2024年5年高考3年模拟高二英语选择性必修第一册人教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2024年5年高考3年模拟高二英语选择性必修第一册人教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2024年5年高考3年模拟高二英语选择性必修第一册人教版》

1.阅读理解
主题语境:跨文化沟通   语篇类型:记叙文   难易度:★☆☆   建议用时:6min
(2024湖北省荆州中学月考)
  Everyone“talks"with their hands at least sometimes.Some people's hand−talking,or gesturing matches their messages well.Other people like to make gestures that can be confusing.And still others don't use their hands much at all.No matter which group you are in,it's important to pay attention to your hand gestures while you are communicating.And also remember hand gestures can have cultural meaning.
  
A few years ago,I was a speaker at a conference in Lisbon,Portugal.It was my first time in Portugal,and I became immediately fond of the special pastries(油酥糕点)that Lisbon is known for.One morning I went into a bakery and ordered two of the pastries.I did so by holding up two fingers,similar to the“victory”or“peace”gesture in the United States.The person behind the counter put three pastries in the box.I later learned that the gesture for two would raise the thumb and index finger.Even though my thumb wasn't showing,the person behind the counter thought I was signaling for three.
  I was lucky that I didn't get into more trouble than an extra pastry.Many hand gestures are not generic.Before speaking in a country that you are not familiar with,do some research to find out which gestures might be misunderstood,not understood at all or rude.
1.Why did the author go to Lisbon,Portugal?
 
A.To taste pastries.             B.To take a holiday.
 
C.To attend a meeting.           D.To learn Portuguese culture.
2.Which was the gesture the author made in the bakery?
 
3.What does the underlined word“generic”probably mean?
 
A.Normal.      B.Independent.    C.Common.      D.Complex.
4.What is the author's main purpose in writing the passage?
 
A.To explain the general use of gestures.
 
B.To tell us that hand gestures are not the same worldwide.
 
C.To ask us to use correct hand gestures in Portugal.
 
D.To share a funny story in Portugal.
答案: 1. C 细节理解题。根据第二段第一句“A few years ago, I was a speaker at a conference in Lisbon, Portugal.”可知,作者是为了开会才去葡萄牙的里斯本的。故选C。
2. B 细节理解题。根据第二段第四句“I did so by holding up two fingers, similar to the ‘victory' or ‘peace' gesture in the United States.”可知,作者在面包店所做的手势是“举起两根手指”,即图B所示。故选B。
3. C 词义猜测题。画线词所在句意为“很多手势并不是   ”。根据画线词后的“Before speaking in a country that you are not familiar with, do some research to find out which gestures might be misunderstood, not understood at all or rude.”可知,不同的国家对手势的理解可能是不同的,有的手势会引起误解或者完全不被理解,由此可推知画线处所在句想要表达的是:很多手势并不是共有/通用的。generic与C选项common意思相近。故选C。
4. B 推理判断题。通读全文内容可知,第一段提到手势的重要性以及手势体现文化意义;第二段提到的例子说明同样的手势在不同的区域理解不同;最后一段中的最后一句进行总结,点明在一个你不熟悉的国家说话之前,做一些调查,弄清楚哪些手势可能会被误解、根本不被理解或是粗鲁的,由此推知,作者试图告诉我们的是:不同国家对手势的理解可能是不同的,所以说手势在世界各地是不一样的。故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭