We often read the Air Quality Index(空气质量指标)or AQI reported in the newspaper. The AQI helps us understand what the air quality around us means to our health. The AQI uses colors, numbers and words to tell us about the air. Let’s see what these colors and numbers mean.
AQI colors | AQI Numbers | Health word(s) | What to do |
Green | 0-50 | Good | Just enjoy the clean air! |
Yellow | 51-100 | Moderate (适中) | Air quality is fine for most people. |
Orange |
101-150 | Unhealthy for sensitive(敏感的) groups | Active children and adults and people with lung(肺) disease should spend less time outdoors |
Red |
151-200 |
Unhealthy | People with lung disease and active kids and adults shouldn’t spend too long time outdoors. Everybody else should try to spend less time outside. |
Purple |
201-300 | Very unhealthy | People with lung disease and active kids and adults should not spend any time outdoors. Everybody should try not to go outside. |
1.If the weather report says today’s AQI is 39, we can ________.
A. enjoy the clean air B. spend less time outside
C. try not to go outside D. stay inside most time
2.If the Air Quality Index is ______, the air quality is good for most people.
A. orange B. red C. purple D. yellow
3.The _______ AQI numbers are, the _______ air quality is.
A. bigger; better B. bigger; nicer C. smaller; better D. smaller; worse
4.We use ________ to tell about the quality of the air .
① color ②words ③weather ④numbers
A. ①②③④ B. ①②③ C. ①②④ D. ②③④
5.Which of the following is TRUE?
A. If the AQI number is 140, the AQI colour will be red.
B. If the AQI colour is purple, the air is the best for people.
C. People with lung disease
are very sensitive to the air.
D. The AQI can’t help people know the air quality.
1.A
2.D
3.C
4.C
5.C
【解析】
试题分析:短文大意:我们经常读的空气质量指数或在报纸上报道的AQI有助于我们了解我们周围的空气质量对我们的健康意味着什么。AQI使用颜色,数字和文字告诉我们有关空气的情况。文中具体说明了这些颜色和数字是什么意思。
1.细节理解题。根据表中第二行内容可知选A。
2.细节理解题。根据表中第三行内容可知选D。
3.细节理解题。根据表中内容可知AQI数值越小,空气质量越高,所以选C。
4.细节理解题。根据表中第一行内容可知选C。
5.细节理解题。根据第三列第四、五、六行内容可知选C。
考点:科普环保类阅读。