第88页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
一、新素养 文化意识 亮亮在新闻中看到孟加拉国的许多商贩都是头顶货物出行,亮亮觉得很新奇。阅读他查阅的资料,判断正(T)误(F)。
主题:人与社会——社会与文化 话题:神奇的运货技能
体裁:记叙文 难度:★★★
This man wears a very special “hat”. The “hat” is made up of many chickens. The man is a vendor(小贩) in Bangladesh(孟加拉国). He sells chickens like this.
What an amazing skill!
In Bangladesh, many vendors like to carry heavy things like vegetables and flowers on their heads. Workers also do the same thing. They carry stones or coal on their heads. The way to carry things has a very long history. It has already become people’s habit. This way, their hands are free. They can do other things at the same time.
Scientists say that carrying things on our heads is easier than carrying them with our hands. When things are on our heads, our body muscles(肌肉) don’t need to do a lot of work. It almost feels like you are carrying nothing at all.
( )1. Many vendors in Bangladesh wear a special “hat” to protect their heads.
( )2. The stones and coal can also be carried on the heads of the workers.
( )3. Carrying things on our heads is harder than carrying them with our hands.
( )4. People carry things with their heads. So they can do other things with their feet at the same time.
( )5. The amazing skill has a long history in Bangladesh.
主题:人与社会——社会与文化 话题:神奇的运货技能
体裁:记叙文 难度:★★★
This man wears a very special “hat”. The “hat” is made up of many chickens. The man is a vendor(小贩) in Bangladesh(孟加拉国). He sells chickens like this.
In Bangladesh, many vendors like to carry heavy things like vegetables and flowers on their heads. Workers also do the same thing. They carry stones or coal on their heads. The way to carry things has a very long history. It has already become people’s habit. This way, their hands are free. They can do other things at the same time.
Scientists say that carrying things on our heads is easier than carrying them with our hands. When things are on our heads, our body muscles(肌肉) don’t need to do a lot of work. It almost feels like you are carrying nothing at all.
( )1. Many vendors in Bangladesh wear a special “hat” to protect their heads.
( )2. The stones and coal can also be carried on the heads of the workers.
( )3. Carrying things on our heads is harder than carrying them with our hands.
( )4. People carry things with their heads. So they can do other things with their feet at the same time.
( )5. The amazing skill has a long history in Bangladesh.
答案:
1. F 解析:由短文中“This man wears a very special ‘hat’ ... He sells chickens like this.”可知,特殊的“帽子”是小贩要卖的货物,而不是为了保护头部,故填F。
2. T
3. F 解析:由短文中“Scientists say that carrying things on our heads is easier than carrying them with our hands.”可知,用头部搬运东西比用手更容易,故填F。
4. F 解析:由短文中“This way, their hands are free. They can do other things at the same time.”可知,用头部搬运东西的同时,可以用双手做其他事情,而不是用双脚,故填F。
5. T
2. T
3. F 解析:由短文中“Scientists say that carrying things on our heads is easier than carrying them with our hands.”可知,用头部搬运东西比用手更容易,故填F。
4. F 解析:由短文中“This way, their hands are free. They can do other things at the same time.”可知,用头部搬运东西的同时,可以用双手做其他事情,而不是用双脚,故填F。
5. T
二、点点对不同国家的传统服装很感兴趣。阅读她写的关于苏格兰短褶裙的科普短文,选择正确的答案,并回答问题。
主题:人与社会——社会与文化 话题:特别的裙子
体裁:记叙文 难度:★★★
The men in the photo are from Scotland, a part of the UK. They are wearing “skirts”. ①
In fact, the “skirt” is called “kilt”. It has a history of about 500 years, and it is only for men. ② In the 16th century, it was a big piece of thick cloth with a belt. Scottish men wore it when they had to spend the night outdoors. They could unfasten(解开) the belt and use the cloth as a blanket(毯子) to keep warm. In the 17th century, they made it shorter and wore it as daily clothing. Most Scottish men wore red and black kilts. Some wore special ones. ③
Now, Scottish men wear kilts on important days, such as the day they get married or give shows to visitors from other countries. ④ If you visit Scotland some day, you may learn more about kilts.
( )1. When did Scottish men begin to wear the kilt?
A. About 500 years ago. B. In the 17th century.
C. About 100 years ago. D. In the 18th century.
( )2. At first, the kilt was used as a ________ when people spent the night outdoors.
A. bag B. coat C. skirt D. blanket
( )3. What colour are the most kilts?
A. Red. B. Black. C. Red and black. D. Black and grey.
( )4. What did the kilt look like in the 17th century?
A. It looked like a blanket. B. It was thicker and longer.
C. It became shorter and common(常见的). D. It became red and black.
( )5.新趋势 句子回填 We can put the sentence “For example, officials(官员) usually wore black and grey kilts.” in blank ________.
A. ① B. ② C. ③ D. ④
6. What does the second paragraph talk about? ________
7. When do Scottish men wear kilts nowadays? ________
主题:人与社会——社会与文化 话题:特别的裙子
体裁:记叙文 难度:★★★
The men in the photo are from Scotland, a part of the UK. They are wearing “skirts”. ①
Now, Scottish men wear kilts on important days, such as the day they get married or give shows to visitors from other countries. ④ If you visit Scotland some day, you may learn more about kilts.
( )1. When did Scottish men begin to wear the kilt?
A. About 500 years ago. B. In the 17th century.
C. About 100 years ago. D. In the 18th century.
( )2. At first, the kilt was used as a ________ when people spent the night outdoors.
A. bag B. coat C. skirt D. blanket
( )3. What colour are the most kilts?
A. Red. B. Black. C. Red and black. D. Black and grey.
( )4. What did the kilt look like in the 17th century?
A. It looked like a blanket. B. It was thicker and longer.
C. It became shorter and common(常见的). D. It became red and black.
( )5.新趋势 句子回填 We can put the sentence “For example, officials(官员) usually wore black and grey kilts.” in blank ________.
A. ① B. ② C. ③ D. ④
6. What does the second paragraph talk about? ________
7. When do Scottish men wear kilts nowadays? ________
答案:
1. A
2. D 解析:由短文中“They could unfasten the belt and use the cloth as a blanket to keep warm.”可知,最开始的苏格兰短褶裙是给在户外过夜的人当作毯子用来取暖的,故选D。
3. C
4. C 解析:由短文中“In the 17th century, they made it shorter and wore it as daily clothing.”可知,17世纪时,苏格兰短褶裙变得更短也更日常,故选C。
5. C 解析:由第三个空前的“Some wore special ones.”可知,接下来应该介绍一些特别的苏格兰短褶裙,符合题中所给的句子,故选C。
6. The history of kilts. 7. On important days.
2. D 解析:由短文中“They could unfasten the belt and use the cloth as a blanket to keep warm.”可知,最开始的苏格兰短褶裙是给在户外过夜的人当作毯子用来取暖的,故选D。
3. C
4. C 解析:由短文中“In the 17th century, they made it shorter and wore it as daily clothing.”可知,17世纪时,苏格兰短褶裙变得更短也更日常,故选C。
5. C 解析:由第三个空前的“Some wore special ones.”可知,接下来应该介绍一些特别的苏格兰短褶裙,符合题中所给的句子,故选C。
6. The history of kilts. 7. On important days.
查看更多完整答案,请扫码查看