2024年5年高考3年模拟高二英语选择性必修第一册人教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2024年5年高考3年模拟高二英语选择性必修第一册人教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2024年5年高考3年模拟高二英语选择性必修第一册人教版》


It is reported that a strike by workers happened because industry bosses were planning to cancel paper tickets and close almost 1,000 station ticket offices in England. The government says nothing has been decided in reply to this strike. But some officials say people can save money in this way.
Regardless of the result of the strike, the direction of digital change is clear. With time going by, station ticket offices are likely to become a sepia - tinted memory. For us, we who have been used to organizing travel via a smartphone feel little sadness. Nevertheless, for people without online skills - who may be older, poorer and weaker - another small social barrier will be built.
From doctor appointments to payment apps, more and more key services are now provided online. Local government, lack of money, has to do business in this way. As this change takes place, some people hold that it can be unfair to some users. In the case of health and social care, those who need help most are unable to navigate(导航) a digital route to the place. A recent report estimated that around 6% of households have no Internet access. As digital technology becomes the gatekeeper to everyday life, some groups may face the problem of exclusion and isolation.
In a sense, the debate over ticket offices offers an opportunity to reflect on the increasing role of technology in our society. Clearly, it is important and critical to help marginalised groups gain easy online access. Some people will never become comfortable using smartphones or tablets. Some offline options must be maintained for important services. This will cost more. But that is the price of being fair to those who find themselves on the wrong side of the digital divide.
1. What is Paragraph 1 mainly about?
A. The desire of the government.
B. The disappearance of paper tickets.
C. The cause of a strike by employees.
D. The problem of station ticket offices.
2. What does the underlined word “sepia - tinted" in Paragraph 2 mean?
A. Latest.      B. Different.      C. Profound.      D. Dated.
3. What did the recent report focus on?
A. The digital divide risks.         B. The majority of households.
C. The exclusion process.          D. The individual estimates.
4. What is the author's attitude toward canceling paper tickets?
A. Indifferent.    B. Negative.      C. Doubtful.      D. Approving.

答案: 语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要讲述了铁路行业想要把车票的销售转移到线上,这种数字化转型引起了一些问题。
1. C 主旨大意题。文章第一段主要提到,行业大佬计划取消纸质车票,并关闭英国的近1,000个车站售票处,由此引发了罢工。政府表示没有做出决定以回应这次罢工。由此可知,第一段主要介绍了罢工的原因。故选C。
2. D 词义猜测题。画线词前面谈到,数字化转型的方向是明确的。画线词所在句意为“随着时间的推移,车站售票处很可能变成一个……记忆”。画线词后谈到我们这些习惯了通过智能手机来组织旅行的人几乎不会感到悲伤。由此可知,画线词sepia - tinted与D项“dated陈旧的,过时的”意思相近。故选D。
3. A 推理判断题。文章第三段最后两句提到“最近的一份报告估计,约6%的家庭无法上网。随着数字技术成为日常生活的门槛,一些群体可能会面临着被排斥和孤立的问题”。所以,最近的这份报告关注了数字鸿沟带来的风险。故选A。
4. B 推理判断题。文章最后一段谈到,一些人永远不会自如地使用智能手机或平板电脑,必须保留一些重要服务的线下选择,虽然花费会多一些,但那就是实现公平的代价。由此推知,作者对于取消纸质车票的态度是消极的。故选B。
[高频词汇]
1. cancel v.取消
2. in reply to答复
3. regardless of不管
4. barrier n.障碍
5. appointment n.预约;约定
6. take place发生
7. estimate v.估计
8. access n.(使用或见到的)机会,权利
9. option n.选择;选择权
10. maintain v.保持;维修
[熟词生义]
1. strike n.罢工
2. hold v.认为
3. divide n.界限;差异,分歧
[差距词汇]
1. exclusion n.排斥;排除
2. isolation n.隔离;孤独
3. reflect on认真思考
长难句
原句 It is reported that a strike by workers happened because industry bosses were planning to cancel paper tickets and close almost 1,000 station ticket offices in England.
分析 该句是一个主从复合句。It作形式主语,that引导主语从句;because引导原因状语从句。
译文 据报道,工人因为行业大佬计划取消纸质车票,并关闭英国的近1,000个车站售票处而进行了罢工。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭