance of Chinese civilization,” Nanhe, a 21 - year - old costume studio owner, told CGTN. That's probably why some fans have started to bring traditional clothing abroad. Sohu reported on a Bilibili vlogger (博主) who climbed the highest peak in Germany wearing Hanfu this summer. She received praise from tourists.
“Many Chinese people have taken a liking to Hanfu, as it helps them establish their national identity and create a sense of belonging,” Zhang Yiwu, a professor of Chinese literature at Peking University, told China Daily.
( ) 1. 新考法 写作手法题 How does the writer develop Paragraph 3?
A. By listing numbers. B. By giving an example.
C. By telling a story. D. By comparing some facts.
( ) 2. Why does Dafan wear Hanfu?
A. Hanfu is fashionable and convenient for her.
B. She wants to get some fashion advice from Hanfu.
C. Hanfu has rich culture that she can learn about.
D. Hanfu can help her forget the troubles of real life for the time being.
( ) 3. 新考法 组合式选择题 What are the characteristics of Hanfu according to the passage?
①wide sleeves ②low collars ③crossed collars ④flowing robes
A. ①② B. ①②④ C. ①③④ D. ①②③④
( ) 4. From Paragraph 5, we can infer the Bilibili vlogger is most likely to be ________.
A. a Chinese B. a German C. a Japanese D. an American
( ) 5. Where is this passage most probably from?
A. A work journal. B. A cultural storybook.
C. A fashion magazine. D. A book about futuristic designs.
答案:
1. B 推理判断题。第三段中通过讲述Dafan的例子来佐证关键句“Hanfu is a costume for relaxation.”。故选B。 2. D 细节理解题。根据“dressing in Hanfu is a way for her to escape the troubles of real life”可知穿汉服能够使她暂时忘却生活中的烦恼,故选D。 3. C 细节理解题。根据第四段最后一句可知,汉服的特点有“wide sleeves”,“crossed collars”和“flowing robes”。故选C。 4. A 推理判断题。根据“wearing Hanfu”和“received praise from tourists”可以推断该博主是个中国人。故选A。 5. C 推理判断题。本文主要介绍了汉服是当下社会的时尚潮流。因此,本文最有可能出自时尚杂志。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看